Analiza: Mogu li ''Orlovi'' bez krila da polete u Albaniji?!

Selektor Radovan Ćurčić posle povreda Živkovića, Markovića i Kostića, ima šansu da rehabilituje probuđenog Sulejmanija, kao i da izvuče ono najbolje od Dušana Tadića.

Fudbal 07.10.2015 | 18:40
Analiza: Mogu li ''Orlovi'' bez krila da polete u Albaniji?!

Staro fudbalsko, nepisano pravilo glasi da se bez krila ne leti...Selektor Srbije Radovan Ćurčić imaće jedinstvenu priliku u Elbasanu da opovrgne taj aksiom. Uoči utakmice visokog napona u Albaniji, koja neće imati rezultatski značaj, Radovan Ćurčić ostao je bez Lazara Markovića, Filipa Kostića i na kraju Andrije Živkovića. U toj koži velikog malera Radovan Ćurčić je živeo i kao glavnokomandujući u mladoj selekciji, kada je sa alternativnim timom izbacio jednu od najboljih mladih reprezentacija u Evropi, Španiju.

Bilo je to epsko ostvarenje, dok bi pobeda u Elbasanu nahranila nacionalni ponos, najavila možda i bolje dane za Orlove. Biće Ćurčić na mukama, jer neće imati na raspolaganju zvezde u usponu, Filipa Kostića i Andriju Živkovića, momke koji je projektovao kao sigurne startere. Znao je Ćurčić i u mladoj reprezentaciji da izvuče ono najbolje iz krilnog fudbalera Štutgarta, momka koji je postigao odlučujući gol u Kadizu. Međutim, sada će morati da bez prvih izbora na krilnim pozicijama, pokaže da je sposoban da u njegovoj trenerskoj kuhinji uspevaju najbolji „x faktori“.

Vratio je pod nacionalnu zastavu Radovan Ćurčić najboljeg igrača švajcarskog Jang Bojsa Miralema Sulejmanija, momka koji je na dobrom putu da rehabilituje karijeru. Možda će Ćurčić u Albaniji da bude prinuđen na Miralema Sulejmanija, ali bi u bližoj budućnosti on ili njegov naslednik od nekadašnjeg člana Benfike mogli da imaju višestruku korist. Brojne povrede sasekle su dosadašnju karijeru Miralema Sulejmanija, posle uzleta u Herenvenu, mučio se u Ajaksu i Benfiki, ali maleri ga u Jang Bojsu zaobilaze u širokom luku.

Tokom septembra je pružao impresivne partije, postigao četiri gola, i sasvim zasluženo se našao u izboru za igrača meseca švajcarskog prvenstva. O popularnom Mikiju hvalospeve pišu i tamošnji mediji, akcentujući njegovu partiju u sudaru sa šampionom Bazelom.

Tada je postigao dva gola, i prosto se narugao Taulantu Džaki. Do te mere da prema pisanju švajcarskih novinara Džaka nije mogao da pronađe izlaz sa stadiona. Poslednji meč za nacionalni tim Sulejmani je odigrao još u martu 2014.godine protiv Severne Irske. Imao je Siniša Mihajlović veliko poverenje u njega, video ga kao sigurnog startera, ali su potom krilnog fudbalera „pojele“ povrede.

Za sada Radovan Ćurčić nije uspeo u osnovnoj misiji na klupi Orlova. Na stranu porazi od Danske i Portugalije... Očekivalo se da nekadašnji trener Javora uradi ono što prethodni selektori nisu – da probudi kreativne sposobnosti Dušana Tadića. Postoji jedna teorija među fudbalskim poslanicima koja donekle objašnjava slabe partije člana Sautemptona za nacionalni tim. Tokom karijere je igrao za Vojvodinu, Groningen, Tvente i na kraju Sautempton. Ozbiljni klubovi, ali i sredine koje ne igraju mečeve sa nožem pod grlom, već po sistemu – dobro je ako pobedimo, ali ako izgubimo neće da lete godine.

Zato je utakmica u Elbasanu kao stvorena za Dušana Tadića. Momak iz Bačke Topole je imao podršku brojnih selektora iz sasvim razumljivih raloga. Prosto, reč je o plemenitom igraču koji stvara razliku. Ali to mora da pokaže u situacijama kada sve „gori“. Samo takav će biti upotrebljivu narednom ciklusu.

I na kraju ili početku Zoran Tošić. Još jedan u nizu igrača koji je ostao dužan naciji. Do te mere da je on jedan od sinonima za neuspešne cikluse i godine stradanja Orlova. Znao je da reši neke utakmice popularni Bambi, kao onu protiv Irske, ali nešto mu je kroz kompletnu reprezentativnu karijeru nedostajalo.

Videćemo da li će Radovan Ćurčić izmisliti nova krila i poleteti u Elbasanu?

Komentari / 0

Ostavite komentar