Sporazum SAD-EU u krizi zbog Snoudena

Evropski vrhovni sud presudio je da je sporazum "Safe Harbor" između Brisela i Vašingtona nevažeći jer ne nudi dovoljnu zaštitu.

Svijet 06.10.2015 | 12:30
Sporazum SAD-EU u krizi zbog Snoudena

Ovaj sporazum omogućava prenos na hiljade podataka o poslovanju, preko Fejsbuka iz Evrope u SAD, a sud je ocenio da je nevažeči jer ne nudi dovoljnu zaštitu, što je pokazalo špijuniranje američke agencije NSA, koje je otkrio Edvard Snouden.

"Sud pravde izjavljuje da je sporazum Safe Harbour izmedju Evropske komisije i SAD nevažeći", navodi se u odluci, koja je doneta na slučaju koji pokrenuo austrijski studnet prava Maks Šrems protiv Fejsbuka, prenose agencije.

Sud je istakao da irske vlasti sada moraju da donesu odluku da prekinu prenos podataka evropskih pretplatnika Fejsbuka u SAD, zbog toga što ta zemlja ne obezbedjuje adekvatnu zaštitu ličnih podataka.

Žalba se fokusirala na sporazum iz 2000. godine, koji omogućava prenos podataka iz Evrope u SAD, uz dogovor da američki zakoni obezbede isti nivo zaštite kao u EU.

Šrems je kao borac za zaštitu privatnosti u Austriji, pokrenuo postupak protiv Irske za zaštitu podataka, jer se evropsko sedište Fejsbuka, tamo nalazi.

On je tvrdio da je sporazum preslab da granatuje privatnost evropskih stanovnika, posle detalja koje je otkrio Snouden.

Šrems se povereniku za zaštitu podataka u Irskoj žalio da američki zakon ne pruža dovoljnu zaštitu podataka koji se prenose putem društvenih medija kompanija na serverima u SAD.

Irske vlasti su u početku odbacile njegovu tužbu.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Plus

06.10.2015 10:38

Snouden je predsavnik onih koji se bore protiv strahovlade krupnog kapitala u SADu. SAD se mora mijenjati. I oni će SAD i promijeniti. Ne znate vi šta su pravi Amerikanci. Malo su se bili uspavali ali su se sad probudili...

ODGOVORITE