Otkad nema Gadafija, nema ni nafte

Libijska proizvodnja nafte je pala na 300.000 barela dnevno, manje od četvrtine produkcije pre pada Moamera Gadafija 2011. godine.

Svijet 06.10.2015 | 10:30
Otkad nema Gadafija, nema ni nafte

Severnoafrička država je zahvaćena sukobima dve suparničke vlade i njihovih oružanih snaga - jedne međunarodno priznate vlade i druge, kako navodi britanska agencija, samoproglašene uprave koja je preuzela Tripoli prošle godine.

Vodeći državni zvaničnik za naftu iz međunarodno priznate vlade, Nadži Moghrab, izjavio je za lokalni televizijski kanal da je proizvodnja "crnog zlata" pala na 300.000 barela dnevno zbog borbi između raznih naoružanih frakcija i zbog zatvaranja 50.000 kilometara naftovoda.

Usled raskola u vlasti, Libija sada ima dve suparničke državne naftne kompanije. Jedna od njih je pod kontrolom priznate vlade a druga pod vlastima u Tripoliju, i često daju kontradiktorne izveštaje o tome ko koja naftna polja i imovinu kontroliše.

"Glavni problem koji stoji iza niske proizvodnje nafte je nesigurnost, i naravno prisustvo džihadista u blizini naftnih polja", rekao je Moghrab, aludirajući na ekstremiste islamske države koji su zauzeli teritoriju Libije u haosu.

Nekoliko naftnih polja je zatvoreno mesecima pošto su demonstranti blokirali cevovode.

Pre građanskog rata 2011, kada je svrgnut Gadafi, Libija je proizvodila oko 1,6 miliona barela nafte dnevno. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, njena proizvodnja je gotovo stalno ispod polovine tog nivoa usled borbi ili protesta zbog radnih mesta i plata lokalnih stanovnika i radnika.

Međunarodno priznata vlada je vodila kampanju prema naftnim kompanijama da otkažu ugovore potpisane s Nacionalnom naftnom korporacijom u Tripoliju, ali su mnogi partneri oprezni s obzirom na to da je veliki deo infrastrukture državne naftne kompanije i ugovora ostao u glavnom gradu, navodi Rojters.

Izvor: B92

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

06.10.2015 08:59

Praviće oni Gadafija od blata i peska... Glup narod.

ODGOVORITE
Name

SRBIN Edin Džeko

06.10.2015 09:17

Onakvog vođu ubiti na onakav način,sada treba da su doživotno gladni i prokleti. Međutim nakotena gamad je našla rješenje,prelaziti u Evropu ali da je Evropa pametna ljude koji su toliko zaostali i ljude koji se mole nekom alahu u garažama bi bombardovala i sravnila sa zemljom a ovako ti islamisti će da prave nerede i po Evropi,primer Njemačke koja im je baš sve dala ali migranti napadaju i tuku njemce,kradu i urliču o nekom alahu.

Name

CCCC

06.10.2015 09:19

Ko i mi sto žalimo za onim bivšim. Teško narodu kome stranci postavljaju vlast.

Name

zito

06.10.2015 09:08

Princip je isti , sve su ostalo nijanse . Ovo su radili i kod nas , nego nam je sreća te nemamo naftu , inače bi i sad ratovali , ali smo bili dobar probni poligon !

ODGOVORITE
Name

Zoro

06.10.2015 09:18

Isto kao i mi jugu ovi ne mogu da okrece sto je tito sagradio

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

06.10.2015 09:19

Bio je to vođa kojeg će svi zauvjek da upamte. Pogotovo ovi Evropski služitelji američko engleskim interesima,dok je on bio živ migranti nisu mogli ni da pomisle da krenu prema Evropi a danas,. E neka vama je sa srećom kada pčne alaaaah ekbarrr buuuuuuum.

ODGOVORITE
Name

spartak

06.10.2015 09:40

Ima nafte al ona ide jenkijima budzasto I ne prikazuju to..To im je dio cijene za zlo koje su napravili Libiji..Nazalost...Libija postoji jos samo po imenu, nikako drugacije !

ODGOVORITE
Name

pogled sa strane

06.10.2015 10:29

Prisjest će im ubistvo Gadafija i razmontiravanja države. Ješće pijesak kao nekad što su jeli, i pišali i srali odmah uz šator gdje su ručali i spavali.

ODGOVORITE