Analiza - video: A sve je počelo sa Radišom Ilićem...

Anderleht je šampion sveta u promašenim penalima! Nestvarne brojke velikana iz Brisela u učinku sa kreča...

Fudbal 07.10.2015 | 14:20
Analiza - video: A sve je počelo sa Radišom Ilićem...

Ceo svet je čuo o nesvakidašnjim detaljima sa meča Anderleht - Mehelen (1:1) u nedelju uveče, kada je domaćin promašio čak tri jedanaesterca, tačnije proslavio se vetaran na golu Žan-Fransoa Žile, a sada je definitivno jasno da je slavni belgijski klub šampion sveta u promašajima sa bele tačke.

Možda bi pojedini klubovi ubuduće mogli da razmisle pa da češće obaraju fudbalere Anderlehta u šesnaestercu u izglednoj šansi, jer od igrača iz Brisela teško da ima tim koji gore izvodi najstrože kazne.

Prokletstvo sa bele tačke prati fudbalere Anderlehta već punih pet godina, a začarao ih je Srbin, Radiša Ilić, nekadašnji golman Partizana, kojeg iz pet pokušaja, tri puta nisu uspeli da savladaju u plej-ofu za Ligu šampiona. Crno-beli su se preko bele tačke domogli evropske elite te letnje avgustovske večeri u Briselu, a valja istaći da je te sezone, dakle 2010/11, Anderleht imao deset realizovanih i četiri promašena jedanaesterca.

Karakteristično za tu sezonu je da su sve panela fudbaleri Anderlehta promašili u Ligi šampiona i Ligi Evrope, dok su na domaćoj sceni bili precizni svih osam puta, koliko im je penala dosuđeno.

Sezonu kasnije, 2011/12. napadači Anderlehta bili su još neprecizniji, pa su čak šest puta promašivali najbolju šansu za gol koja može da se dobije u fudbalu. Devet puta su pogađali, a zanimljivo da je dve najstrože kazne te sezone promašio Srbin Milan Jovanović i on je neslavni rekorder Anderlehta.

Ipak, to nije sve, sezonu kasnije videli smo najgori rekord sa bele tačke nekog tima, koji ne postoji verovatno ni u amaterskim ligama. Čak 25 penala dosuđeno je za Anderleht te godine, a učinak fudbalera briselskog kluba sa kreča bio je 12 pogodaka i čak 13 promašaja.

Sezona 2013/14. ponovo je donela visoklu stopu promašenih penala za slavni klub. Od ukupno dosuđenih 13, šest je ostalo nerealizovano, a opet je u nepreciznosti prednjačio Srbin, Aleksandar Mitrović, koji je promašio čak tri puta, a samo je jednom pogodio.

Ništa precizniji fudbaleri Anderlehta nisu bili ni prošle sezone. Devet penala im je dosuđeno, pet su realizovali, četiri promašili, pa i ne čudi što se negativan pelcer preneo i na startu ove. Videli smo protiv Mehelena u nedelju uveče da ih prati neki maler, jer nisu nikada do sada u regularnih 90 minuta promašili čak tri penala, a od ukupno pet dosuđenih ove sezone, čak četiri nisu iskoristili.

Sve ukupno, od sezone 2010/11. i eliminacije od Partizana, Anderleht ima skor od 44 realizovanih i 37 promašenih jedanaesteraca, a kako ih ove sezone prati ozbiljan maler, moždfa bi mogli da razmisle i da ugoste sadašnjeg trenera golmana crno-belih Radišu Ilića na nekoj od narednih utakmica i tako zatvore malerozan krug, koji im je upravo on otvorio kada je začarao gol letnje avgustovske večeri na stadionu "Konstant Vanden Štok”.

Komentari / 0

Ostavite komentar