Moskva: Ne razvijajte teorije zavjere

Ruski borbeni avion "Su-30" nakratko je pre dva dana ušao u vazdušni prostor Turske zbog loših vremenskih uslova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Svijet 05.10.2015 | 21:00
Moskva: Ne razvijajte teorije zavjere

U saopštenju ministarstva se navodi da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor.

"Taj incident se dogodio zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Nema potrebe za razvijanjem nekih teorija zavere", navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da je Moskva ovaj incident nazvala greškom i dodao da je mešanje Rusije u sukob u Siriji dovelo do eskalacije krize.

U intervjuu za kanal HaberTurk, Davutoglu je rekao i da Turska ima jasna pravila kada je u pitanju povreda njenog vazdušnog prostora, ko god da to učini, preneo je Rojters.

"Turske oružane snage imaju jasnu instrukciju. Čak i da je to ptica u letu, biće presretnuta", istakao je Davutoglu.

Ranije danas, tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je, pre dve dana, u blizini sirijske granice, ruski vojni avion povredio vazdušni prostor te zemlje, zbog čega je tursko vazduhoplovstvo uputilo dva aviona F-16 da ga presretnu.

Ministarstvo je pozvalo ruskog ambasadora u Ankari da bi uložilo demarš zbog povrede turskog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju postavljenom na internetu.

Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu "smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi".

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su SAD veoma zabrinute zbog ovog incidenta jer je on mogao da rezultira rušenjem ruskog aviona.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

KONDOR

05.10.2015 19:14

Da budemo jasni: ostaće samo na tome da ste zabrinuti, kao i onaj američki debilko, jer da ste imali m...a i srušili biste ga! Ovako, samo možete, bespomoćni, da kevćete!

ODGOVORITE
Name

Tacno

05.10.2015 23:53

Isto! mislim.