"Uspješan model podrške borcima"

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić posjetio je danas Rudnik i termoelektranu u Ugljeviku i najavio da će uspješan model podrške boračkoj populaciji koji primjenjuje ova kompanija pokušati da proširi i na druge lokalne zajednice u Srpskoj.

Republika Srpska 05.10.2015 | 19:03
"Uspješan model podrške borcima"

On je istakao da je zahvaljujući takvoj saradnji Ugljevik jedna od rijetkih sredina gdje gotovo nema problema kada je u pitanju boračka populacija, njeno stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje djece iz porodica poginulih, briga o ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.

"Praksa pokazuje da je položaj boraca bolji u lokalnim zajednicama sa jačom privredom", rekao je Savčić i najavio da će model saradnje RiTE i Opštinske boračke organizacije Ugljevika pokušati da prenese i u Gacko, Mrkonjić Grad i druga mjesta u Republici Srpskoj.

Savčić je zahvalio rukovodstvu RiTE "Ugljevik" za veliku podršku koju pruža boračkoj populaciju u cijeloj Republici i pozvao sva javna preduzeća u Srpskoj da se ugledaju na ovu kompaniju.

Generalni direktor RiTE "Ugljevik" Žiko Krunić je u obraćanju novinarima istakao da ovo zavisno preduzeće sa 1.900 zaposlenih posluje u okviru Elektroprivrede Republike Srpske i da u skladu sa ulogom i statusom kompanije sprovodi politiku Vlade Republike Srpske na najbolji mogući način.

"U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 48 radnika preduzeća i sve njihove porodice su stambeno zbrinute, za djecu porodica poginulih obezbijeđeno je 79 stipendija, a iz kategorije porodica poginulih boraca ukupno je u RiTE zaposleno 105 radnika", rekao je Krunić.

Prema njegovim riječima, po osnovu protokola koji je prošle godine potpisan na inicijativu predsjednika Republike, u RiTE su zaposlena 34 radnika iz porodica poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske, od čega 22 iz Ugljevika, sedam iz Bijeljine i pet iz Lopara, a u saradnji sa Opštinskom boračkom organizacijom Ugljevika obezbijeđeni su poslovi za 51 radnika iz boračke populacije.

"Trend saradnje biće nastavljen i u narednom periodu, jer to je opredjeljenje ovog preduzeća", rekao je Krunić i dodao da je dio dobiti RiTE Ugljevik raspoređena lokalnim boračkim organizacijama širom Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković zahvalio je rukovodstvu RiTE na dobroj saradnji i istakao da boračka populacija u Srpskoj mora da ima prioritet u zapošljavanju.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija Ugljevika osnivač je firme "Preporod" koja zapošljava lica sa invaliditetom, među kojima je najmanje 51 odsto ratnih vojnih invalida, a zahvaljujući RiTE obezbijeđen je posao za 51 radnika sa redovnom platom.

Marinković je rekao da su na području opštine Ugljevik bez zaposlenja još 174 demobilisana borca.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

željni boljeg života

05.10.2015 17:37

Šta vi hvalite mali postotak nekog napretka za borce, dok u cijeloj RS borci gladuju sa narušenim zdravljem, i u godinama nemaju nikakve olakšice niti novaca za hranu i ljekove, decenija je duga a promjena na bolje ni na vidiku, isto je stanje kao kod Ćurguza nit se treba nadati boljem sutra bez ostavke kočničara, koji neda bolji život borcima od ove sada patnje.

ODGOVORITE
Name

Borac.

05.10.2015 18:44

Milomire moraš više misliti na demobilisane srpske junake! Moraš nekad, i šakom udariti o sto. Mi te borci gledamo, ako ne budeš radio za nas mi ćemo tražiti pravog čovjeka.

Name

Borac 7. kategorije

05.10.2015 20:54

Eno Ćurguza na listi savjetnika Predsjednika Republike, i to za obavještajno bezbjednosnu oblast. A i general je unaprijeđen, i to u specijalnog opunomoćenika sa posebnim ovlaštenjima za distribuciju i lično uručivanje predsjedničkih odlikovanja na cijelom području RS-a.

Name

Zoran

05.10.2015 18:13

Ziko Krunic je odbrojao Dane kao Generalni Direktor RiTE Ugljevik i sada predstavljate humana dela Coveka koji je duboko u Kriminalu,strasno,jos koji Dan i nikad vise,Bogu Hvala!

ODGOVORITE
Name

Crni

05.10.2015 18:22

Lijepo i treba pomagati ovoj kategoriji!

ODGOVORITE
Name

PorukaKrunicu

05.10.2015 19:21

Zile , odbrojao si dane. Dzaba ti je da pravis te lazne predstave za narod. Nego posveti se zatiranju sumnjivih tragova iza sebe. To ti je pogresan metod za ispravljanje sumnjivih rabota.

ODGOVORITE
Name

vuper

06.10.2015 07:03

Milomire tugu nasa tp te mile poslao EP da pricas kako se radi. Sto nisi otisao u Integral ili u Herc

ODGOVORITE