Aerodrom za vješanje

Edip još razmišlja o kandidaturi. Perhan ga ohrabruje da se kandiduje. Nikad se, kaže, ne zna kakav rezultat može biti. Navodi mu primjer: „Očekivali smo da u Trebinje sleti ćurka, a umjesto nje sletio bjeloglavi sup“!? Dok na Zupcima ne bude izgrađena pista, sup će saobraćati iznad Popova polja.

Republika Srpska 05.10.2015 | 22:57
Aerodrom za vješanje

Ahmed je ovih dana bio u Trebinju. Ponovio je da će kad tad sa Zubaca poletjeti avioni (ili viljuške, svejedno, op.a) baš kao što mu je prije par mjeseci Zubac odletio. Onda je „Pod platanima“ sa Perhanom i Profesorom (režiserom) razgovarao o nastavku projekta „Doma za vješanja“ čija realizacija traje već desetak godina. Azra ovaj put, nije sletjela u Trebinje.

Ahmed djeluje umorno i iscrpljeno. Od kako je Zubac odletio njemu san neće na oči. Nije mu lako – teško je to kilo žutog oko vrata, a 05. oktobar samo što nije. Ko god da sleti na Zupčevo mjesto, neće na dobro izaći.

Ali šta da se radi. Peti oktobar je takav datum, glave je došao i Ahmedovom nekadašnjem mentoru. On je imao toliko izdajnika oko sebe da ga je na kraju i on sam izdao.

Zato on ne bi da doživi njegovu sudbinu, pa je izdajnike počeo na vrijeme da etiketira. Ali o tom na Posebnoj sjednici. Ako izdajnici budu dovoljno ludi ili naivni, kao do sada, pa na nju dođu.

Sada je u toku realizacija njegovog novog projekta koji režira i u kojem glavnu ulogu igra njegov prijatelj Profesor.

Radni naslov ovog nastavka je :“Aerodrom za vješanje“, iako je još u opticaju i „Edip gradonačelnik “. Ali... Edip još razmišlja o kandidaturi. Perhan ga ohrabruje da se kandiduje.

Nikad se, kaže, ne zna kakav rezultat može biti. Navodi mu primjer: „Očekivali smo da u Trebinje sleti ćurka, a umjesto nje sletio je bjeloglavi sup“!? Dok na Zupcima ne bude izgrađena pista, sup će saobraćati iznad Popova polja.

Perhana je rastopila Ahmedova podrška. Blagoslov biskupa dubrovačkog ga ne bi tako obradovao. Toplo mu oko srca kao poslije dobre čašice manastirskog vina. A vina je sve manje. Vinograde nema ko da bere. Ima ali neće. Pokvarila se omladina neće da radi.

Uzmu kredit od tri miliona i odoše preko granice. Roditelji im služe kao žiranti. Gradiće se, kaže Perhan, u Trebinju novi – stari grad. Stara je to ideja.

Pošto nije uspjela izgradnja ljepšeg i starijeg Dubrovnika, gradiće se ljepše i starije Trebinje. (Autor projekta „Ljepši i stariji Dubrovik“, igra svoju rolu u Ahmedovom projektu, a u pauzama podmazuje kamion).

Profesor se ne ljuti što ga zovu Edip. Naučio je mijenjati imena i zna to činiti neprimjetno.

Ahmed predlaže da se za svaki slučaj i u Trebinju održi jedan referendum. Referendumsko pitanje bi glasilo: Može li Perhan istovremeno da sjedi na dvije stolice ili bi trebao da obrije i bradu i promijeni ime?

Edip smatra da je odgovor jasan i bez referenduma jer njemu je isto pošlo za rukom.

Perhan je međutim sumnjičav, pošto Edip nije brijao nego je pustio bradu. Iako zagovara referendum i Ahmed je uvjerenja da su ovakve promjene bezbolne. I sam se mijenjo nekoliko puta. Sada razmišlja da pusti bradu.

Mogla bi biti od koristi, ovakvog ga znaju čak i u Sjevernoj Koreji. A što se tiče sjedenja na dvije stolice, uvjerava da to nije problem – on je u tom poslu pravi akrobata.

Ali... teška su vremena došla. Narod se promijenio i iskvario – više vjeruju u Olegovo zlato nego u Aerodrom na Zupcima. Uzda se još u Perhanove natprirodne moći. Od kako se proslavio sa podizanjem viljuški pogledom, Perhan se do sada okušao sa dizanjem predmeta od različitih materijala.

Evo već nekoliko godina sa koncentriše pogledom sa Crkvine na Zupce odakle namjerava podići avion. Ahmed bi više volio da je podigao negdje na sigurno onu prokletu „švajcarsku čokoladu“iz Rusije, ali nije želio da rizikuje, zna da je Perhan slab na zlato.

Teške su misli sustigle Ahmeda – ne zna ni šta da radi s ćurkom, jedva se vuče po sceni, rado bi je zamijenio nekim ćuranom, ali malo je ptica kojima se može vjerovati.

Snimanje može da počne. Trešti poznata melodija: Evo zore, evo zore.... Eh, što Đurđevdan nije prije petog oktobra...

Mogao bi da optuži izdajnike iz sarajevskog Saveza, da su ustali protiv njega pred veliki srbski praznik... Perhan bi onda mogao da na njih baci prokletstvo, mada i on je pomalo sumnjiv: hvalisao se kako je bio jedan od učesnika onog, beogradskog Petog oktobra.... O, tugo jesenja...

Autor: Miljan Kovač

Impulsportal

 

 

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

kiza

05.10.2015 15:18

Vreme je za otvaranje fabrika koje ce proizvoditi samo konstrukciju za vesanje, ali da bude vise tipova u zavisnosti od mase zive vage

ODGOVORITE
Name

Ahhh

05.10.2015 19:04

Vidi ova tri nasa go..eta.Za 20 godina cemo tek svatiti koliko su zla dobijeli.

Name

selo

05.10.2015 15:18

Od kada POPOVI i GLUMCI donose odluke u radu vladeRS ?

ODGOVORITE
Name

ljubomir

05.10.2015 15:34

To brate uzeo si mi rijec tesko nama gdje popovi i glumci kroje gace pogotovo otac grigorije pravoslavna izdajica

Name

Miksa

05.10.2015 15:30

Biskup Perhan je idejni vodja projekta.

ODGOVORITE
Name

Foča

05.10.2015 15:42

E jado jadni, ti si našao Kustu da komentarišeš, ne zna te ni uža familija! Kad nešto postigneš u životu. Imaćeš pravo da toj legendi nešto kažeš i to da staneš mirno! Bijedo!!!

ODGOVORITE
Name

Trebinje

05.10.2015 15:55

Kažu kada međed iz Hercegovine pređe preko Čemarna postane profesor. Pa ti evo i ovu svu trojicu međeda u Foču, ako su ti tako dobri kretenčino esenesdeovska!

Name

Njaki seljak

05.10.2015 15:57

Emire ne seri.

Name

Europljanin

05.10.2015 16:28

Za tvoju informaciju u Evropi niko se više i ne sjeća bivšeg režisera Emira Kusturice. I on sam je zaboravio jad je zadnji put nešto snimio... Vidio čovjek da je unosnije baviti se lopovijom i otimati od naroda.

Name

Re Foča

05.10.2015 17:03

A ovaj miljan je pravi međed iz sds-a!!!

Name

monca

05.10.2015 15:49

Pista za formulu 1.poslednji krug u Monci za jahace apokalipse. Sta misli autor, mozda to ne bi bio los naslov? Pozdrav

ODGOVORITE
Name

Dron

05.10.2015 15:51

Dotakli ste dno dna ali sve vam je uzlud!

ODGOVORITE
Name

zvornik

05.10.2015 15:53

Pop lopov gradi. A i Nemanja neimar poznati. Rokni te se u duetu bando.

ODGOVORITE
Name

gacanka

05.10.2015 15:57

Simpaticno napisano, iako se nije lijepo trovati mrznjom prema bilo kome. Mrznja razara covjeka u svakom pogledu. Ko je ovaj Miljan Kovac, neki banjalucki student?

ODGOVORITE
Name

Гачанин

05.10.2015 16:06

У праву си није се добро тровати мржњом. А овај распоп Григорињо је пуно мржње по Херцеговини посијао. Пријетио новинарима, вријеђао све који му нису по вољи. Овај Лакташенко десет година вријеђа људе и сије мржњу. Новинарима псује мајку и пријети и то јавно. Неиситомишљенике назива издајницима. Немања Муратов Кустурица, пријети коме стигне. Прави сијачи мржње добро си то рекла.

Name

gacanka

05.10.2015 17:32

Pa ti nemoj primati popa u kuću, pljuj javno po Srpskoj pravoslavnoj crkvi, popovima, vladikama. Sigurno će se Grigorije nasekirati grdno, on inače ništa ne radi nego čita komentare na sajtovima. E moj zemljače, mlad si, ne vidiš da se ne pitaš ništa, isto koliko ni ja ili drugi običan građanin. Treba čuvati svoju dušu i ne trovati se mržnjom, ljudi koji pišu riječi pune mržnje za svoga bližnjeg su nesrećni ljudi. Ja sam to prevazišla 1991. kad je pao sistem koji sam mrzila, mislila sam da je došao kraj zlu, a zlo je tada tek počinjalo. Onda sam vidjela da će mržnja uništiti samo mene i prestala sam da mrzim. U svakom slučaju, i tebi a i ovome dečku Miljanu koji je autor, želim svu sreću i radost u životu. Veliki pozdrav i za BN, i sve dobre ljude. Mirjana

Name

nota bene

06.10.2015 12:34

Mirjana nisi ti iz Gacka nego si iz Beograda i plaćen si da djeluješ na ovom blogu u korist ovih antihrista.

Name

trebinje

05.10.2015 15:58

Bruko i sramoto srpskog roda...za koga mi je cijela porodica otisla u rat 1992 ...reci Milorade????je li to vladika dosao da ubacis u het nekoga!!!!kod nas 2 brata po 2 djeteta obojica ..i oba na birou bruko jedna !!!!!

ODGOVORITE
Name

Требињац

05.10.2015 16:01

Овај сатрап се одрекао властите вјере, и народа! Има ли веће срамоте за Требиње него да му такав скот буде градоначелник? У памет се Требињци!!! Хоће ли нам бискуп из Вареша, тракториста из Лакташа и овај потурица покајник, кројити судбину. Има ли нас Требињци у овом граду?

ODGOVORITE
Name

Mosko

05.10.2015 16:17

Marš u Laktaše BANDO LOPOVSKA!!!

ODGOVORITE
Name

Dundo Maroje

05.10.2015 16:34

Nemanja Emir Kusturica Lotika-Hljeba Bez Motika

ODGOVORITE
Name

Sokolac

05.10.2015 16:38

A NAŠ AERODROM . NAMA VIŠE TREBA . MI MORAMO BJEŽATI SA SOKOCA . NEĆEMO VALJDA TRAKTORIMA

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

05.10.2015 16:45

Gdje im je Draskovic iz zlocinackog klana,pravi kao turisticki grad od 50 miliona duga za poreze,a koliko je za IAT ostao duzan i naravno pokrao!!!

ODGOVORITE
Name

Geography

05.10.2015 16:48

Pa oni još o ovom aerodromu

ODGOVORITE
Name

OZREN DOBOJ

05.10.2015 17:13

Zanimljiva mi je promjena koja se desila kod vladike Grigorija od kako se počeo družiti i sarađivati sa Dodikom i Kusturicom.Prije desetak godina i likom i djelom je ličio na istinskog srpskog episkopa i ja sam ga poštovao i cijenio kao takvog..Od kako je u dilu sa ovom dvojicom postao je ,biskup,maneken,bisnismen,skratio je bradu i ošišao .....se,nabacio frizuru,sjedi po kafanama sa ovom dvojicom i odlučuju o novim bisnisima.Nešto se previše manekeniše i sređuje biskup GRIGORIJE I sve mi je to sumnjivo,samo je pitanje dal se sređuje za žensko ili za ovu dvojicu.SUMNJIVO.

ODGOVORITE
Name

borac

05.10.2015 17:14

Text ne citam kad vidis tu cetvorku mafija RS zgadi ti se citanje

ODGOVORITE
Name

sasa

05.10.2015 17:39

Koliko mrznje tesko nama svima. Da li je moguce da se takva mrznja siri i komentarima, a i tekst je pun mrznje. Boze sacuvaj!

ODGOVORITE
Name

Mrznja prema lopovima...

05.10.2015 18:31

se siri svjetlosnom brzinom i zedj za pravdom da ubice i lopovi srpskog naroda odgovaraju je sve veci.

Name

lopovska druzina

05.10.2015 17:50

Jesu se sasteli lopovi,ne imao ih niko takve.

ODGOVORITE
Name

HerZika

05.10.2015 18:19

Konobaru prebroj escajg, pepaljare i case :)

ODGOVORITE
Name

Višegrađanin

05.10.2015 18:31

Smijaše se i sprdaše kad je Andrićgrad predstavljan kao ideja. I danas se zle i pakosne duše podmjevaju jednoj ideji. Andrićgrad je živ i sagrađen na dobrobit svih nas.Ako Bog da i ova ideja će oživjeti, a oni će se i dalje podsjevati i rugati. Kod nas kažu: ''Sjela ruga pored puta pa se svakom ruga, a njoj svako.''Na zdravlje Miljane i na dug vijek.

ODGOVORITE
Name

braindamaged

06.10.2015 19:59

Za te pare sto su tu skrcal mogli su izgraditi tri grada, nije niko bio protiv grada mada urbanisticki strucnjaci kazu da je to ruglo i kic neuklopljeno u kulturo istorijsko naslijedje i postojece stanje, ali to na stranu. Problem su naduvane fakture, rasipanje drzavnih citaj narodnih para i vlasnicka struktura, Emir je tu ulozio samo svoju megalomansku ideju a postao je vecinski vlasnik svega, zar mu nije bilo dovoljno 20 % i upravljanje projektom 10 godina, masnoglavi je nezajazljiv u otimanju drzavne i narodne imovine, ali blizi se dan kad ce se podvuci crta i kad ce morati bjezati kao sto je pobjegao i iz Srbije posle promjene vlasti, samo se pitam gdje ce sada, da nece jadan nazad u Sarajevo, mada i tamo je vrata guzicom zatvorio kao i svuda gdje je bio!

Name

Mrznja prema lopovima...

05.10.2015 18:33

A vidite tek ovu sliku....pa ovo nece moci ovako da se zavrsi http://mojahercegovina.com/poceli-radovi-na-gradu-sunca-najavljeno-1-500-novih-radnih-mjesta/#comment-29

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.10.2015 18:46

Ako se aerodrom Trebinje u startu definiše i napravi kao mali turistički aerodrom, onda on može biti profitabilan pa čak i perspektivan za daljnji razvoj kako turisti budu pristizali u sve većem broju. Ako je to samo Dodikov hir sa ciljem da promjeni vlast u Trebinju, onda od toga u startu nema ništa. Eto nama Novoteksa i drugih promašenih Dodikovih investicija.

ODGOVORITE
Name

hot spot

05.10.2015 19:23

Ne lupetaj, nikakav aerodrom tu ne može biti profitabilan, ni teoretski. Tu svu trojicu svezati ispred banjalučke Boske.

Name

RS

06.10.2015 13:50

@hot spot Ko lupeta zeleni krezavi mufljuzu?? Ne da ce biti aerodrom nego ce Trebinje biti Monte Carlo RS i cjele BH!

Name

RS

06.10.2015 13:51

Samo da dodam da mrzim Dodika da ne bude zabune.....ali ovi mufljuzi zeleni mi se penju na onu stvar.

Name

Ранко75

05.10.2015 19:21

Видите овога четверца: Полуга чита МЕНИ(слика),маркирани Бискуп Грегор "пројектује мегаполис Требиње на води" (идући пројекат му је да направи највећу катедралу са меџлисом у РС на Црквини), Немања Муратов "будући градоначелник" има "нематеријално" богатство у виду "идеја" за пројекте изградње космодрома са свим пратећим објектима на Црквини али "нема пара" и на крају потрчко пардон секретарица Полугина Брука Петровић записује сценографију за извођење представе монодраме "Ја Баја НАЈвећи србин свих времена" премијерно, како не би изгубио фотељу

ODGOVORITE
Name

Leo

05.10.2015 21:12

Sta Trebinje doceka... Majko mila. Sve je pocelo sa dolaskom ovog nesretnog biskupa.

ODGOVORITE
Name

Mosko

05.10.2015 21:21

Ovo sa aerodromom, istina je da veze sa vezom nema, možda bi se moglo premostiti sa letećim ćilimima. Ako ima u istočnjačkim bajkama zašto ne bi bilo i ovdje, pa taj i takav istok i nije tako daleko. I baš bi moglo, što da ne, naravno uz nešto mašte, svojstvene onima što su filmove pravili. I opet će ako bude sreće.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

06.10.2015 08:56

PA MAJKU MU NISMO ZASLUŽILI OVO, DA OVAKO LIJEPU DRŽAVU REPUBLIKU SRPSKU VODE HOŠTAPLERI I PROBISVJET!?

ODGOVORITE
Name

pogled sa strane

06.10.2015 10:40

Ako ćemo pravo, jeste! Dobili su izbore! 50 % tih što ovo nisu zaslužili, nisu se udostojili odnijeti svoje dupe na izbore i dati svoj glas nekom drugom. Kome? Bilo kome!

Name

Toma

06.10.2015 13:18

Šta ste vi u životu postigli pa toliko kritikujete. Sigurno vam je kriva ova ekipa za poštovanje!

ODGOVORITE