Lista za direktora SIPE uskoro pred Mektićem

Za ponedjeljak je zakazana sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti utvrđena rang-lista kandidata za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Bosna i Hercegovina 05.10.2015 | 22:59
Lista za direktora SIPE uskoro pred Mektićem

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH dobio je izvode iz kaznenih evidencija Ministarstva unutrašnjih poslova o kandidatima za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH tako će u ponedjeljak obaviti intervju sa sedam kandidata koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora SIPA-e.

Član Nezavisnog odbora Enes Obralija kazo je da će nakon utvrđivanja rang-liste uspješnih kandidata sa kojim je obavljen intervju, lista biti dostavljena ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektić.

"Na sjednici koja počinje u 10 sati pozvano je ukupno sedam kandidata. Listu najuspješnijih kandidata, dakle do pet kandidata, isti dan ćemo proslijediti ministru bezbjednosti BiH", kazao je Obralija.

Procedura je takva da ministar bezbjednosti BiH sa dostavljene liste predlaže Savjetu ministara BiH jednog od kandidata za imenovanje na funkciju direktora SIPA-e.

Na intervju su pozvani Perica Stanić, Zoran Glušac, Slobodan Nikić, Tomislav Mirosavić, Relja Kovač, Davor Vidović i Dragan Mumović.

Podsjećamo, početkom septembra Nezavisni odbor je jednoglasno izglasao prijedlog za smjenu tadašnjeg direktora SIPA-e Gorana Zubca.

Nakon razrješenja Zubca za vršioca dužnosti direktora SIPA-e privremeno je imenovan nekadašnji zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević.

Izvor: Klix.ba