Margarin je ipak zdraviji od putera?

Zasićene masti iz putera i ostalih masnoća životinjskog porekla su podjednako nezdrave kao i rafinisani ugljeni hidrati iz belog šećera, tvrde naučnici s Harvarda.

Zdravlje 05.10.2015 | 11:00
Margarin je ipak zdraviji od putera?

Ako je verovati njihovim istraživanjima, zdravije je jesti margarin nego puter. Oni kažu da su otkrili da zamena zasićenih masti nezasićenim smanjuje opasnost od srčanog udara. Zasićenih ima u puteru i ostalim mastima životinjskog porekla, a nezasićenih u margarinu.

Svoje tvrdnje baziraju na višegodišnjem poređenju podataka o navikama u ishrani i zdravlju 84.628 žena i 42.908 muškaraca koji na početku istraživanja nisu bolovali od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka.

“Zasićene masti i rafinisani ugljeni hidrati su podjednako nezdravi ako uzmemo u obzir bolesti srca. Naše istraživanje pokazuje da bi pacijenti trebalo da jedu više nezasićenih biljnih masti, kao i zdravih ugljenih hidrata, na primer, integralni hleb - objasnio je vođa istraživanja na Harvardu, profesor Frank Hu.

Osvrnuo se i na suprotne rezultate ranijih istraživanja objasnivši da drugi istraživači nisu u obzir uzeli dejstvo prekomerne konzumacije rafinisanih ugljenih hidrata, kao što su beli šećer i beli hleb. On tvrdi da su za bolesti srca zasićene masti jednako nezdrave kao i ovi “prazni” ugljeni hidrati.

Ovi rezultati nikog ne bi iznenadili da već neko vreme naučnici ukazuju na prednosti životinjskih masti u odnosu na transmasti.

U avgustu je objavljena jedna od takvih studija koja je sprovedena na Odeljenju za kliničku epidemiologiju i biostatistiku “Mekmaster” univerziteta u Kanadi.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar