Ona je Titova najveća ljubavna tajna

Titov privatni život oduvek je intrigirao javnost, a ni maršal nije bio od onih koji je potpuno skrivao detalje iz njega. Međutim, o braku sa Ruskinjom Pelagijom Bjelousovom nije želeo nikakve diskusije i pitanja, šokiraće vas zbog čega

Region 04.10.2015 | 16:25
Ona je Titova najveća ljubavna tajna

O životu doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ispisano je milion priča, i on je voleo, naročito u starosti, da se priseća mlađih dana, i rado je govorio o svom životu i pred kamerama. Ali, postoji jedna priča iz njegovog života o kojoj nikada nije želeo da govori, priča o njegovoj prvoj ženi Pelagiji Bjelousovoj.

Titov bliski prijatelj i saradnik Milovan Đilas, piše da se o Pelagiji nije smelo pričati u Titovom društvu, jer je svaka priča o njoj bolela maršala.

Tito nije imao sreće u braku sa mladom Pelagijom. Naime, nakon što je proveo pet i po godina u ratnom zarobljeništvu u Rusiji, po završetku Prvog svetskog rata Broz se, 1920. godine vratio u Zagreb, u tadašnju Kraljevinu SHS. Nije došao sam, pratila ga je njegova 12 godina mlađa supruga Ruskinja Pelagija Bjelousova , i to u poodmakloj trudnoći. porodila se u kući Titovog oca Franje, ali beba je umrla nakon par dana.

Tragičan događaj nije obeshrabrio Broza, on se odmah zaposlio u jednoj bravarskoj radionici u Zagrebu, a s obzirom da je u Rusiji, tokom Oktobarske revolucije postao simpatizer komunističke ideologije, u Zagrebu je pristupio u Komunističku partiju Jugoslavije, koja je tada imala svetle trenutke. Ipak, zbog male plate morao je da napusti posao u Zagrebu, i seli se sa porodicom u selu Veliko Trojstvo, blizu Bjelovara. Tu su živeli naredne četiri godine. U tom periodu izgubio je svaki kontakt sa KPJ, ali tada ga to nije toliko doticalo.

O bračnom životu Brozovih iz tog vremena ne postoji puno relevantnih podataka, ali se predpostavlja da su živeli harmonično. Josip je svoju drago zvao Poljka, ali sa decom nisu imali sreće. Sin Hinko koji se rodio u novembru 1922. godine umro samo osam dana nakon porođaja, a ćerka Zlatica, rodila se sedam meseci kasnije, ali je poživela samo 18 meseci. Tito nikada nije mogao da je prežali, bila je njegova miljenica.

Konačno u februaru 1924. godine rodio im se sin Žarko, zdravo i živahno dete, koje im je donekle bilo i uteha. Tito se preporodio, čak je objašnjavao jednoj komšinici kako on zna da povije dete, kupa, nahrani, jer je to naučio od svoje majke, gledajući kako ona brine o njegovoj braći i sestrama.

Ipak, Tito se aktivirao politički tokom 1924. godine. Postao je član Okružnog komiteta KPJ za križevačko – bjelovarsku županiju, a to je značilo i da se lagano udaljava od porodice. Politika i želja za liderstvom je prevagnula.

Broz je toliko daleko otišao, da je dao otkaz na poslu, ali samo iz jednog razloga, bio je uslovljen, da bira: politika ili otkaz.

Pelagija se vratila u Rusiju, preudala se. Sa Titom znamo šta je bilo u godinama koje su došle.

(Telegraf.rs/Kaportal.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar