Zašto je Sirija toliko važna Putinu?

Ruski zvaničnici negiraju da u vazdušnim napadima na islamiste u Siriji, koje su otpočeli pre pet dana, imaju ekonomske interese.

Svijet 04.10.2015 | 12:05
Zašto je Sirija toliko važna Putinu?

Zanimljiv tekst koji je dotakao tu temu pojavio se tačno nedelju dana pre nego što je Vladimir Putin, predsednik Rusije, naredio početak vojnih operacija na poziv sirijskih vlasti.

Pavel Bajev, profesor Instituta uza istraživanje mira u Oslu i bivši sovjetski akademik, kazao je za „Volstrit džurnal“ da „za Rusiju pad cena nafte predstavlja direktnu pretnju po nacionalnu bezbednost“.

„Jedino što može da digne cene nafte je razvoj sukoba na Bliskom istoku. Zato je od fundamentalnog interesa Rusije da region ostane nestabilan“, naveo je Bajev.

Dmitrij Medvedev, ruski premijer, nazvao je „teorijom zavere“ tvrdnje da Rusija svojim delovanjem štiti tržišta za prodaju oružja, kao i da se bori protiv nastojanja Katara da gasovod te države stigne do Sredozemnog mora i zameni snabdevanje Evrope ruskim gasom.

Za Rusiju pad cena nafte predstavlja direktnu pretnju po nacionalnu bezbednost
Medvedev je naglasio da Rusija „nema globalne ekonomske interese u Siriji“.

- Tačno, snabdevamo ih oružjem, ali to nije fantastična suma novca, to možda mogu biti stotine miliona dolara, a naš sveukupni portfolio iznosi 15 milijardi dolara. To znači, drugim rečima, da nemamo nikakve super ekonomske interese tamo - naveo je Medvedev.

Medvedev je poručio da su izdvajanja za oružane snage zemlje opravdana i neophodna, uključujući zadatke poput misije u Siriji, čiji je cilj zaštita Rusa od terorizma.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ЕКОНОМСКИ АНАЛИТИЧАР

04.10.2015 10:44

Тек сад ми ништа није јасно. Пад цена нафте представља директну претњу по националну безбедност Русије и Русији одговара да регион останње нестабилан, а Русија истовремено нема глобалне економске интересе (у Сирији).

ODGOVORITE
Name

nema pojma

04.10.2015 11:38

Profesore Bajev,nemas ti pojma(ili si jedan obicni placenik). Kaze da je Rusiji od fundanentalnog znacaja da region ostane nestabilan...Znaci Rusija je i izazvala ovu nestabilnost,Rusija se stvorila ISIL,Rusija je ubila i Sadama i Gadafija....

Name

dm

04.10.2015 12:40

Ne daj boze da nas rusi brane i da nas hrane to jedno zlo od zemlje samo cist interes, kod nas vlada zabluda da su nam rusi prijatelji nisu nam prijatelji i nikad nisu bili i to je jedino tacno

ODGOVORITE
Name

cuti

04.10.2015 13:44

Jesu mozda prijatelji oni sto su nas bombardovali. Tebi sigurno jesu!