Nema uslova za ustavne promjene

Njemački ambasador u BiH Kristijan Helbah rekao je da uslovi za ustavne promjene u BiH nisu bolji nego što su bili u proteklim godinama jer se, kao i do sada, nepomirljivo sukobljavaju suprotni nacionalni ustavni koncepti.

Bosna i Hercegovina 04.10.2015 | 10:54
Nema uslova za ustavne promjene

On smatra da kompromis među različitim akterima u BiH nije ni na vidiku i napominje da "bez kompromisa ne ide".Helbah je poručio da međunarodna zajednica neće u ime predstavnika vlasti u BiH preuzeti na sebe novo uređenje BiH.

"Politika mora sama da prikupi potrebnu volju", rekao je Helbah za "Dnevni avaz".Govoreći o ekonomskoj krizi u BiH, Helbah je naveo da ona već dugo traje i da ima veliki broj nezaposlenih, zbog čega reforme nemaju alternativu.

"Promjene se ne dešavaju preko noći, a posebno ne ako je riječ o osnovnim socioekonomskim pitanjima. Niko ne treba da bude naivan i misli da će sve preko noći biti bolje, i to besplatno", naglašava Helbah.

On smatra da ima napretka u BiH, a kao primjer navodi Reformsku agendu, saradnju vlada Republike Srpske i Federacije BiH na usklađivanju planova za njeno sprovođenje, te konkretne mjere koje su već preduzete.

"Više ljudi, koji ovu zemlju poznaju duže i bolje od mene, rekli su mi da se samo u ovih nekoliko mjeseci desilo više nego u proteklim godinama. Smatram to ohrabrujućim. Promjene su moguće i u BiH", kaže Helbah.

On je poručio da podnosioci zahtjeva za azil u Njemačkoj sa područja zapadnog Balkana, među kojim i oni iz BiH, nemaju nikakvih šansi da ga dobiju.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bato

04.10.2015 09:05

Ide nabolje dok se Dodik ne uplete :)

ODGOVORITE
Name

ii

04.10.2015 09:24

Dragi ambasadore zar je u tebe noc (PUNIH 25 GODINA)

ODGOVORITE