Zečević: FK Partizan učio od vaterpolo kluba, Zvezdu smo pomagali!

Dugogodišnji generalni sekretar crno-belih govorio je u osvit 70. rođendana SD Partizan o jednom od osnovnih razloga dominacije aktuelnog šampiona srpskim fudbalom u prethodnoj deceniji.

Fudbal 04.10.2015 | 17:00
Zečević: FK Partizan učio od vaterpolo kluba, Zvezdu smo pomagali!

Omladinska škola Fudbalskog kluba Partizan jedna je od najsvetlijih tačaka čitavog sportskog društva.

Taj podatak ne stoji samo zbog "štancovanja" zavidnog broja igrača koji danas nastupaju u velikim ligama i klubovima, već i zbog osvojenih titula ka kojima su vodili crno-bele, ali i značajnog novca koji je Partizan zaradio njihovom prodajom.

Primera je mnogo, ali osvrtom samo na nekoliko prethodnih godina setimo se Aleksandra Mitrovića, koji je otišao u Anderleht, Lazara Markovića, koga je kupila Benfika, Miloša Jojića, koji se prošle godine preselio u Dortmund, Matije Nastasića, koji je pravo iz Beograda otišao u Siti...

Tu su i primeri od ranije, kao što su Adem Ljajić i Stevan Jovetić, ali i ne tako davni, kao što je Petar Škuletić, koji je takođe učio "fudbalsku azbuku" u crno-belom i koji je plaćen Partizanu četiri miliona evra.

Dugogodišnji generalni sekretar kluba Žarko Zečević objasnio je u razgovoru za "Sportski žurnal" da su se u Humskoj još u njegovo doba prioritetno okrenuli sopstvenoj bazi, posmatrajući rad vaterpolo sekcije crno-belih, sedmostrukog šampiona Evrope.

"Za Partizan je najvažnija fudbalska škola, koju priznaje i Evropa i iz koje se crpi kvalitet. Ta ideja oko škole potekla je u vaterpolo klubu i bila je primer kako treba raditi u ostalim sportovima. Sledili smo organizacioni vid koji je napravio vaterpolo klub, a kasnije organizacijom sportskog centra, Partizan je školu praktično doveo do vrlo značajnog nivoa. U titulama koje je Partizan osvajao, najmanje 60-70 procenata igrača potiče iz omladinske škole".

Na početku vikenda tokom kojeg će SD Partizan obeležiti 70. rođendan, Zečević je upitan gde se trenutno nalazi to sportsko društvo?

"U celoj situaciji u kojoj se nalazi naše društvo, ekonomskim nedaćama i drugim problemima, mislim da i Partizan trpi te uticaje i nadam se da će biti dovoljno sportskih entuzijasta, koji će pokušati sve to da prevaziđu".

Da li se, posle prošlosezonskog pada KK Partizan sa domaćeg postolja i zaostatka fudbalera crno-belih u ovogodišnjem prvenstvu, plaši da se na "okrugli" rođendan završava period vladavine kluba iz Humske?

"Moramo da se razumemo - sportski rezultati imaju uspone i padove, nikad ne možete večno da vladate. Takvih primera u svetu ima mnogo. I sada kad pogledate neke španske, nemačke ili engleske klubove, vidite da neki koji su bili na vrhu trenutno malo kubure sa svojim pozicijama. To je u sportu normalno".

Kako komentariše to što mu mnogi zameraju da je pomogao aktuelnom rukovodstvu kluba da dođe u Partizan?

"Nisam ja postavio novo rukovodstvo, to je bila zajednička ideja pravih navijača, koji su želeli promene u klubu. Što se tiče rezultata, staroj upravi nemam šta da zamerim, rezultati su bili impozantni. Dovoljno je osvajati titule pada imate uspehe. Igrala se i Liga šampiona, Liga Evrope... Što rezultati u tim takmičenjima nisu bili bolji, to je praktično ilustracija stanja u našem fudbalu. Ne možete od jednog kolektiva da tražite da ostvari više od onoga koliko objektivno ima snage i mogućnosti".

Ipak, Zečević ima šta i da zameri prethodnoj garnituri.

"Ali, zameram im na tome što nisu unapredili infrastrukturu i mislim da ova promena treba i da donese boljitak na tom polju. Pre svega da se napravi teren sa veštačkom travom na pomoćnom terenu Partizana, što bi omogućilo da deca iz okruženja stadiona ne moraju da idu na Teleoptik, nego da treniraju tu, što će doprineti povećanju masovnosti. Mislim da će internat u SC (Teleoptik) vrlo brzo biti u realizaciji. I oko stadiona ćemo sa malo više truda brzo doći do nekih rešenja. To su ta tri ključna infrastrukturna projekta kojima Partizan treba da se posveti i verujem da novo rukovodstvo ima veće šanse da to realizuje nego što je imalo staro".

Na pitanje da li se kaje što je u novembru 2007. podlegao pritisku navijača i napustio klub, Zečević kaže:

"Prvo, ja nisam otišao pod pritiskom navijača, to treba svima da bude jasno! Otišao sam u trenutku kad sam mislio da mi je vreme da se pomerim, da sam dozlogrdio svima zbog onoga što sam radio. Otišao sam kad sam mislio da neke nove snage treba da dođu i unaprede taj rad. Jer, posle 23 godine provedenih u FK i sedam u SD, čovek može i da se zanese i možda nema ni ideje koje su potrebne da bi klub išao napred. Smatrao sam u tom trenutku da je vreme da se pomerim, a da dođu neke nove snage, koje će da guraju klub dalje", podvukao je Zečević.

Zečevićev dugogodišnji kolega iz Zvezde, Vladimir Cvetković, rekao je ove nedelje da mu je "Zeka" blizak prijatelj, koji ga je prvi pozvao kada je izašao iz zatvora. Rekao je i da se i danas ćesto viđaju i da razgovaraju.

"Sa Cvetkovićem sam imao izvanrednu saradnju. I danas se družimo i poštujemo ono što smo radili i jedan drugog. Cvetković je obeležio epohu u Crvenoj zvezdi i možda je jedan od najzaslužnijih što je Zvezda postigla rezultate koje je postigla".

Da li je Partizan u Zečevićevoj eri pozajmljivao novac Zvezdi?

"Ne bih to komentarisao, to je prošlost"

Znači, tačno je?

"Ne bih o tome... Drugi ljudi su u tome učestvovali i sa ove vremenske distance nije ni ukusno".

Komentari / 0

Ostavite komentar