Koeficijenti: Ovaj tim Partizana je već sad nadmašio onaj Stanojevićev iz LŠ!

Crno-beli su trenutno 111. klub na UEFA rang listi, bolji od Panatinaikosa, Sautemptona, Vest Hema...

Fudbal 04.10.2015 | 23:40
Koeficijenti: Ovaj tim Partizana je već sad nadmašio onaj Stanojevićev iz LŠ!

Za proleće na međunarodnoj sceni posle deset godina, za zaradu u vidu 6.120.000 evra, za značajan napredak za UEFA listi najbolje rangiranih klubova. Parni valjak je trijumfom u Augzburgu napravio nekoliko krupnih koraka na sportskom i finansijskom planu, a s obzirom kakve rezultate ove sezone beleži van granica Srbije nije isključeno da se do kraja takmičenja grupne faze Lige Evrope probije među 100 najboljih ekipa Starog kontinenta!

Takva mogućnost ukazala se Partizanu zahvaljujući činjenici da je pobedom u Nemačkoj značajno popravio svoj klupski koeficjent, koji sada iznosi 14.825. U komplikovanom sistemu obračunavanja koeficijenta najvažnija informacija od sinoć glasi da su crno-beli zaradili još 2.100 bodova i tako nadogradili rejting koji će im naredne godine, u kvalifikacijama za evropske kupove, pomoći da u prva dva kola verovatno budu nosioci, što nije bio slučaj ove sezone.

Još je značajnije da su izabranici Zorana Milinkovića zahvaljujući skoru od šest pobeda, po jednom remiju i porazu već sad uspeli da nadmaše klupski koeficijent kojim su ušli u takmičarsku 2015/2015 (14.775), ali i da osvoje više bodova u pojedinačoj sezoni nego što je bio slučaj 2010. kad su igrali u Ligi šampiona. Tad su 4.700 bodova, a sad imaju 4.750. Sa tendencijom rasta.

UEFA klupski koeficijent obračunava na osnovu rezultata u evropskim kupovima u minulih pet sezona, pa će u narednoj biti obrisana upravo sezona u kojoj je Aleksandar Stanojević uveo Parni valjak u Ligu šampiona.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da su od sinoć crno-beli, kao najbolji srpski tim, pozicionirani na 111. mestu UEFA rang liste. Pretekli su Sampdoriju, Kubanj iz Krasnodara, Rijeku, Vest Hem, Maritimo, Panatinaikos, Asteras, Hal i Sautempton. Kako su krenuli, neće biti iznenađenje ako se vrate u elitni „klub 100“, gde poslednje mesto trenutno drži Cirih sa koeficijentom 17.235.

Da bi stigao u odabrano društvo, Partizanu će biti dovoljna pobeda i remi u preostala četiri susreta Lige Evrope, s obzirom da UEFA remi u grupnoj fazi vrednuje sa 1.050 bodova, dok pobeda u ovoj fazi takmičenja vredi 2.100.

Komentari / 0

Ostavite komentar