Orlando Blum sa izbjeglicama i u Beogradu

Kao ambasador dobre volje Unicefa, popularni holivudski glumac završio dvodnevnu posetu Makedoniji i Srbiji

Zabava 02.10.2015 | 13:30
Orlando Blum sa izbjeglicama i u Beogradu

POSLE posete Preševu, gde se susreo sa decom koja su, kako je rekao, "putovala jednom od najopasnijih izbegličkih i migrantskih ruta u svetu", holivudski glumac Orlando Blum je u svojstvu ambasadora dobre volje Unicefa, u sredu po podne obišao i one koji su na tom putu stigli u Beograd. I u našem glavnom gradu sa mališanima se družio u dečjem kutku, koji je Unicef u Srbiji, u saradnji sa Danskim savetom za izbeglice, opremio igračkama i obrazovnim materijalom.

- Ono što sam video je samo deo napornih putovanja dece izbeglica i migranta. Veoma je uznemiravajuće. Zamislite koji je to očaj koji tera porodice da napuste svoje domove - rekao je Blum. - Posetio sam kutke koji deci omogućavaju da imaju detinjstvo, makar na nekoliko sati dnevno. Ova deca nisu slike na ekranu, već stvarni ljudi kojima je potrebna pomoć.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, popularni glumac koji je već kao ambasador dobre volje bio u misijama u Liberiji, Nepalu i Rusiji, apelovao je da se zemljama, poput Srbije, koje prihvataju izbegličke kolone na njihovom putu ka zapadnoj Evropi, pruži veća materijalna pomoć. U našem glavnom gradu obišao je i mesta na kojima se zadržavaju izbegličke porodice iz Sirije, Avganistana i Iraka - hotel "Bristol" i park preko puta Ekonomskog fakulteta. I tu je u najneposrednijem kontaktu bio suočen sa njihovom ličnom dramom, što ga je veoma potreslo.

Inače, tokom dvodnevnog boravka u Makedoniji, na jugu Srbije i u Beogradu, Blum je insistirao na tome da stekne što autentičniju sliku, pa je prema rečima očevidaca, i pešačio Miratovačkim poljem, kuda izbeglice ulaze iz Makedonije u Srbiju. Trudio se da razgovara sa što većim brojem ljudi, upozna se sa teškoćama na koje nailaze.

Uzbuđen, u jednom trenutku spontano je i ljudski odreagovao videvši ženu sa detetom u rukama kako plače u Centru za registraciju izbeglica u Preševu. Bila je uplašena, jer joj je muž ostao napolju. Blum je intervenisao da se porodica ne razdvaja. Zahvalna žena mu se, potom, bacila u zagrljaj. Najviše je, ipak, bio dirnut susretom sa decom. Istovremeno, bio je i impresioniran koliko u kutku za decu Unicefa, mališani uz igru uspevaju da na trenutak ponovo budu samo deca i zaborave strahote kroz koje prolaze. Iz Beograda se Orlando Blum vratio u SAD.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar