Podsjećanje: Vikiliks i ministarka Golić

Srebrenka Golić, bivša savetnica premijera Republike Srpske Milorada Dodika, objašnjava da je ona sama čista od bilo kakvog kriminala, ali tvrdi da se većina Dodikovih savetnika lično obogatila daleko iznad svojih zvaničnih primanja. Vladiku Grigorija opisala kao opasnog lažova

Republika Srpska 02.10.2015 | 10:30
Podsjećanje: Vikiliks i ministarka Golić

Krajem maja, Srebrenka Golić, bivša savetnica premijera Republike Srpske Milorada Dodika, odstupila je sa svoje pozicije šefa kabineta. Vratila je istovremeno i člansku kartu SNSD. Golićeva je bila lojalan savetnik Dodiku i njena ostavka je došla kao šok za posmatrače i javnost u Republici Srpskoj. Bila je u bliskom kontaktu sa Odelenje Ambasade u Banjaluci, navodi se u poruci koju su američke diplomate napisale 20. juna 2008. posle dugog razgovora 23. maja 2008. sa Srebrenkom Golić.

"Imali smo dugi razgovor sa uzrujanom Golićevom, koja je rekla da su glavni razlozi za njenu ostavku profesionalni. Postajala je sve više frustrirana sa "haosom u kabinetu", i da je bila isključena, marginalizirana i ponižena. Golićeva se požalila zbog neobrazovanih, nekompetentnih savetnika koje je nedavno zaposlio Dodik. Dodala je da je atmosfera u kabinetu opterećena "zlom" i "intrigom". Golić je dodala da su Dodikovi ključni savetnici umešani u nesumnjivu finansijsku korupciju, ali je bila vrlo oprezna da ne uplete samog Dodika u bilo kakav kriminal. Objašnjava da je ona sama "čista od bilo kakvog kriminala", ali tvrdi da se većina Dodikovih savetnika lično obogatila daleko iznad svojih zvaničnih primanja.

Rekla je da je odbila da potpiše bilo kakve nezakonite dokumente koje su joj podnosili na potpis različiti ministri, te da je uradila sve što je bilo u njenoj moći da onemogući pristup kriminalaca i ratnih zločinaca Dodiku.

Golićeva je rekla da je često tražila od Dodika da obrati više pažnje na iznenadno i neobjašnjivo bogaćenje svojih sajetnika, ali da je Dodik odbijao da je sluša ili nije brinuo zbog toga. Uvijeno je rekla da je zbog odbijanja da učestvuje u korupciji ostala izvan Dodikovog kruga.

Izrazila je razočarenje zbog onog što je opisala kao “povećani” srpski nacionalizam unutar SNSD i Vlade Republike Srpske. Rekla je da “Dodik nije ista osoba kakva je bio pre pet ili čak tri godine“, i da je dozvolio da bude zaveden od svojih savetnika.

Okrivila je trebinjskog vladiku Grigorija, među ostalim, za Dodikov povećani nacionalizam, opisujući Grigorija kao “opasnog lažova“. Golićeva je govorila kako oživljavanje nacionalističke retorike i emocija među Srbima podsjeća na 1992.

 

U razgovoru sa američkim diplomatama, Golićeva se opisivala kao “Jugosloven“ iz mešanog braka, govoreći da, kao nesrbin, sve više oseća da nije dobrodošla u kabinetu niti u partiji.

Dodala je da kako su njen muž i sin Srbi osjeća Srbe kao svoj narod i da dijeli njihovu sudbinu. Rekla je da je bila naivna da toliko veruje SNSD-u, otkako se pridružila kao sedamnaesti član partije još 1996.

“Uprkos ostavci sa pozicije i iz partije, očito je da ona ostaje lojalna Dodiku, kojeg je jedino kritikovala što joj je lagao obećavajući da će biti ministar, ali je nije imenovao tokom dve vlade.“

Golićeva je najviše ljutnje pokazala zbog Gordana Miloševića, Dodikovog spoljno-političkog savetnika. Opisala ga je kao jednog od mladih, novih savetnika koji su zaposleni jer govore engleski, iako nemaju akademske kvalifikacije (“Milošević ima samo srednjoškolsko obrazovanje“, primetio je pisac depeše).
Golićka je rekla da je Milošević pozajmljivao novac za cigarete kada je uposlen kao zapisničar, ali da je nedavno završio iz gradnju velike nove kuće i nabavio nova kola.

Golićeva je, takođe, kritikovala Dodikovog ključnog savetnika Slavka Mitrovića, opisujući ga kao opasnu osobu koja ima loš uticaj na Dodika. Rekla je da Mitrović, koji se sam opisuje kao neplaćeni savetnik premijera, značajno doprinosi Dodikovom povećanom nacionalizmu i da je on pripremio većinu, ako ne sve, vatrene uvodnike i kolumne koji se često pojavljuju pod Dodikovim imenom u medijima Republike Srpske.

U komentaru depeše koju je potpisao ambasador Ingliš kaže se da njene tvrdnje o korupciji u Dodikovom kabinetu podsećaju na slične tvrdnje koje sve više kruže među loklanim posmatračima i u novinama.

“Ostavka Golićeve i njene opservacije daju verodostojnost tvrdnjama koje smo čuli i od drugih da je Dodikov pristup politici promenjen i da on nije pragmatični, socijaldemokratski političar kakav je bio. Drugim rečima, da je njegova nacionalistička retorika više od same retorike. To može biti i zbog toga što je sve više okružen tvrdo linijaškim i korumpiranim savjetnicima. To može biti simbol arogancije i želje za totalnom kontrolom, koja je postala očita posle nadmoćne pobede njegove partije na oktobarskim izborima 2006. godine“, piše u Inglišovoj depeši o Dodikovom kabinetu.

Vladika Grigorije i njegovi promenljivi odnosi sa Dodikom su opisani u jednoj depeši koja je poslana iz sarajevske ambasade 4. augusta 2009. godine.

Vladika Grigorije je opisan kao “iznimno lukava osoba sa posebnom sposobnošću da predvidi događaje dalje nego većina političkih lidera u Bosni“. Predviđa se da će biti značajan američki sagovornik ili u svojoj eparhiji ili na višoj poziciji u Beogradu još dugo vremena, što sugeriše i njegov izbor u Sinod SPC.

Njegove tendencije su daleko od demokratskih i inkluzivnih, što zahteva pravilan i srdačan, ali ne preterano prijateljski pristup. Naglašava se da Grigorije nema problematičnu ratnu prošlost, kao Kačavenda, i da ima šire poglede i veze, nego Jefrem i drugi u pravoslavnoj hijerarhiji.

Posebno se analizira njegov uticaj na politiku u Republici Srpskoj, napadi na novinare i uticaj na mlade sveštenike.

(29.01.2013.)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

mrka kapa

02.10.2015 08:44

I ona je ista kao oni...Pouzdano znam da je sredjivala poslove bez ikakvih konkursa...samo naredi I caooo..

ODGOVORITE
Name

Nikola

02.10.2015 09:09

Pitanje za ministarku: Da li je ovo tacno? Izjasnite se...

Name

Rajko

02.10.2015 09:15

Naravno da je tacno. Vikiliks je otkrio mnogo vece politicare od Goliceve. Sve lopov do lopova!

Name

ministarka

02.10.2015 09:54

Jeste , tačno je !

Name

dalje

02.10.2015 12:39

Ne znam sta je tacno ili ne, ALI S KIM SI TAKAV SI!

Name

Simerijanac

02.10.2015 12:46

E bas ste koma hehe Ovaj Nikola postavlja pitanje Golicevoj a neko drugi mu kao odgovara hehe Pa Nikola dušo zar ti misliš da Golićeva nema pametnijeg posla nego kao i ti blejati po internetu.

Name

Konkurs

03.10.2015 09:03

Pa znamo li uopšte nekoga ko se zaposlio preko konkursa? I onda pričaju, isti ti koji zapošljavaju, kako nam je uništeno zdravstvo, školstvo itd, kao da je neko drugi za to kriv.Zaposle ih i onda su nedodirljivi. Vjerovatno ste svi imali iskustva sa tim nedodirljivim i nesposobnim. Nije teško zamisliti kako izgleda taj spoj.

Name

valter

02.10.2015 08:50

U ovom trenutku, ne ulazeći dublje u angažman gospođe Golić do sada, kako reče od 1996 godine, mogu reći da je korektna izjava ili sadržaj ovog teksta.Vidjećemo, vrijeme će pokazati.Ono što se moglo primjetiti da je žena obrazovana, komunikativna, dobar orator i vredan ministar i mislim da je za sada- dovoljno....

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

02.10.2015 11:38

Zasto je kalkulator najbolji covjekov prijatelj? Zato sto na njega uvjek mozes racunati.!

Name

posmatrač

02.10.2015 11:43

Ha, ha, ha orator, obrazovana, vokabular ravan nuli, mediokritet kao i njena sestra "uspješna " direktorica Srpskih pošta. Bože me sacuvaj ovakvih kadrova!

Name

Simerijanac

02.10.2015 12:48

Šefe pa ti kao da si za Golićevu čuo prvi put! Prosto nevjerovatno

Name

S za P

02.10.2015 08:57

Neće iver daleko od klade,svi ste vi isti koji ste u tom vladajućem triu, ostavke ili bježanija sebi ste sami zacrtali, a mi da progledamo na svoje oči iz ove vaše desetogodiše propasti.

ODGOVORITE
Name

JOVAN

02.10.2015 08:57

SAD CE MILE RECE OVO SU SPEKULACIJE ZELJKA CE RECI FAKTICKI OVA ZENA LAZE A VLADIKA GRIGORIJE CE RECI MI SRBI SMO POSTEN NAROD MI NEZNAMO UKRASTI SUNCE LI VAM KALAISANO KAD CE LI VAS STICI KAZNA Z A OVE LOPOVLUKE

ODGOVORITE
Name

malo,malo

02.10.2015 09:04

Gospodja je univerzalna.Malo Bosnjakinja,malo Srpkinja i malo Hrvatica

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

02.10.2015 09:11

SVI MORATE ODGOVARATI PRED SUDOM. SVI MORATE VRATITI PROTIV-PRAVNO STEČENU IMOVINU. I MALA I VELIKA MACA LOVE MIŠEVE! SREBRENKA JE TEŠKA KAO BROD.

ODGOVORITE
Name

Nikola

02.10.2015 09:25

I gos Srebra voli zlato i evrice kao svi iz vlasti a i ovaj nas vladika koji sve vise radi osim svog posla. Reci ce Zeki ovo je izmisljeno.Hahaha.

ODGOVORITE
Name

beta

02.10.2015 09:35

Dovoljno je samo da su i ona i njena rođena sestra (direktorica Pošta RS) zaposlene pa da budu obezbijeđene obje porodice.

ODGOVORITE
Name

Mico

02.10.2015 09:58

Pouzdano, lopov !

ODGOVORITE
Name

knjaz milos

02.10.2015 10:01

Nebih se osvrtao na kompletan tekst i da li je istini ili ne, vec samo na jednu recenicu: " Golićeva je govorila kako oživljavanje nacionalističke retorike i emocija među Srbima podsjeća na 1992." .... Ovo je totalno tacnom jer ako je neko sinoc gledao emisiju Pecat na RTRS mogao je cuti najvece DIVLJANJE novinara i zgadilo mi se da necu vise nikada u zivotu pritisnuti kanal gdje je RTRS, a takodje niti clanke gdje su ti mediji ukljuceni.

ODGOVORITE
Name

Miki

02.10.2015 10:21

RTRS je medij pod utjecajem Dodika. Sire mrznju prema drugim narodima! Vratimo se ekonomiji i zaposljavanju!

Name

ReMiki

02.10.2015 12:51

Čuuuuj vratimo se hehe ono kao nekad smo bili ekonomično i zaposlen. Miki bez ljutnje ali nijedne danas vise. Molim te

Name

Banjalučanin

02.10.2015 10:03

Korumpirana je do grla. Provaljena je u vezi Picinog parka. Nije joj bilo teško gledati kako policija po nalogu Milorada Dodika tuče i hapsi djecu Željka Vulića u njihovoj rodjenoj kući! Potpisala je dozvole Milu Radišiću (Dodiku) za bespravnu gradnju u Picinom parku. U vezi smrdulje se moraju takodje provesti istrage, i sve joj oduzeti a nju strpati u zatvor.

ODGOVORITE
Name

mraka

02.10.2015 10:21

Ocekujem na dnevniku RTRS-a da kazu da je Asanz pijanica i probisvjet!

ODGOVORITE
Name

zvotnik

02.10.2015 10:52

Proverite sta sve ima sadasnji savetnik Dragicevic? Taj se tek obogatio( mada ce sigurno neko reci ma nije on ima tasta koji radi u CH on mu dao hahha). Bagro

ODGOVORITE
Name

revolucija

02.10.2015 11:19

Samo revolucija nas moze spasiti, da gamad rastjeramo. Koji sled. Dodje politicar isti je. Postaviti stranca da nas u red dovede.

ODGOVORITE
Name

Navlakuša

02.10.2015 11:49

Ovu će Mile rasturiti sad (jer ni sama nije čista) i pokupiti poene. Biće da ga napadaju bez osnova. P. S. Neka se uđe revizijom u javna preduzeća pa da se vidi sve. Ovako je samo prazno političko prepucavanje. Dajte podatke iz Poreske uprave pa da vidimo kako stoje stvari.

ODGOVORITE
Name

CCCC

02.10.2015 12:32

Primice se referendum biće toga jos. Domaći i strani prijatelji i neki od skora Srbi koji su zavoljeli nam Dragu BIH ne miruju.

ODGOVORITE
Name

borac

02.10.2015 12:46

Prvo popovi pa topovi pa lopovi

ODGOVORITE
Name

Sinisa iz Nisa

02.10.2015 13:36

I sadasnji direktor RTRS Drasko Milinovic je bio savjetnik napravio kucicu na brdu, bori se svim sredstvima da ova vlast ostane, borice se do zadnjeg novinara...oni cute i pisu...missle i za sebe da nesto kupe od ove vlasti...

ODGOVORITE
Name

banjalucanin

02.10.2015 13:40

Zasto Srebrenka ne kaze da je bila niko i nista prije Dodika.Gdje joj je muz prije rafio a gdje i koja funkcija sada,gdje joj je sin i koja funkvija gdje joj je sestra i koliko uzima novca pri zaposljavanju koga ona laze najvecu korist je ona imala,Sta je sa dozvolama za hidrocentrale za picin park Radisic i ona postena pa bar nek cuti zbog nje i njene porodice bice kriv Dodik.Dali je rekla gdje ljetuje i druge bahatosti sram je bilo lazov obicni i dvolicna ulizica.I sada sta trazite uradice i naplatice se obicna lopuza i ulizica ona postena,Pa zna narod koje ona i kakav je kriminalac a tako se prodaje koliko je njeno bogastvo i sta ima i postena malo sutra.Svi se cupaju na Milu a svi stekle da neznaju sta imaju i gdje su njeni zaposleni na budzetu,

ODGOVORITE
Name

csi

03.10.2015 06:37

Istina jel vecina saradnika u Snsd-u ljudi blisku vrhu partije su poltroni koji su se zaista obogatili uzeli pare na nezakonit nacin samo zato sto su u partiji, a gluposoni zesci nazalost to ce se snsd-u razbit o glavu sto su tim poltronima dali velik pristup cak i za razliku od pismenih i postenih ljudi i clanova.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

03.10.2015 10:16

Kod Srebre je 'sve po zakonu', samo ne pitaj za nekoliko prvih koraka i poteza....

ODGOVORITE
Name

vaso

03.10.2015 15:40

Najbolje je biti politicar I pjevac trenutno u cijeloj bivsoj Jugi..samo oni prave pare a ostali jedva da prezivljavaju nemaju novca ni za hranu... to je demokratija..I to je obecanje od 91 sto ce narod jesti sa zlatnim kasikama...kad narodu dodje pet do dvanest drzite se politicari..a I vi pjevaci...

ODGOVORITE