Nesvjesne navike iz kancelarije ugrožavaju vaše zdravlje

Pored iscrpljujućeg dugog radnog vremena ispostavilo se da vreme koje provodite na poslu uvodi niz navika koje mogu imati uticaj na vaše zdravlje. I to nije sve! Može se desiti da to radite nesvesno i uopšte ne shvatate da time dovodite vaše zdravlje u opasnost.

Zdravlje 01.10.2015 | 12:00
Nesvjesne navike iz kancelarije ugrožavaju vaše zdravlje

Ali, ne očajavajte jer mi imamo dobre vesti. Nikada nije kasno za promene. Menjanje navika nije lako i ne dešava se brzo ali nije ni nemoguće!

Evo 8 navika kojima nesvesno utičete na vaše zdravlje i šta da uradite povodom toga:

1) PRESKAČETE DORUČAK
Dok se mišljenja naučnika razlikuju, većina eksperata tvrdi da je bolje pojesti doručak nego potpuno zaboraviti na njega. Istraživanja su pokazala da vam doručak može pomoći da pokrenete metabolizam i napunite se energijom koja vam je potrebna tokom dana.

2) NASLANJATE LICE NA RUKU
Naravno da je udobno, ali iako niste svesni toga, na ovaj način ugrozićete higijenu vaše kože. Preterano dodirivanje lica izaziva širenje bakterija i može dovesti do bubuljica i ostalih kožnih oboljenja.

3) RUČATE ZA RADNIM STOLOM
Vašem mozgu je potrebna pauza. Bez nje nivo produktivnosti će opasti, a naučno je dokazano da multitasking nije efikasan stoga na ovaj način nećete uspeti da odradite više posla.

4) IZLEŽAVANJE NA STOLICI
Loš položaj sedenja = Loše zdravlje? Ovo je vrlo verovatno tačno, a mnoge studije su pokazale da izležavanje može negativno uticati na vaše raspoloženje i može izazvati bol u ramenima i vratu.

5) CELODNEVNO SEDENJE
Mnogi eksperti tvrde „sedenje je novo pušenje“, a to nikako nije dobra vest za one koji 8 sati dnevno provode zalepljeni za stolicu. Sedeći položaj može povećati rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, a loše utiče i na vaša leđa. Iskoristite svaku priliku za kretanje, a to će napraviti veliku razliku.

6) NOSITE MOBILNI TELEFON U WC
Polovina korisnika smartfonova između 18 i 29 godina priznaje da nosi telefone sa sobom u toalet. Na ovaj način samo prikupljate veliki broj bakterija na svoje telo i radni sto, a neka istraživanja su dokazala da telefon ima više bakterija od WC šolje.

7) NE UZIMATE SLOBODAN DAN KADA STE BOLESNI
Obična prehlada može dosta da utiče na vas, fizički I mentalno. Jako je bitno da obezbedite sebi potreban odmor jer može da se desi da se u suprotnom bolest produži ili da zarazite i ostale kolege.

8) SEDITE PREKRŠTENIH NOGU
Ako često sedite u ovom položaju postoji rizik od dobijanja bolova u predelu vrata I leđa, a čak može I povisiti I krvni pritisak. Idealan položaj sedenja je kada su obe noge na zemlji, a kolena pod uglom od 90 stepeni.

Blic Žena

Komentari / 0

Ostavite komentar