OEBS kontroliše rad Suda i Tužilaštva BiH

OEBS, na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, ima pravo pristupa predmetima ratnih zločina.Tako bar tvrdi šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, koji očekuje da će, nakon odluke Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Tužilaštvo BiH dozvoliti pristup tim predmetima, da bi do kraja novembra bila završena analiza o stanju u bh.pravosuđu.

Bosna i Hercegovina 05.09.2015 | 16:15
OEBS  kontroliše rad Suda i Tužilaštva BiH

,,Analiza OEBS-a o stanju bh.pravosuđa kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina sadržaće ideje, savjete i preporuke za poboljšanje rada'', tvrdi Mur i dodaje da analiza neće zadirati u konkrentne predmete niti je cilj nametanje rješenja već želja da pomognu porodicama žrtava.

Na pitanje da li je OEBS, kao institucija koja nadzire rad pravosuđa u BiH, dijelom odgovoran za to što je bh.pravosuđe u katastrofalnoj situaciji i što žrtve čekaju pravdu 20 godina Mur odgovara:,,Mi jesmo dijelom odgovorni jer ne možemo samo sjediti sa strane i posmatrati.Ne želimo uticati na rad Tužilaštva BiH ali moramo nešto preduzeti''.

Upitan šta su čekali 20 godina i da li je insistiranje na analizi rada Suda i Tužilaštva BiH povezano sa najavama referenduma u Republici Srpskoj, Mur odgovara da referendum ne dolazi u obzir, jer entiteti ne mogu organizovati referendum o pitanjima iz nadležnosti BiH.

,,To je stav međunarodne zajednice i visokog predstavnika i ova analiza nema veze sa referendumom.To je potpuno odvojeno. Već godinama od nekih partnera sa svih nivoa vlasti u BiH čujemo da su nezadovoljni radom Tužilaštva.

Ova analiza treba da pokaže da li je moguće poboljšati rad Suda i Tužilaštva BiH. Mislimo da je moguće'', ističe Mur.Tužilaštvo BiH još zvanično nije pristalo da OEBS-u dozvoli pristup predmetima, ali Mur kaže da će bez obzira na to izvještaj o stanju pravosuđa biti gotov do sredine novembra jer o radu Tužilaštva BiH imaju informacije i iz drugih izvora.

Inače u Misiji OEBS-a u BiH radi 45 osoba zaduženih za pitanja vladavine prava i godišnje se za te poslove potroši milion i po evra.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

05.09.2015 14:30

Ovo sve je unaprijed smišljeno da se pomogne Dodiku da izgura ovu godinu. Dodik prijeti referedumom. Zatim idu politička prepucavanja, onda reaguje takozvana medjunarodna zajednica, zatim predstavnik OEBSa na kraju izjavi da će kontrolisati tužilaštvo. Dodik odustaje od referenduma. Dokle ćete dozvoljavati da vas vodaju na kratkom oglavu!

ODGOVORITE
Name

005

05.09.2015 14:53

Što pre se otjera kriminalac sa vlasti to će biti bolje za sve. Ovako je ovo utopija za sve građane osim naravno kumova i jedne grupe odabranih kriminalaca.

Name

ljubo

05.09.2015 14:59

Obavezno i u Tuzilastvo Banja Luka pa da vidite sta se radi.

ODGOVORITE
Name

Biser

05.09.2015 15:24

Kazu da ozbiljno razmislja da usvoji ovog Mura, on i Mile su svejedno kao rodjena braca.

ODGOVORITE
Name

Mur

05.09.2015 17:30

Mur je igrac Damira Fazlica kome su Dodik i Covic obecali izvoz struje.Kornerova koju je angazovao bila je tuzilac Zupljaninu i Brdjaninu. Zena je teski srbomrzac.

ODGOVORITE
Name

Vremenska prognoza

06.09.2015 08:25

Mjestimično naopako, uz podršku sa strane.

ODGOVORITE