Laktaši: Pronađen tigrasti komarac

Veterinarski institut Republike Srpske "Vaso Butozan" prvi put na ovim prostorima pronašao je tigrastog komarca.Ovaj izuzetno opasan insekt i prenosnik mnogih zaraznih bolesti pronađen je prije desetak dana u Laktašima.

Republika Srpska 05.09.2015 | 13:40
Laktaši: Pronađen tigrasti komarac

"Našli smo ga istražujući potencijalne prenosioce nekih zaraznih bolesti i poslali ga na dodatnu verifikaciju. To je prvi put da je na ovim prostorima, odnosno u BiH, pronađen tigrasti komarac i čekamo verifikaciju, ali ono što je posebno interesantno, jeste da ovdje nije njihovo uobičajno stanište i da je pronađen na ovoliko velikoj udaljenosti od Mediterana", rekao je Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta "Vaso Butozan".

Nedić kaže da se još  ne može govoriti o njegovoj brojnosti u BiH, mada je to malo bitno ako se uzme u obzir na koji način se razmnožavaju.

"Pravili smo klopke na određenim mjestima, ali o brojnosti ne možemo govoriti. On je tu, a ako uzmemo u obzir kako se razmnožavaju, što zavisi od vlage i sunčanih dana, može ih biti ogroman broj ili vrlo malo", rekao je Nedić.

Tigrasti komarac, posebno u Evropi, posljednjih godina zadaje velike probleme epidemiolozima i infektolozima s obzirom na to da je prenosnik bolesti koje na ovim prostorima nikada nisu bile prisutne, ali i neke koje su nekada bile, ali koje su uspješno iskorijenjene.

Denga groznica, virus Zapadnog Nila, žuta groznica i japanski encefalitis samo su neke od bolesti koje prenose azijski tigrasti komarci, karakteristični za tropske i suptropske predjele jugoistočne Azije.

Prema riječima načelnika Klinike za infektivne bolesti UKC Banjaluka Antonije Verhaz, klima u sjeverozapadnoj Evropi i na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, jer klimatske promjene u ovim regionima dovode do sve blažih zima i sve toplijih ljeta, što pogoduje ovoj vrsti insekata.

Ipak, tigrasti komarci na našim prostorima najpoznatiji su kao prenosnici virusa, odnosno groznice Zapadnog Nila koja se manifestuje u osam od deset slučajeva.

"Oni koji obole imaju simptome slične gripu i prehladi. Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima", kazala je Verhazova, naglašavajući da ove godine u Klinici za infektivne bolesti UKC RS nije zabilježen nijedan registrovan slučaj groznice Zapadnog Nila niti je primljen pacijent kod kojeg je postavljena sumnja na ovu bolest ili druge bolesti koje tigrasti komarci mogu prenijeti.

U jedan odsto slučajeva virus Zapadnog Nila izaziva tešku neurološku infekciju koja može izazvati upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis, a ponekad se upala može proširiti i na kičmenu moždinu, pa oboljeli osjećaju iznenadnu slabost u rukama, nogama i teško dišu.
Šta je tigrasti komarac?

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) je tropska i suptropska vrsta jugoistočne Azije, a širi se svijetom od kraja sedamdesetih godina.

Naziv je dobio po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama, a rasprostranjen je na svim kontinentima. Najčešći način prenosa u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže svoja jajašca.

U Evropi prvi put je zabilježen 1979. godine u Albaniji. Izuzetno je prilagodljiv novim uslovima, a prema običnom komarcu je izrazito agresivan potiskujući ga s prostora u kojima se pojavi. Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta koja napada tokom cijelog dana.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Petos

05.09.2015 12:09

Aha drzi se Laro eto ih sta ces sad

ODGOVORITE
Name

sib

05.09.2015 12:29

Svo zlo za Srbe je iz Laktasa, pa i to!

ODGOVORITE
Name

posten

05.09.2015 12:36

Zao mi postenog naroda,a u Laktasima sva sta ce se iskotit,da te Bog sacuva.

Name

MA

05.09.2015 12:34

Da hoce bar jedan " njega " da ujede !

ODGOVORITE
Name

Vaso

05.09.2015 14:15

imun je dodo na njih to su mu priljatelji

Name

Milojko

05.09.2015 13:03

Ne može biti veće zlo od Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

Kim jong Ba Ja

05.09.2015 13:19

Tog komarca su poslali izdajnici iz Savjeta ministara BiH: Mektić, Šarović i Crnadak uz saglasnost mentora i šefa Bakira Izetbegovića da sruše bastion srpstva i SNSDa Laktaše.

ODGOVORITE
Name

Михаило М.

05.09.2015 14:23

Можда је то напад на Републику Српску, БиХ са биолошким оружјем! Срби увијек служе попут бијелих мишева у лабараторији новог свјетског поретка за разне експерименте!

Name

bez panike

05.09.2015 14:08

Ljudi ne trabunjajte, tigrasti komarac u Zapadnoj Evropi evo vec tri godine.

ODGOVORITE
Name

Satorski pjevac

05.09.2015 14:26

Kad bi bar ovaj"tigar" malo bocnuo Baju...

ODGOVORITE
Name

михаило микић

06.09.2015 12:05

Хе хе хе. Ко другоме јаму копа сам у њу упада. Зато се чувај да тиграсти комарац не боцне тебе и тако да те не зарази са неком од својих болести или да ти не остави поклон после којег ћеш да имаш СИДУ и да будеш ХИВ позитив!

Name

Laktasanin

05.09.2015 15:13

Pokrenuo je Mile vojsku da ga uhvate

ODGOVORITE
Name

Jelena

05.09.2015 15:53

Sad će Eko-Bel dobiti 5 miliona maraka da spriječe potencijalnu opasnost od pojave tigrastih komaraca, a onda će sledeće godine za predizbornu kampanju SNSD-a finansirati stranku sa polovinom novca. Tako to ide u SNSD-u sa Milinim prijateljima. :-D

ODGOVORITE