Za snimanje klipa na času "leti" se iz škole

Ukoliko se srednjoškolac ponaša nasilnički, snima video-snimke u toku nastave i distribuiše ih, biće izbačen iz škole, isto kao i u slučaju da posjeduje oružje ili koristi alkohol i narkotička sredstva.

Republika Srpska 05.09.2015 | 12:08
Za snimanje klipa na času "leti" se iz škole

Prema pravilima koja važe u RS, prekršaji se dijele u dvije grupe - lakše, za koje su predviđeni ukori raznih školskih tijela, i teže, za koje se može izreći kazna premještanja u najbližu školu. Ono što je zanimljivo je upravo činjenica da se za razliku od zemalja u okruženju prekršaji skoro i ne razlikuju kada su u pitanju osnovno i srednje obrazovanje, ali  osnovci, za razliku od srednjoškolaca, za iste stvari ne mogu biti izbačeni iz škole.

"Isključenje iz škole kao vaspitno-disciplinska mjera se izriče samo za težu povredu obaveza i to u srednjoj školi. Nastavničko vijeće donosi odluku o tome. Teži prekršaj pravila podrazumijeva: prepravku podataka u svjedočanstvu ili diplomi, prepravka ili dopisivanje podataka u školskoj evidenciji, političko organizovanje u školi, krađa i uništavanje imovine škole, upotreba alkohola ili narkotičkih sredstava, vršnjačko nasilničko ponašanje, posjedovanje oružja, neopravdano izostajanje s nastave, snimanje video-klipova u školi i njihova distribucija", saopštili su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Kada su u pitanju lakše povrede pravila i u srednjim i u osnovnim školama, vaspitno-disciplinske mjere izriču se za školsku godinu u kojoj je utvrđena povreda, a u toku godine se mogu ublažiti ili ukinuti. U slučaju da je učenik odgovoran za pričinjenu materijalnu štetu u školi, odluku o visini nadoknade donosi školski odbor, a plaćaju roditelji đaka.

Žarko Kovačević, direktor Srednje škole Sokolac i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije, disciplinu učenika je ocijenio profesorski s jednom čvrstom trojkom.

"Od 2005. godine bilo je problema, pa smo imali preko 30 isključenja za nekoliko godina, ali onda smo uveli nova pravila, pojačali disciplinu i uveli video-nadzor, koji je dosta promijenio stvari. Generalno, ponašanje je zadovoljavajuće, jedna stabilna trojka", kazao je Kovačević i dodaje da je Pravilnik o kažnjavanju dobar, ali da je problem u onima koji ga sprovode.

"Profesori često znaju da pogriješe u subjektivnoj procjeni pa se desi da vjeruju učeniku koji ih laže, dok se đaku koji je stvarno bio opravdano odsutan učini nepravda. Tu su pogotovo u prednosti djevojčice, koje se onako umiljato pojave i kojima su prosvjetni radnici skloniji da povjeruju od dječaka. Aršin mora biti isti za sve", ističe Kovačević.

Ono što je zanimljivo je da u kaznenim odredbama popularno prepisivanje na času nije definisano kao prekršaj i za to ne postoji sankcija.

"U posljednje tri godine nismo posezali za kaznama iz pravilnika jer stvarno nismo imali potrebe. Na redovnim sastancima Aktiva direktora redovno raspravljamo o svemu i stvarno u našoj regiji nema većih problema. Trudimo se da preventivno djelujemo da bismo spriječili veće probleme", kazao je Miodrag Parežanin, direktor Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

Kada su u pitanju prestupi, kaže da se najčešće radi o nekim sitnim čarkama, svađama, ponekom fizičkom kontaktu, ali ništa posebno.

Iz resornog ministarstva naveli su da je u planu donošenje novog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju te da će se vidjeti još da li će biti nekih promjena što se tiče kaznenih mjera predviđenih za učenike.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tube

05.09.2015 12:15

Kako mislite to realizovati, mislim izbaciti učenika iz škole. Ok, može to ako dijete nije "nečije", a ako jeste, jer obično takvi imaju moderne telefone, onda je to teško. Zašto? Zato što zakon važi samo za jedne a za druge ne. Drugi imaju veze u školskim odborima, raznim savjetima i to se uredi na drugačiji način. Gospodo draga, znate vrlo dobro da danas tako krupne odluke ne može donijeti Nastavničko vijeće( ta šta je to?) nego Školski odbor u kome su sve moj do mojega režimski odabrani kadrovi. Zar ne znate da u školama nastavnici odavno ne odlučuju nego njihovi nekadašnji loši đaci.

ODGOVORITE