U Sarajevu pacovi izlaze iz WC šolja

Na području Kantona Sarajevo zdravstvene ustanove posljednjih dana bilježe veliki broj prijava o masovnoj pojavi glodara u nekoliko naselja.Navodno, nedavno je u JU Zavod za javno zdravstvo KS zaprimljena prijava prema kojoj je ženi u stanu na Alipašinom Polju iz WC šolje izašao miš.

Bosna i Hercegovina 05.09.2015 | 12:02
U Sarajevu pacovi izlaze iz WC šolja

Takođe, povećan broj glodara prijavljen je na na području Otesa, ali i na području mjesnih zajednica Alipašino Polje 1 i Alipašino Polje 2.

Ministarstvo zdravstva FBiH zaprimilo je i prijavu građana prema kojoj se na području Butmira, tačnije u rijeci Tilavi pojavio veliki broj glodara.

Kako je za Klix potvrđeno u Zavodu, građani su prijavili da miševi izlaze iz rijeke i napadaju obližnje usjeve.

“Ekipa je odmah izašla na teren i izvršila deratizaciju površine od oko 10 hektara na području Butmira. Kontrolom je utvrđeno da su glodari uklonjeni i da ih nema više”,rekla je Seniha Čelik, rukovodilac radne grupe za socijalnu medicinu pri JU Zavod za javno zdravstvo.

Ekipe Zavoda izašle su i na teren na Alipašino Polje te izdale preporuke kako bi se ovaj problem riješio i u ovom naselju.

“Građani se prema mjestu na kojem žive moraju odnositi domaćinski. Preporučili smo mehaničko uklanjanje smeća kojeg je na ovom području izuzetno mnogo i koje zaista dovodi do povećane pojave glodara, ali i drugih životinja u potrazi za hranom”, rekla je Čelik.

Na području Kantona Sarajevo u najvećoj mjeri rasprostranjeni su crni pacovi, sivi pacovi i kućni miševi.

Upravo zbog povećanog broja prijava pojave glodara koji mogu prenijeti zarazne bolesti, iz Zavoda su pojasnili kome se zapravo građani trebaju obratiti i zatražiti pomoć ukoliko primijete miševe u svojim stanovima ili pak neposrednoj okolini.

“Za deratizaciju u stanovima nadležne su etažne zajednice. Oni finansiraju deratizaciju stambenih zgrada iz sredstava koja prikupljaju od etažnih vlasnika u zgradama u kojima vrše održavanje u skladu sa programom deratizacije za područje KS”, kazala nam je Čelik.

Neophodno redovno održavanje javnih površina

Stručne higijensko epidemiološke ekipe Zavoda kontinuirano vrše higijensko-epidemiološki nadzor na području Kantona Sarajevo te u skladu sa programom mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti te epidemioloških i sanitarno higijenskih indikacija poduzimaju zakonski propisane mjere sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

“Samo sistematsko i redovno održavanje javnih površina (čišćenje, pranje, redovno odvoženje komunalnog otpada), lokaliteta za smještaj kontejnera te saniranjem uočenih kritičnih tačaka, uz redovnu sistematsku deratizaciju i postići će se traženi rezultati u smislu smanjenja populacije glodara ispod praga štetnosti”, naveli su iz Zavoda.

Izvor: Klix

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nebojte se

05.09.2015 10:36

Pribegnuce i oni ubrzo u azil relacija Nemacka, Austrija :-)

ODGOVORITE