Video - Analiza: Partizan je pisao evropsku istoriju...

Na današnji dan pre 60 godina Partizan i Sporting iz Lisabona odigrali su prvu utakmicu u istoriji Kupa evropskih šampiona (danas Liga šampiona).

Fudbal 04.09.2015 | 23:00
Video - Analiza: Partizan je pisao evropsku istoriju...

Fudbalski klub Partizan je odavno ispisao važne stranice u istoriji evropskog fudbala.

O tome svedoči i ovaj lep jubilej: na današnji dan pre tačno 60 godina, Partizan je bio učesnik PRVE utakmice u istoriji Kupa evropskih šampiona. Lisabonski Sporting i Partizan odigrali su 4. septembra 1955. godine prvu utakmicu u ovom takmičenju, koje se danas zove Liga šampiona.

Rezultat u Lisabonu bio je 3:3.

Prvi gol u istoriji KEŠ/LŠ dao je Žoao Baptista Martins (14. minut). Na toj utakmici, Martins i Miloš Milutinović postigli su po dva gola. Kretanje rezultata: 1:0 za Sporting, pa 1:1 (Milutinović 45'), pa 2:1 za Partizan (Milutinović 50'), zatim 2:2 (Žoakim Pedro Pačeko 65'), potom je Partizan opet poveo 3:2 (Stjepan Bobek 73'), da bi Sporting izjednačio (Martins 78').

Ovaj jubilej obeležila je i UEFA na svom sajtu.

Partizan je igrao u ovom sastavu:

Slavko Stojanović, Bruno Belin, Branko Zebec, Ranko Borozan, Čedomir Lazarević, Anton Herceg, Božidar Pajević, Prvoslav Mihajlović, Stjepan Bobek (kapiten), Miloš Milutinović i Marko Valok.

U revanšu u Beogradu (12. oktobra), Partizan je deklasirao Sporting 5:2, a blistao je Miloš Milutinović ili "Plava čigra" - postigao je četiri gola! Peti je bio delo Stanoja Jocića.

Zanimljivo je da je Partizan tada pozvan da igra to takmičenje ne na osnovu rezultata u tadašnjoj jugoslovenskoj ligi, već po rejtingu koji je uživao u Evropi. Pozvano je 16 najboljih klubova, po oceni UEFA. To su većinom bili prvaci vodećih država u fudbalu ili kllubovi koji su uživali najveći evropski rang, iako nisu bili šampioni. Među njima je bio i Partizan.

U prvenstvu, koje je završeno tog leta, Partizan je bio tek peti (prvi je bio Hajduk, sledili su ga BSK, Dinamo i Crvena zvezda), a od 1949. godine nije bio šampion države uopšte. Ali, u evropskim fudbalskim krugovima Partizan je bio veoma cenjen, pa mu je i stigao poziv da učestvuje u novom takmičenju po kup sistemu.

Partizan je nedavno, protiv BATE Borisova, odigrao 100. utakmicu u Ligi šampiona (odnosno Kupu evropskih šampiona).

KAKO JE NASTALA IDEJA O TAKMIČENJU ŠAMPIONA?

Celu priču je inicirao čuveni francuski list "L’Equipe" iritiran pisanjem britanske štampe da Englezi imaju najbolju tim na svetu Vulverhempton (čuveni "Vukovi"), koji je tada kao prvak Engleske odigrao par prijateljskih mečeva sa velikim kontinentalnim ekipama kao što su Honved (sa Puškašem, Kočišom, Ciborom, Hidegkutijem…), Spartakom iz Moskve, Vijenom iz Beča (Hanapi, Hapel…) i pobedio ih. Puni sebe, Englezi su smatrali da su oni kao kolevka fudbala najbolji i da nema potrebe da igraju sa ekipama sa kontinenta, pa tako nisu ni učestvovali na prvom Kupu šampiona.

Ljudi iz "L’Equipa" su zatražili medijsku podršku od nekoliko tadašnjih velikih sportskih listova u realizaciji svoje ideje, a među njima prvi je bio i sprski (odnosno jugoslovenski list) "Sport" (dodeljivao je pehar najboljem strelcu) uz takve velikane pisane reči, kao što su “Gazzetta dello Sport” iz Milana, “Marca” iz Madrida, “A Bola” iz Lisabona i “El Mundo Deportivo” iz Barcelone.

Vlasnik "L’Equipa", Žak Gode i glavni urednik Gabrijel Ano, okupili su predsednike tadašnjih vodećih klubova u Evropi (među njima i Partizana) na sastanku u UEFA 2. marta 1955. i dobio od njih podršku da se osnuje Kup šampiona Evrope.

Francuzi su predložili da učestvuje 14-16 ekipa, da će se utakmice igrati sredinom nedelje u večernjim satima, što je bilo vrlo neuobičajeno za to vreme, a sve u svrhu toga, da bi radnička klasa mogla da stigne da gleda utakmice. Pravo prenosa dobile su televizije koje prate klub iz svoje zemlje, kao i najvažnije sportske novine.

U tome im je najviše pomogao pokojni predsednik Real Madrida, Santjago Bernabeu i 21.maja 1955. doneta je odluka da takmičenje počne u septembru iste godine. Dogovoreno je da po pravilniku učestvuju samo šampioni svih evropskih zemalja, ali je Partizan, iako te godine nije bio prvak Jugoslavije (Hajduk prvi, Partizan peti) dobio specijalnu pozivnicu da učestvuje, jer je bio tretiran od svih tadašnjih stručnjaka, kao jedan od 5 najboljih timova Evrope.

Komentari / 0

Ostavite komentar