Vozači Formule 1 žele zatvorene kokpite!

Najbolji vozači Formule 1 rekli su da su otvoreni za ideju zatvorenih kokpita koja je pokrenuta poslednjih dana posle pogibije Džastina Vilsona u Indikaru.

Ostali sportovi 06.09.2015 | 20:00
Vozači Formule 1 žele zatvorene kokpite!

Vilson je pre manje od dve nedelje doživeo teške povrede glave tokom trke u Pokonu, kada ga je pogodio deo sa bolida Sejdža Karema, od kojih je preminuo dan kasnije.

“Vidim zatvorene kokpite kao nešto što bismo mogli da vidimo u budućnosti. Imali smo previše fatalnih nesreća”, rekao je šampion Formule 1 Luis Hamilton.

“Ako jedan kokpit spase jedan život, biće vredan”, dodao je vozač Meklarena Fernando Alonso.

Vilsonova smrt bila je poslednja u nizu u poslednjih nekoliko godina na trkama jednoseda koji imaju otvoreni kokpit.

Vozač Formule 1 Žil Bjanki preminuo je u julu, devet meseci posle nesreće koju je doživeo tokom Velike nagrade Japana.

Još jedan Indikar vozač Den Veldon poginuo je 2011. godine kada je tokom udesa u Las Vegasu glavom udario u ogradu.

Marija De Viljota je preminula godinu dana posle udesa tokom testiranja bolida Marusje u Daksfordu, u kojem je doživela teške povrede glave i ostala bez desnog oka.

Pre toga, vozač Formule 2 Henri Sartiz, sin svetskog šampiona iz 1964. godine Džona, izgubio je život kada ga je u glavu pogodio točak koji je otpao sa drugog bolida tokom trke 2009. godine.

“Mislim da je vreme. Uvek sam bio jedan od onih koji je bio za otvorene kokpite, ali više nije tako. Mnogo toga nam se desilo poslednjih godina. Izgubili smo neverovatne talente ovog sporta i sjajne osobe. Trkao sam se sa Džastinom kada sam imao devet godina – bili smo Džaston, Den Veldon, Entoni Dejvidson i ja – to je bilo trkanje. Dvojice od nas četvorice više nema zbog povreda koje verovatno ne bi doživeli da su imali zatvorene kokpite. Bolje pre, nego kasnije”, naglasio je vozač Meklarena Dženson Baton.

S druge strane, vozač Fors Indije Niko Hilkenberg je istakao da je protiv te ideje.

“Očigledno je da postoje mnoge stvari i za i protiv, ali ja vidim trke jednoseda samo sa otvorenim kokpitima. Kada smo odlučili da se bavimo ovim sportom, znali smo da postoji rizik i opasnost, ali je trkanje u našoj krvi i mislim da ne treba da sve učinimo sterilnim i sve učinimo previše zaštićenim. To nije dobro za sport i možda više neće svima biti atraktivno”, naglasio je Hilkenberg.

Svetska automobilska federacija će kasnije tokom meseca obaviti testove potencijalnih rešenja za zatvorene kokpite.

Komentari / 0

Ostavite komentar