Hrvat švercovao izbjeglice u Austriji

Hrvatski državljanin uhapšen je u Austriji nakon sto ga je policija "ulovila" u pokušaju da u kombiju prošvercuje 14 izbeglica.

Region 04.09.2015 | 13:10
Hrvat švercovao izbjeglice u Austriji

Kako je saopstila policija austrijske pokrajine Burgenland, Hrvat je zaustavljen u blizini mesta na kojem je nedavno ostavljena hladnjača s mrtvim izbeglicama, nakon čega je priveden zbog krijumčarenja ljudi i nalazi se u istražnom zatvoru u Ajzenštatu. 

Portparol tamošnje policije Helmut Marban nije želeo da iznosi druge detalje o okolnostima hapsenja hrvatskog državljanina, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka i interese istrage.

Ni u hrvatskom MUP-u iz istih razloga list nije mogao da dobije dodatne informacije, samo je potvrđeno da su ih austrijske kolege obavestile o tom hapšenju i da MUP Hrvatske, u suradnji s austrijskom i mađarskom policijom, utvrđuje činjenice u cilju daljnjeg zajedničkog kriminalističkog istraživanja. 

Naime, policije triju zemalja pokušavaju da utvrde ko se sve krije u pozadini krijumčarskog lanca i tako otkriju ključne organizatore i spreče dalje ilegalne transporte imigranata.

Kako se saznaje, uhapšeni 61.godišnji vozač je sa zagrebačkog područja, prevozio je imigrante iz Mađarske u kombiju mađarskih oznaka za čjim se vlasnikom još traga. Za sada nije poznato koliko je novca primio za taj "posao".

Austrijska policija poslednjih dana je u nekoliko navrata izveštavala da su vozači i osobe koje se nalaze u njihovoj pratnji zapravo najniži "igrači" u lancu krijumčara, pa su njihovu zaradu, na osnovu ranije otkrivenih slučajeva, procenjivali na oko 500 do 1000 evra po transportu.

Iz austrijske Savezne kriminalističke kancelarije navode, pak, da i vozači sada ostvaruju puno veću zaradu - čak i po 500 evra po prevezenoj osobi.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar