Crnogorci zakonom obespravljuju crkvu?

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti Crne Gore ima mnogo protivrječnosti, pravno je neupotrebljiv i omogućava državi da se miješa u unutrašnje ustrojstvo Crkve, poručeno je nakon sastanka Njegovog visokog peosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija sa predstavnicima opozicije.

Region 04.09.2015 | 07:48
Crnogorci zakonom obespravljuju crkvu?

Sastanku je, osim mitropolita Amfilohija, prisustvovao Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, te predstavnici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Demosa, kao i nezavisni poslanici Velizar Kaluđerović i Neven Gošović.

Episkop Joanikije rekao je da Nacrt zakona obiluje protivrječnostima, te da je u pojedinim dijelovima apsolutno neprihvatljiv jer zadire u unutrašnje ustrojstvo Crkve.

"Osim toga, ovaj nacrt zakona, omogućava vlastima i državi da se miješaju u unutrašnje ustrojstvo Crkve, a ograničava i vjerske slobode", rekao je vladika Joanikije.

Vladika Joanikije smatra da bi se ovaj zakonski akt mogao nazvati zakon o oduzimanju Crkvi imanja, hramova i svih prava i sloboda u Crnoj Gori, te da su zbog toga zabrinuti.

"Ipak, i optimisti smo i pozivamo sve da se uključe u ovaj dijalog i da pomognemo Crnoj Gori i vlastima, koji su očigledno u ovoj materiji ne snalaze, da bude donesen što bolji i savremen zakon na dobro svih", poručio je episkop Joanikije.

Član Predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da su se na sastanku saglasili da je predloženi nacrt pravno neupotrebljiv i neprihvatljiv, jer krši ustavna prava i slobode.

"Nacrtom se pokušava na opasan način stvoriti takozvana državna religija", smatra Knežević.

On je rekao da će njihove dalje aktivnosti poštovati proceduru, odnosno da će zainteresovani članovi, simpatizeri i građani Crne Gore biti uključeni u javne rasprave u Bijelom Polju, Kotoru i Podgorici.

"Na tim raspravama ćemo argumentovano učiniti sve da se ovakav nacrt zakona povuče.Potreban je zakonski akt koji odgovara društveno-političkom ambijentu i utemeljen je na istoriji i duhovnosti Crne Gore", poručio je Knežević.

Funkcioner Demosa Goran Danilović rekao je da u nacrtu zakona ima stvari koje se vrlo teško mogu popraviti i da se razgovor mora voditi paralelno i sa onima koji su ga pripremili.

"Ohrabren sam i činjenicom da Mitropolija i Eparhije kontaktiraju i ljude iz drugih esnafa, ne samo opozicione poslanike, te da se razgovara i sa predsjednikom države i predstavnicima Vlade, kojima se pokušava objasniti da ovo nije dokument koji se može pretočiti u prijedlog zakona", rekao je Danilović i dodao da je ovo drakonski zakon.

On smatra da treba pokušati na svim nivoima naći zajednički jezik da bi se brzo dobio prijedlog zakona koji bi bilo elementarno korektan, prije svega, za tri tradicionalne vjerske zajednice - pravoslavnu, katoličku i islamsku, a onda i za sve vjerske organizacije u Crnoj Gori.

"Elementarno korektan znači da nema prijetnje, da se ni od koga ne traži da mijenja sjedište, da se ne traži da mijenja teritorijalnu konfuguraciju, da se od Srpske pravoslavne crkve ne traži da bude nešto drugo i da joj se nametne obaveza da poštuje nekoga ko nije za poštovanje", rekao je Danilović.

On je pozvao Vladu Crne Gore i vjernike da pogledaju nacrt koji je ponudilo resorno ministarstvo i kažu da li je to ono što žele za Crnu Goru.

"Ako je to ono što žele, onda mislim da se sa tim ljudima više ne može razgovarati", zaključio je Danilović.

Mitropolija crnogorsko-primorska ranije je zatražila da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore povuče iz procedure Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, proširi Radnu grupu sa ekspertima i predstavnicima crkava i vjerskih zajednica, te da se pripremi novi nacrt.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

MNegri

03.09.2015 21:49

"Ohrabren sam i činjenicom da Mitropolija i Eparhije kontaktiraju i ljude iz drugih ESNAFA " Jel ovo po črnogorski?

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

03.09.2015 22:46

Шта сте друго могли очекивати од црногорски црвених усташа који се због корице хлеба јавно одрекоше своје свете СРБске народности!

ODGOVORITE
Name

pederčino

03.09.2015 22:47

Čupava i treba da vam država stane na put pljačke , lopovluka i ispiranja mozga naivnim .

ODGOVORITE
Name

dorac

04.09.2015 01:46

Parazitski zivot je lagodan i ne odrice ga se niko lako.

ODGOVORITE
Name

Makarije

04.09.2015 05:25

Sta popovi uopšte sastanče sa strankama?!

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

04.09.2015 07:10

КО ИЗГУБИ ВЈЕРУ, ИЗГУБИО ЈЕ СВЕ!

ODGOVORITE
Name

rs

04.09.2015 10:16

Ko popovima vjeruje. Pa Duric se sastaje sa saradnikom i jatakom Abu Hamze. U Nisu smjenili Jovana jer se zakacio sa Irinejem oko para.Kazu,dosli u Crkvu da se posvete Bogu i molitvi a njima je vise do para i vlasti nego svima nama koliko nas ima zajedno. To je sve poremeceno i perverzno dibidus. Crkvenu imovinu potpuno privatizovali kao da im je caca to u nasljedje ostavio.Pa to pripada narodu i drzavi. Sta da dodje papa Franjo i kaze da hoce da proda Trg Sv Petra ili da stavi pod hipoteku crkvu Sv Petra u Vatikanu pa odmah bi ga strpali u ludaru!

ODGOVORITE