Bjelica: Meč po meč i to je to!

Jedan od vodećih igrača nacionalnog tima veruje da je ova generacija zaslužila da konačno nastupi na Olimpijskim igrama.

Košarka 04.09.2015 | 21:15
Bjelica: Meč po meč i to je to!

Tokom prethodnog četvorogodišnjeg ciklusa (2008-2012), kada je na čelu reprezentacije Srbije bio Dušan Ivković, nastup na Olimpijskim igrama u Londonu potenciran je kao cilj u svakoj prilici.

"Prolazna vremena" u Poljskoj 2009. i Turskoj 2010. bila su izvanredna, ali kada je bilo najpotrebnije, u Litvaniji 2011. se nisu poklopile kockice i ta ekipa je narednog leta umesto na najvećoj smotri svetskog sporta igrala na prostoru od Islanda do Estonije, u kvalifikacijama za Eurobasket 2013.

Posle sedmog mesta u Sloveniji nije bilo puno razloga za optimizam, ali dolazak Aleksandra Đorđevića na klupu uneo je novu energiju, na scenu su stupili i neki novi igrači, pa je iznenađujućim plasmanom u finale Svetskog prvenstva opet postao veoma aktuelan i, čini se, realan, san o povratku na OI nakon 12 godina.

Nemanja Bjelica (27 godina, 208 cm) je uz Miloša Teodosića i Stefana Markovića igrač koji je tu od početka ove priče do danas, ali i jedini koji od leta 2009. nije propustio nijednu akciju reprezentacije.

U dresu Srbije doživeo je mnogo toga i lepog i neprijatnog, a sada, kao važeći MVP Evrolige i košarkaš sa NBA ugovorom, želi da "orlove" odvede tamo gde nisu stigli četiri godine ranije.

"Ne treba sakrivati očekivanja. Najviše bih voleo da se osvoji zlato, ali bih se zadovoljio i plasmanom na Olimpijske igre, odnosno finalom Eurobasketa, pošto mislim da je ova generacija stvarno zaslužila da ode u Rio. London nam je promakao, nadam se da ćemo sledeće godine biti tamo", rekao je Bjelica pred polazak za Berlin.

Utisak je da reprezentacija nikada nije imala tako tihu i nenametljivu osobu u tako važnoj ulozi.

Naravno, Bjelica najglasnije "govori" igrom, sa loptom u rukama, kada na poziciji krilnog centra predstavlja "mismeč" za većinu čuvara. U ovom trenutku, verovatno jedinstven igrač u evropskoj košarci i na našu sreću - naš!

"Reprezentaciji Srbije nikad nije pojedinac donosio uspehe kao što je, recimo, srebrna medalja sa Svetskog prvenstva. Mi smo jedna celina, pravi tim i to je naša najveća snaga", skromno će Nemanja Bjelica.

"Mnogi me pitaju zašto sam tako miran? Jednostavno, čuvam neke stvari u sebi. Verujem da treba biti oprezan, ne plašiti se nikoga, ali respektovati svakog protivnika, kao što kaže i selektor. Jedino tako možemo da uradimo nešto".

Za razliku od Španije prošle godine, kada im je malo ko davao veće izglede za osvajanje medalje, oči javnosti i protivnika biće uperene u "orlove" od početka, dakle od duela sa Španijom u subotu (18.00).

"To što smo vicešampioni sveta treba da nam bude dodatna snaga. Idemo utakmicu po utakmicu - bože moj, ne možemo u svakoj da pobedimo, ali treba uvek ostati hladne glave. Tekma po tekma i to je to", poručuje "Beli".

Do finala će ih biti osam. Sistem takmičenja je isti kao na Mundobasketu 2014, samo bez nakaradnog "ukrštanja", sa ciljem da se onemogući duel Španaca i Amerikanaca pre okršaja za zlato.

Komentari / 0

Ostavite komentar