Građanima BiH dosadila izborna kutija

Poslednji izbori održani u Bosni i Hercegovini prošle godine, koji su ujedno bili i deveti po redu od 2000, koštali su građane BiH oko devet miliona maraka! Upravo je ova neverovatna cifra jedan od razloga što se u poslednje vreme, naročito kako se primiču naredni lokalni izbori 2016, sve više priča o mogućnosti da se svi izbori, za sve nivoe vlasti (parlamentarne, lokalne i za članove Predsedništva BiH) objedine i održavaju iste godine.

Bosna i Hercegovina 03.09.2015 | 19:52
Građanima BiH dosadila izborna kutija

Glavna prepreka ovoj ideji je Izborni zakon BiH, koji je od usvajanja 2000. godine do danas pretrpeo već 19 izmena i tu se očigledno neće stati. Pored toga, predstavnici Bošnjaka žele izmenama Izbornog zakona da ukinu entitetsko glasanje, što Republika Srpska ne može da prihvati. Tu su i Hrvati čiji politički predstavnici preko Izmena izbornog zakona BiH žele da ojačaju svoje delove u zemlji i da se formiraju nove izborne jedinice, što nije prihvatljivo pre svih za Bošnjake u Federaciji BiH.

U Republici Srpskoj misle da bi objedinjavanje izbora bilo finansijski najisplativije, ali da se pre toga moraju rešiti pitanja mandata koji ostaju strankama.

Da bi se izbori objedinili, potreban je konsenzus svih stranaka u BiH, ali i podrška međunarodne zajednice. Zasad postoji određena podrška Izmenama izbornog zakona od stranaka iz Republike Srpske, ali konkretnih dogovora nema.

POLITIČKA KORUPCIJA

Bosić je rekao da je potrebno menjati Izborni zakon BiH tako da se obezbedi da mandati pripadnu strankama, a ne pojedincima, dodajući da isti stav deli većina političkih partija, osim vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. - Ovakav nivo političke korupcije, gde se dobijaju mandati u jednoj stranci, a kasnije prodaju drugoj, obesmišljava demokratiju i izborni proces. Postavlja se pitanje - zašto bi glasači izašli na izbore i glasali za nekog kandidata, ako sumnjaju da će on sutra prodati svoj mandat - kaže Bosić.

- Veliki novac se gubi iz budžeta na organizaciju izbora svake dve godine. Pored toga i građani su već umorni, jer su konstantno svedoci kampanja i političke borbe. Ukoliko bi došlo do usaglašavanja oko ideje da se svi izbori održe u istoj godini, onda se mora menjati i Izborni zakon u delovima gde bi stranke bile vlasnici mandata i gde bi se povećao cenzus za stranke - ističe Marko Pavić, predsednik DNS.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD u Parlamentu BiH i član Interresorne radne grupe za izmenu Izbornog zakona BiH, koja će uskoro početi s radom, kaže za "Novosti" da je dobra ideja da se u istoj godini održe lokalni i parlamentarni izbori.

- Radićemo na takvom rešenju. Da bi se do toga došlo, potreban je dogovor svih stranaka. Često se čuje da je to komplikovan proces, ali to nije nemoguće, ukoliko postoji spremnost partija da se pronađe rešenje - ističe Prodanović.

On kaže da u SNSD podržavaju "spajanje" izbora i da bi čak bilo i moguće ukoliko bi se produžio mandat izabranim zvaničnicima na lokalnom nivou, a smanji mandat izabranim predstavnicima u parlamentima entiteta i na nivou BiH i da se za dve godine spoje svi izbori u BiH.

- Izborni zakon BiH se definitivno mora menjati. To je najvažniji dokument u BiH posle Ustava i ukoliko se izmene urade uz saglasnost svih naroda i političkih predstavnika, onda nije nemoguće da se izbori objedine.

Predsednik SDS Mladen Bosić izjavio je da se vode razgovori o mogućem spajanju lokalnih i opštih izbora, ali da zasad o tom pitanju nema konsenzusa političkih stranaka u BiH. On smatra da bi spajanje izbora bilo dobro zbog izbegavanja "stalnog izbornog ciklusa", ali da to pitanje neke stranke u Federaciji dovode u vezu sa promenom Izbornog zakona u Mostaru i rešavanjem pitanja "Sejdić-Finci", pa će iduće godine sigurno biti lokalnih izbora.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar