OEBS-u omogućen pristup predmetima ratnih zločina

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH donio je zaključak kojim se omogućava Misiji OEBS-a da pristupe predmetima ratnih zločina radi provođenja nezavisne analize, rekao je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Bosna i Hercegovina 03.09.2015 | 19:10
OEBS-u omogućen pristup predmetima ratnih zločina

On je istakao da taj zaključak korespondira sa mišljenjem VSTS-a iz 2006. godine.

Tegeltija je, nakon dvodnevne sjednice VSTS-a, pojasnio novinarima da su dobijena dva pisma od kojih je prvo od Kolegijuma Tužilaštva BiH, a drugo iz Misije OEBS-a u BiH.

"Naš stav o zahtjevu Misije OEBS-a u BiH za pristup predmetima ratnih zločina radi provođenja nezavisne analize, korespondira sa mišljenjem VSTS-a od 2006. godine i Tužilaštvo BiH treba da postupi u skladu sa tim mišljenjem", rekao je Tegeltija.

Komentarišući stav Tužilaštva BiH da oni ostaju pri stavu saopštenja koje je iz ove pravosudne institucije proslijeđeno medijima juče, Tegeltija je istakao da su sve pravosudne institucije nezavisne i samostalne u svom radu.

"VSTS je donio zaključak kojim se jasno odredio prema zahtjevu Misije OEBS-a u BiH. Dali smo instrukciju Tužilaštvu BiH da treba da postupi u skladu sa našim mišljenjem jer je postupanje sa odlukama VSTS-a obaveza svih pravosudnih institucija u BiH", istakao je Tegeltija, napominjući da ne zna i ne može da pretpostavi šta će se kasnije dešavati.

On je naglasio da je OEBS tražio pristup predmetima, ali da nije navedeno tačno koje predmete traže radi vršenja nezavisne analize, te da se u ovom trenutku ne može reći šta će analiza pokazati.

"Analiza je stručna i pretpostavljam da će napraviti presjek stanja, da ukaže na ono što je eventualno dobro i ono što je loše. OEBS će to mišljenje predstaviti, a šta će se dalje dešavati teško je predvidjeti", dodao je Tegeltija.

Na pitanje ukoliko Tužilaštvo ostane pri svojim odlukama i da li će neko iz Tužilaštva snositi odgovornost, te šta su u tom slučaju mogućnosti VSTS-a, Tegeltija je rekao da ne želi da prejudicira odluke ovog pravosudnog tijela na čijem je čelu, koje ima 15 članova i odluke donosi većinom glasova.

"Nezahvalno je sada govoriti šta će se dogoditi i šta može da se dogodi. Naredni dani će pokazati šta će se dešavati", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je obaveza svih pravosudnih institucija u BiH i svih nosilaca pravosudnih funkcija da postupa po odlukama VSTS-a BiH, te da svako suprotno djeloanje može predstavljati disciplinski prekršaj.

Članovi VSTS-a smatraju da je zahtjev OEBS-a da izvrše nezavisnu analizu predmeta ratnih zločina Tužilaštva i Suda BiH u skladu sa njihovim i mišljenjem Suda BiH iz novembra 2006. godine, po kojem se OEBS-u dozvoljava uvid u spise.

Međutim, Kolegijum tužilac nedavno se oglasio dopisom u kojem navodi da pristup spisima po zahtjevu OEBS-a ne treba odobriti, te se poziva na nezavisnost pravosuđa i posljedice na dalji rad ove institucije u predmetima ratnih zločina.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sad0

03.09.2015 18:44

Treba ukinuti o Tužilaštvo i Sud BIH!

ODGOVORITE
Name

Jbt

03.09.2015 18:50

Pa vidi ovoga dokle je dogurao...samo se pokunjis,obraz djon i napredujes....eeeee docekacu ja dan da i ti robijas za ne cinjenje u raznim predmetima.Tvoje mjesto je na Tunjicama a ne tu.

ODGOVORITE
Name

ljubo

04.09.2015 06:37

Sve predmete trebaju pregledati, i na svaki dati misljenje, 90% nije postupljeno po zakonu

ODGOVORITE
Name

ТЕГЕЛТИЈА

04.09.2015 07:18

ТЕГЕЛТИЈА=ПОЊАВА, ПОДМЕТАЧ, ОТИРАЧ, УЛОЖАК, УМЕТАК, И ЈОШ МНОГО ТОГА ШТО САМО ПО СЕБИ ГОВОРИ О КАКВОМ СЕ ЧОВЈЕКУ РЕДИ!

ODGOVORITE