Izložba ikona zeničke pravoslavne crkve

Izložbom ikona zeničkog Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u galerijskom prostoru Muzeja grada u Zenici danas je počeo program obilježavanja 130 godina od izgradnje crkve.

Bosna i Hercegovina 03.09.2015 | 18:28
Izložba ikona zeničke pravoslavne crkve

U sklopu izložbe, osim ikona posvećenih Rođenju Presvete Bogorodice i njenom životu, predstavljeni su i liturgijski sasudi i mobilijar iz pravoslavne crkve u Zenici.

Paroh zenički Marko Maleš rekao je da je u Muzeju izložen dio starih ikona od velikog značaja za hram, koje su nekada bile dio sjeverne i južne strane ikonostasa u crkvi.

On je istakao da su ove ikone pohranjene u arhivskom dijelu crkve i nisu svakodnevno dostupne javnosti.

"Ovo su značajne ikone za nas i evo danas smo ih iznijeli u Muzej kako bi se ljudi upoznali s njima. Imamo u planu do 21. septembra organizujemo još neke manifestacije u vidu tribina, koncerta u Bosanskom narodnom pozorištu, Svete liturgije i svečane akademije", najavio je Maleš.

Izložbu je otvorio redovni profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Vladislav Topalović, koji je govorio o značaju ikona u pravoslavlju.

Direktor Muzeja Adnadin Jašarević rekao je da je izložba odlična prilika da se građani Zenice upoznaju sa bogatstvom Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

"Naš je posao, prije svega, da pokažemo istinu i zaštitimo baštinu. Svi koji nisu bili u prilici svratiti u hram da vide kakvo bogatstvo posjedujemo u Zenici imaju priliku sve ovo vidjeti. Ovo je grad koji ne treba zatvarati vrata, već otvarati, treba da raspolažemo znanjem, a ne predrasudama i tome služe ovakvi programi", istakao je Jašarević.

Postavka, koju su zajednički organizovali Srpska pravoslavna crkvena opština i parohija u Zenici, zenički Odbor za međureligijsku saradnju i Muzej grada, biće otvorena do kraja septembra.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zeničanka

04.09.2015 06:03

To je zaista krasno, ali ta postavka treba da bude stalna, a akademije i koncerti treba da se podržavaju u prostoru koji pripada crkvi, Sokolski dom (Staro pozorište), a ne u bosankom pozorištu, prostor crkva ima , a na žalaost pretvoren je u restoran uglednog Zeničanina.

ODGOVORITE
Name

ko zna zna

04.09.2015 21:19

Svaka čast ljudima gdje nisu dirali i sačuvali bilo koju bogomolju u ovome nesretnome ratu.

ODGOVORITE