Video: Mance - prošlo je 30 godina, a sjećanje ne blijedi...

Danas se navršava 30 godina od tragične saobraćajne nesreće napadača Partizana!

Fudbal 03.09.2015 | 19:00
Video: Mance - prošlo je 30 godina, a sjećanje ne blijedi...

Na današnji dan, pre tačno 30 godina, talentovani napadač Partizana Dragan Mance završio je svoj život u 23. godini. Sećanje na njega ne bledi ni danas, naprotiv, svake godine legenda se širi i na mlađe generacije navijača, koje se nisu ni rodile kada je ovaj momak stradao u saobraćajnoj nesreći žurivši na trening.

Dragan Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji FK Zemun) od petlića. Svojom ogromnom voljom, zalaganjem i posebno osećajem za gol, brzo je prelazio iz selekcije u selekciju, tako da je već sa nepunih 17 godina postao prvotimac tadašnjeg zemunskog drugoligaša. Nošen snagom svog talenta i ljubavlju prema crno-beloj boji, 15. septembra 1980. prelazi u Partizan.

Za Partizan je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Igrao je četiri puta za A, sedam puta za mladu i dva puta za Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.
"Da, naravno da bih glasao za to da stadion Partizana ponese ime Dragana Mancea, ako bi bila organizovana neka peticija ili nešto slično. Svi koji vole crno-bele boje voleli su i vole Mancea. Kada je on igrao, ja sam sakupljao lopte iza gola kod južne tribine. Obožavao sam ga, bio je ljubimac svih. Bio je specifičan igrač, nesumnjivo crno-bela legenda. Prošlo je, eto, 30 godina od njegove srmti, a Dragan i danas živi. Uvek je bio spektakl kada bi dao gol, pa ga proslavljao onako na kolenima, sa rukama u vazduhu...", rekao je sadašnji trener Partizana Zoran Milinković.

Živeo je u Zemunu sa ocem Ferdinandom (pokojni), majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom (i danas radi u Partizanu). Bio je neoženjen. Septembar je bio mesec kada se Dragan rodio, prešao u Partizan i nažalost, mesec kada je okončao svoj mladi život. Poslednji gol u dresu Partizana je postigao u prvenstvenom meču Partizan – Budućnost 2:1 odigranom na stadionu JNA, 1. septembra, samo tri dana pre svoje smrti. Gol je postigao iz penala u osmom minutu igre.

U Sportskom centru „13. maj“ u Zemunu danas će prijateljsku utakmicu odigrati istoimeni klub sa crno-belima, a meč je na programu od 16.30.

"Dragan Mance nije zaboravljen! I ove godine organizujemo utakmicu njemu u čast. Ranije smo imali turnir, a ovaj put klub 13. maj igraće protiv najboljih igrača Partizana bez reprezentativaca. Ovde smo Dragan i ja počeli, tu smo živeli - na „13. maju“".

Danas je održan tridesetogodišnji pomen, a crno-bela porodica u Humskoj 1 i dalje tuguje za legendom, koja živi...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

milan

04.09.2015 15:44

Fk 13. Maj Zemun - Fk Partizan 0:1 (0:1) - utakmica u čast Dragana Mancea https://youtu.be/RV5nT3KsAHI

ODGOVORITE