Baka živi ispod drveta u centru Beograda

Penzionerka je u svojoj 82. godini doživela da svoje stare dane provodi na mestu kakvo ne bismo poželeli ni najgorem neprijatelju.

Srbija 03.09.2015 | 14:10
Baka živi ispod drveta u centru Beograda

Danica Guteša (72) iz Beograda izbačena je sa svim stvarima iz iznajmljenog stana u kojem je živela u ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu, i već tri nedelje živi ispod jednog drveta.

U stanu iz kog je izbačena živela je dve godine i šest meseci, kada je gazdarica pre tri dana izbacila na ulicu sa sve stvarima, ni krivu ni dužnu, kako Danica kaže.

Ne znam zašto je to uradila, kiriju i troškove sam plaćala na vreme i nije postojao ni jedan razlog da učini tako nešto, a naročito ne na ovakav način. Kiriju i troškove plaćala sam uredno. Izbacila mi je stvari ispred zgrade naočigled komšija koje su se uznemirile jer nisu znale o čemu se radi.

Danica kaže da je gazdarica jednog dana došla i zaključala je.

Došla je i zaključala me zajedno sa njom u stanu, nije čak dozvolila ni hranu sestrić da mi donese, iako sam u skorije vreme operisana čak dva puta.

Danica kaže da nema nikog od porodice i rodbine osim sestrića koji ne živi ovde, ali je došao da je izvede iz bolnice posle operacija.

Došao je da mi pomogne prilikom izlaska iz bolnice, a evo sada mi traži i nov stan kako ne bih bila na ulici više. On živi na Tajlandu gde je oženjen i ima dete.

Za kraj razgovora Danica nam je otkrila nešto neverovatno: ona je unuka bivšeg predsednika vlade Kraljevine Srbije, Milovana Milovanovića.

Da, unuka čoveka koji je vladao Srbijom od 1911. do 1912. godine, a pored toga bio je i ugledni sudija, državni savetnik i ministar pravde.

Pitali smo je da li joj prilaze ljudi, da pomognu, da popričaju sa njom.

Prilaze, ali znate kako, neki dođu i donesu mi i hranu i popričaju lepo sa mnom, a ima i onih koji sa na neki način podsmevaju. Preživela sam mnogo toga u životu, pa ću prebroditi i ovo – rekla nam je Guteša kojoj je pogled u tom trenutku odlutao.

I znate šta? Posle završenog razgovora, okrenuli smo se i krenuli dalje svojim poslom, ona nas je zaustavila.

Uzmite malo, slobodno, ajde, lepo je.

U svoj muci i besparici ponudila nas je belim grožđem. Ostalo joj je bilo još malo, a ona je ipak odlučila da ga podeli sa nama, ljudima koje prvi put u životu vidi. Ako joj je srce toliko veliko i posle raznih nedaća koje su je zadesile u životu, sigurni smo da će se pronaći neko rešenje i za njeno stambeno pitanje.

Nadamo se da je, u trenutku kada ovaj tekst izlazi, Danica pronašla svoj krov nad glavom i da se ne smrzava na klupi sama, na klupi pored koje stoji čiviluk o koga su okačene štake i crni kaput, žene pokrivene ogrtačem, unuke nekadašnjeg predsednika vlade Kraljevine Srbije…

Izvor: Telegraf

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Don

03.09.2015 12:13

E baba,baba, gdje si bila prije...u tim godinama trebala bi imati nešto svoje. Vidim sunčanice imaš.

ODGOVORITE
Name

BL

03.09.2015 12:18

Ova jadna zena oslikava u kakvom drustvu zivimo,sto je najbolnije humanost se potpuno izgubila.

ODGOVORITE
Name

KOMSIJA

03.09.2015 19:36

E BABA BABA STETA STO SE NE ZNA PRAVA ISTINA ,STO NE REKOSTE KO JE MARKO ZZRAVKOVIC ,TVOJ SESTRIC NARKOMAN KOJI ZLOUPOTREBLJAVA TEBE ZA SVOJE NARKOMANSKE POSLOVE SA KOJIM SE BAVI ,NEGO RECI NAM BABA KOLIKO JE GRAM BELOG KOD TEBE.

ODGOVORITE
Name

A sta kaze drzava Srbija

05.09.2015 08:14

Postoji li u drzavi Srbiji nesto kao ugovori o stanovanju? Nista se desava od sad pa do odmah, za sve postoje zakonski rokovi koji se obostrano (u pravnim drzavama) moraju ispostovati.Ovakva scena se mogla videti samo u filmovima iz doba komunjara i njihovog "blagostanja",daleko im lepa kuca.

ODGOVORITE