Čedinoj ženi prijeti 10 godina robije?

Republička direkcija za robne rezerve potvrdila je da je protiv Jelene Jovanović, supruge lidera LDP Čedomira Jovanovića, podnela krivičnu prijavu zbog toga što je kao direktor kompanije "Agroposlovi" prekršila ugovor o skladištenju merkantilne pšenice iz 2013. godine.

Srbija 03.09.2015 | 12:40
Čedinoj ženi prijeti 10 godina robije?

Za ovakav vid zloupotrebe odgovorne funkcije Krivičnim zakonikom je zaprećena kazna robije u trajanju od tri meseca do 10 godina, u zavisnosti od vrednosti imovinske koristi koja je činjenjem krivičnog dela pribavljena.

Jovanovićeva je, prema podacima privrednog registra, bila zakonski zastupnik, odnosno direktor "Agroposlova" sve do 21. jula ove godine, kad je ta firma otišla u stečaj. Dokumenti APR pokazuju i da su Jovanovići bili većinski vlasnici "Agroposlava" do oktobra 2014, kad je lider LDP većinski kapital prodao firmi "BH Kemikal industri". Simboličan udeo u firmi i dalje je u vlasništvu Jovanovića.

U Direkciji za robne rezerve navode da je krivična prijava protiv Jelene Jovanović podneta po službenoj dužnosti.

"Na osnovu člana 280, stav 1, Zakonika o krivičnom postupku podneta je krivična prijava protiv Jelene Jovanović, direktora PD „Agroposlovi" kao odgovornog lica", ističu u Direkcije i dodaju da zbog toga što je krivični postupak u toku ne mogu da daju više detalja o predmetu spora, piše Informer.

Ipak, objašnjavaju da su Direkcija za robne rezerve, Kompenzacioni fond Srbije i javno skladište PD „Agroposlovi" 3. oktobra 2013. godine zaključili ugovor o skladištenju, čuvanju i obnavljanju merkantilne pšenice. Na osnovu tog ugovora u silose PD „Agroposlova" uskladištena je pšenica koja bila vlasništvo Direkcije.

"Ta pšenica je predmet potraživanja u stečajnom postupku, koji je pokrenuo Privredni sud u Beogradu 21. jula ove godine", kažu u Direkciji za robne rezerve.

Čedomir Jovanović i njegova supruga se nisu oglašavali ovim povodom.

Podsetimo, u julu prošle godine "Agroposlovi" su Direkciji za robne rezerve dostavili falsifikovanu potvrdu o povraćaju oko 5.000 tona merkantilne pšenice kako bi na prevaru ostvarili dobit od 60.000 evra. Pljačka države tad je sprečena reakcijom kompanije za izdavanje sertifikata SGS, koja je otkrila lažna dokumenta.

Firma duguje milijardu dinara

Stečajni upravnik u "Agroposlovima" Nikola Milenković kaže da je u tom preduzeću na predlog Marfin banke Privredni sud otvorio stečaj 21. jula ove godine.

"Prema knjigama, trenutna potencijalna potraživanja poverilaca prema "Agroposlovima" su oko milijardu dinara, a koliko će još njih da podnese prijavu potraživanja, ostaje da se vidi", kaže Milenković i dodaje da očekuje da ostali poverioci, uključujući i Direkciju za robne rezerve, prijave potraživanja u narednih sedam do deset dana.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

brle

03.09.2015 20:38

Cudnije je sto on vec odavno nije u zatvoru, nego ona.

ODGOVORITE
Name

dundo maroje

04.09.2015 07:09

Kako god, odvratan lik.