Banjalučkom zoo - parku svi okrenuli leđa

O zoo-parku u Delibašinom selu, čini se, niko više ne razmišlja.

Republika Srpska 03.09.2015 | 10:40
Banjalučkom zoo - parku svi okrenuli leđa

Turistička organizacija grada ima master plan za to područje u koji je uvrštćen i zoo-vrt, ali s predstavnicima ovog preduzeća niko nije kontaktirao. U TOBL-u kažu da su izgubili kontakt.

Zoo-park je sada u stanju mirovanja. Poplave su nas uništile. Komisija je procijenila štetu od 60.000 do 70.000 KM. Očekujemo sredstva za sanaciju, ali zasad nismo dobili nikakav odgovor.

Očigledno nismo došli na red. Mislim da od toga neće biti ništa, jer su u gradu isti ljudi kao i prije, kojima zoo-park nije u interesu. Do dana-današnjeg, od poplava, niko nije ni upitao za zoo-park - rekao je Pressu direktor „Zoo-parka" Zoran Suvajac.

Implementacija Master plana turističke zone Delibašino selo trebalo bi da doprinese turističkoj valorizaciji potencijala ovog područja, kažu u gradskoj turističkoj organizaciji i dodaju da se zoo-vrt u master planu spominje kao potencijalna lokacija od interesa i sadržaj, koji može upotpuniti turističku ponudu zone u funkciji izletišta, igrališta za djecu, lokacije za održavanje manifestacija i slično.

Zoo-vrt je u privatnom vlasništvu i TOBL ne može odlučivati o sadržaju i namjeni ovog prostora već samo sugerisati i zagovarati određenu politiku lokaliteta radi opšteg kvaliteta zone - rekao je Pressu samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka, Mladen Šukalo.

On je dodao da u TOBL-u nemaju informaciju šta se događa sa zoo-parkom, sa čijim predstavnicima su u prošlosti imali saradnju.

Koliko smo upoznati, zoo-vrt je zatvoren i trenutno u fazi prodaje. Sudbina životinja nam nije poznata. Bili smo prije u kontaktu sa direktorom parka Zoranom Suvajcem, ali taj kontakt je prekinut - rekao je Šukalo.

Suvajac se čudi kako je moguće da su u TOBL-u izgubili kontakt, kada su i prije sarađivali. On je razočaran odnosom grada prema zoo-parku, posebno jer je taj kompleks od javnog interesa za Republiku Srpsku i za Banjaluku.

Klasičan zoološki vrt preskup projekat

Šukalo smatra da je klasičan zoološki vrt skup projekat i da je u Banjaluci neodrživ. Najbolje rješenje bi bilo da to postane rekreativni park ili izletište zabavnog i obrazovnog karaktera.

Mislimo da bi alternativni način prikazivanja životinja i njihovog okruženja u vidu virtuelnog ili edukativnog zoo-vrta, bili bolje rješenje za navedenu lokaciju.

Takođe, prihvatljivo je da lokacija bivšeg zoo-vrta bude preuređena u izletište i park sa, recimo, domaćim životinjama o kojima djeca takođe ne znaju mnogo. U svakom slučaju mi smo lokaciju uzeli u obzir pod nazivom zoo-vrt, ali ona sa turističkog stanovišta i potreba destinacije može biti na više načina organizovana o čemu će na kraju odluku donijeti vlasnik - dodao je Šukalo.

Zoran Suvajac kaže da je pred zatvaranje zoo-park upravo to i bio - pored prezentacije nekoliko životinjskih vrsta park je nudio kulturni i obrazovni sadržaj - pozorišne predstave, predavanja o biljnom i životinjskom svijetu, igraonice za djecu.

Zoološki vrt sada je zatvoren, a da li će biti obezbijeđena sredstva za njegovo renoviranje, te na koji će način biti prezentovan u okviru turističke zone Delibašino selo ostaje da se vidi.

Izvor: Pressrs.ba

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

03.09.2015 09:44

Ispravno što je zatvoren. Sve Zoo vrtove treba zatvoriti i oslobotiti jadne životinje. Divljina je njihovo stanište.

ODGOVORITE
Name

Geography

03.09.2015 10:04

Cijela ova država je jedan veliki zoo vrt, najveći na svijetu ima čak 3,8 miliona životinja. Samo što u ovom zoo vrtu preovladavaju ovce, konji, magarci, lešinari a desi se koja hijena i poneki majmun

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

03.09.2015 12:27

GEOGRAPHY DOBAR KOMENTAR, OKRENULI SU NAMA LEĐA, A POKAZALI ONU STVAR! NIKAD SE OPAMETITI NEĆEMO!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA ŽIRAFA

03.09.2015 12:35

DIREKTOR ZOO PARKA SA UPRAVNIM I NADZORNIM ODBOROM ĆE DO KRAJA MANDATA PRIMATI PLATU I SVE DRUGE BENEFICIJE!

ODGOVORITE
Name

recimo

03.09.2015 12:51

Zasto se ne bi, kao u Beogradu, dale zivotinje dok su male volonterima koji ih zele hraniti dok ne porastu. Npr. covjek koji ima mesaru ili farmu uzme mladunce tigra, odgoji ga do 100Kg i vrati ga u Zoo.

ODGOVORITE