Rogatica: Andrićeva Žepa na izdisaju!

Rijeka Žepa, koja protiče kroz opštinu Rogatica i iznad koje se nalazi čuveni most o kojem je pisao nobelovac Ivo Andrić, gotovo je presušila u gornjem dijelu vodotoka.

Republika Srpska 02.09.2015 | 22:50
Rogatica: Andrićeva Žepa na izdisaju!

Da nije vode iz vrela na istoimenom lokalitetu, ispod poznatog mosta na Žepi ovih dana ne bi bilo ni kapi vode jer je rijeka na izdisaju.

Radnik u mjesnoj kancelariji Administrativne službe opštine Rogatica Nermin Kulovac rekao je da je slično bilo i 2012. godine. On je naglasio da će se to sigurno odraziti na biljni i životinjski svijet u rijeci i oko nje.

Na gornjem dijelu vodotoka života uopšte više nema, dok je u donjem dijelu do ušća u Drinu drugačija situacija a popravljaju je vode iz vrela u selu koje se nalazi na ulazu u Žepu sa boričkog kraja.

Rijeka Žepa, kojoj je tek Andrić pišući svoje antologijsko djelo "Most na Žepi" dao ime jer se do tada zvala samo rijeka, dolazi iz šuma Drenovca i s nadmorske visine od 894 metra. Ova rijeka je specifična po tome što teče kanjonom i kamenitim terenom i nikad se ne muti, pa se kristalno čista voda može piti. U Drinu se uliva ispod sela Slap na nadmorskoj visini od 218 metara.

Nedaleko od sela Žepa, po kome se zove cijeli ovaj kraj rogatičke opštine, na ovoj maloj rijeci podignut je izmješteni Andrićev most na Žepi.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dr

02.09.2015 15:05

Sta radi SDS na Sokocu?

ODGOVORITE
Name

Dada

03.09.2015 01:28

I Sda u zepi.....

ODGOVORITE
Name

sudex

03.09.2015 06:26

Kao i Snsd u tamo negdje u Federaciji... Sta lupetas??? Ako ne znas napisati nesto normalno nemoj se ni glupirati!!