US open: Viktor prošao, ispala Aleks, Janko pao nakon pet setova!

Srpska teniserka Aleksandra Krunić završila je takmičenje na US openu već u prvom kolu. Viktor Troicki pobedio je mladog Fransesa Tijafoa u prvom kolu sa 7:5, 6:4, 6:3. Janko Tipsarević već u prvom kolu završio je učešće na US openu.

Tenis 02.09.2015 | 11:45
US open: Viktor prošao, ispala Aleks, Janko pao nakon pet setova!

Bolja od Krunićeve bila je 81. teniserka sveta Danka Kovinić sa 4:6, 7:5, 6:1.

Aleksandra je dobro počela meč, činilo se da će stići do pobede kada je vodila sa 1-0 u setovima i 3:1 u drugom, ali je do kraja osvojila još samo dva gema. Poraz će značiti i gubitak velikog broja bodova za Krunićevu, s obzirom na to da je prošle godine u Njujorku došla do osmine finala.

U prva dva gema teniserke su lako držale svoj servis, a u trećem je Krunićeva propustila tri brejk lopte – 2:1 za Danku.

Aleksandra je uglavnom lako osvajala gemove na svoj servis, a zatim bi vršila pritisak. Novu takvu situaciju videli smo u sedmom gemu, propustila je naša teniserka još dve brejk lopte, ali onda je konačno napravila brejk – 4:3.

To se ispostavilo presudnim, Aleksandra do kraja seta nije imala velikih poteškoća na svoj servis i povela je sa 1-0 (6:4).

Prvi set bio je vrlo tvrd, ali su servisi popustili početkom drugog seta, pa smo videli tri uzastopna brejka i vođstvo Krunićeve 2:1. Krunićeva je povela sa 3:1, zatim je imala i 15:40 za dupli brejk viška – nije ga iskoristila, pa je Kovinićeva u narednom gemu napravila brejk i izjednačila na 3:3.

Novih prilika za brejk nije bilo sve do 12. gem, tada je Crnogorka došla do dve vezane set lopte i realizovala je već prvu – 7:5.

Kovinićeva je bila u naletu, osvojila je prvi gem trećeg seta bez izgubljenog poena, da bi zatim odmah napravila brejk. Povela je Aleksandra sa 0:30 u sledećem gemu, ali Danka je ipak povela sa 3:0 i do kraja je izgubila samo jedan gem.

Kovinićeva će u drugom kolu igrati sa Anom Karolinom Šmijedlovom, koja je u dva seta dobila Juliju Gerges.

Viktor je trijumfom nad 18-godišnjim Tijafoom prekinuo niz od šest poraza i ostvario je prvu pobedu još od trećeg kola Vimbldona.

Mladi Tijafo spasao je brejk loptu u četvrtom gemu prvog seta, da bi zatim napravio brejk u sedmom gemu i poveo sa 4:3. Međutim, Troicki uzvraća ribrejkom, da bi u 12. gemu napravio brejk bez izgubljenog gema i poveo sa 1-0 u setovima – 7:5.

U ranoj fazi drugog seta Troicki je spasao pet brejk lopti, od toga tri vezane, ali je u petom gemu ipak pretrpeo brejk. Slično kao u prvom setu, Viktor je uzvratio momentalno i izjednačio na 3:3.

U osmom gemu Troicki je propustio brejk loptu, ali je zaigrao mnogo sigurnije, pa je u desetom gemu napravio novi brejk i došao do 2-0 u setovima – 6:4. Viktor je time potpuno slomio otpor mladog Amerikanca, napravio je novi brejk na početku trećeg seta i do kraja je lako priveo meč kraju za dva časa igre.

Ukoliko pobedi u sledećem meču, Troicki će izjednačiti svoj najbolji rezultat u Njujorku, postignut 2008. godine, a posle eliminacije Žila Simona, na njegovom putu do četvrtfinala nema nijednog nosioca.

Janko je bio blizu najveće pobede od povratka na teren, ali je na kraju izgubio od 31. nosioca Giljerma Garsija-Lopesa sa 7:6 (7-4), 4:6, 4:6, 6:3, 6:1.

Tipsarević je u karijeri dva puta igrao u četvrtfinalu US opena, ali sada je daleko od te forme. Ove sezone dobio je samo tri meča, a nadamo se da će do kraja godine ostati potpuno zdrav kako bi napravio dobru podlogu za sledeću sezonu.

U sledećem kolu Garsija-Lopes igraće sa Nikolasom Maijem iz Francuske, koji je u tri seta dobio Sema Kverija.

Prvu šansu za brejk u meču imao je Garsija-Lopes u trećem gemu, ali je Janko dobio tri vezana poena i poveo je sa 2:1. Srpski teniser u narednom gemu imao je polupriliku (30:30), ali nije uspeo da zapreti ozbiljnije.

Janko je u prva četiri servis gema imao samo 43% ubačenog prvog servisa, ali je dobio svih 10 poena kada bi ubacio početni udarac – 4:3. I u desetom gemu Tipsarević je bio blizu brejk lopte koja bi značila i set loptu, ali je Garsija-Lopes izjednačio.

U 11. gemu igralo se na razliku, ali nije bilo brejk lopte i srpski teniser izborio je barem taj-brejk. Veliku priliku srpski teniser je propustio u 12. gemu. Imao je dve odvojene brejk šanse, ali nije uspeo da ih materijalizuje - 6:6.

Propuštene prilike očigledno su uticale na Tipsarevića. U taj-brejku je Garsija-Lopes brzo stigao do 6:2 i četiri set lopte, Janko je smanjio na 6:4, ali je ipak izgubio prvi set.

Nije Tipsarević bio demoralisan gubitkom prvog seta i već u trećem gemu napravio je brejk za 2:1.

Sa lakoćom je Tipsarević čuvao svoj servis, a pri vođstvu 5:3 propustio je čak četiri set lopte na servis protivnika. To je malo ostavilo traga, u sledećem gemu je Španac stigao do brejk lopte, ali je Janko vezao tri poena i izjednačio u setovima.

Treći set bio je turbulentan, pun preokreta, a počelo je vođstvom Španca 2:0. Janko je uspeo da napravi ribrejk, a onda je u šestom gemu spasao tri uzastopne brejk lopte i izjednačio je na 3:3.

Spasao je Tipsarević novu brejk loptu u osmom gemu, da bi zatim u devetom napravio brejk i došao u situaciju da servira za set. Nije moglo bez drame, Janko je spasao još jednu brejk šansu, a u nastavku gema realizovao je drugu set loptu – 6:4, 2-1 u setovima za Tipsarevića.

I u četvrtom setu Španac je prvi napravio brejk, Janko se nakratko vratio, ali je Garsija-Lopes napravio novi brejk za 4:2 i do kraja je održavao tu prednost izborivši peti set.

Janku je ponestalo snage, dugo se nije našao u situaciju da igra peti set, mada je nekada bio specijalista upravo za maratonske mečeve. Sada je Garsija-Lopes napravio brejk na startu odlučujućeg seta i do kraja je izgubio samo jedan gem.

Komentari / 0

Ostavite komentar