Tri uragana u Pacifiku

Uragani Kajlo, Ignasio i Himena snimljeni su kako prelaze preko Pacifika. Ovo je prvi put da su tri velika urgana snimljena iz svemira na ovom okeanu.

Svijet 01.09.2015 | 22:46
Tri uragana u Pacifiku

Po prvi put u sitoriji, tri urgana su isto vreme putovala preko Pacifika.

Sva tri uragana, Ignasio, Kajlo i Himena, dostigli su 4. kategoriju, koja je druga po jačini. Ali prema prognozerima, ne očekuje se da će ijedan od njih zahvatiti kopno.

Uragane su snimili naučnici NASA koji su posmatrali Pacifik od Meksika do Havaja i po prvi put su uspeli da snime tri jaka uragana u isto vreme.

Meteorolozi kažu da je za prisustvo sve tri oluje najverovatnije zaslužan El Ninjo, za koji se očekuje da bude jači nego obično.


Od Ignasija se očekuje da oslabi i preko noći bi lako mogao da postane tropska oluja dok se bude kretao ka severu Havaja. Do sada je najveća brzina koju je dostigao 215 kilomatara na čas.

Himena koja se nalazi u istočnom Pacifiku, najjača je od sva tri uragana i kreće se brzinom od 225 kilometara na čas. Očekuje se da će ostati tako jaka do kraja nedelje.

Kajlo, koji se nalazi u oblasti jugozapanih Havajima takođe održava jačinu vetrova od 225 kilometara na čas, ali se ne očekuje da će dopreti do kopna.

Strani meteorolozi smatraju da će novi "El Ninjo" biti mnogo opasniji po planetu od onog koji je njom harao 1997. usmrtivši više od 23 hiljade ljudi i napravivši materijalnu 45 milijardi dolara.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar