Francuska traži reorganizaciju Evrope

Vlada Francuske povećava pritisak na Njemačku u pokušaju da reorganizuju u evrozonu, ali nemačka kancelarka Angela Merkel ne pokazuje mnogo entuzijazma prema ovom „projektu“, javio je DVN.

Svijet 01.09.2015 | 22:47
Francuska traži reorganizaciju Evrope

Francuski ministar ekonomije Emanuel Makron zalaže se za kompletnu „reorganizaciju“ Evrope.

Grčka dužnička kriza pokazala je da je monetarna unija u sadašnjem obliku osuđena na propast, izjavio je Makron u intervjuu sa „Zidojče cajtung“, dodajući da „status quo vodi samouništenju“.

Nakon „grčke katastrofe“, francuski predsjednik Fransoa Oland je izjavio da su evrozoni potrebni mehanizmi preraspodjele, dok je francuski premijer Manuel Vals najavio da bi uskoro mogli da budu predstavljeni konkretni prijedlozi o ovom pitanju.

„Monetarna unija bez budžetske regulative - to je nemoguće! Potrebna je jaka pomoć“, rekao je Makron dodajući da u Briselu treba uspostaviti novu funkciju - „evrokomesara“, koji će koordinisati ekonomske, finansijske i socijalne politike zemalja evrozone.

Komentarišući Makronov predlog, Merkelova je inicirala oživljavanje monetarne unije. Njen odnos prema budžetskoj regulaciji je, međutim, veoma skeptičan.

„U okviru Evropske unije, već imamo određene finansijske propise između onih koji nešto daju i onih koji primaju“, rekla je njemačka kancelarka, ne nudeći uzvratni ubijedljiv prijedlog za reorganizaciju.

(sputnjik.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar