Analiza - Partizanov prelazni rok: Da se ranije "otvorio"...!

Partizan je završio prelazni rok mnogo skromnije nego što se najavljivalo i očekivalo. Bar što se tiče finiša. Da podvučemo crtu.

Fudbal 03.09.2015 | 00:00
Analiza - Partizanov prelazni rok: Da se ranije "otvorio"...!

Partizan je ovog leta doveo deset novih igrača, a utisak je da je početak prelaznog roka bolje urađen nego finiš.

Došli su: levi bekovi - Nikola Leković i Aleksandar Subić, štoper Fabrisio, vezni igrači - Marko Jevtović, Nikola Trujić, Nebojša Kosović i Alen Stevanović, napadači - Abubakar Oumaru, Valeri Božinov i Nemanja Mihajlović.

Otišli su: golman Milan Lukač (turski Akišar), Vladimir Volkov (Mehelen), Nikola Drinčić (Makabi Haifa), Nemanja Kojić (Gacijantep), Branko Ilić (Astana), Nenad Marinković (pozajmica u Voždovac), Stefan Aškovski (pozajmica u Novi Pazar)...

Želje: Marko Dević, Miloš Krasić, Mirko Ivanić, Saša Zdjelar, Marko Lomić, Markinjos...

- Početak prelaznog roka -

Jevtović, Trujić, Božinov i Abubakar Oumaru i Fabsirio stigli su još na početku priprema, što će reći da su imali vremena da se upoznaju sa ekipom i da rade sa njom i uklope se. Ovo se za brazilskog štopera ne može reći, jer je još pre dva meseca za njega trener Zoran Milinković rekao da će mu biti potrebno više vremena pošto izgleda kao da je pao sa Marsa, a govori samo portugalski jezik.

Utakmice koje će doći posle toga pokazale su da Fabrisio i dalje nema dobru komunikaciju sa ekipom, pre svega sa kolegom iz zadnje linije - Gregorom Balažicem.

Da li je Partizan mogao bolje da finišira prelazni rok? Svakako!

Ono što "bode oči" jesu DVA miliona evra koja je ponudio Vojvodini za sjajnog mladog vezistu Mirka Ivanića. Logično pitanje koje se postavlja jeste: gde su te pare bile nešto ranije, kada je Partizan mogao da angažuje druge igrače za deficitarnije pozicije, ali i da, možda, izbori plasman u Ligu šampiona da je imao jači sastav?

Levi bek, štoper i zadnji vezni su pozicije koje su u Partizanu ranjive, a povreda Valerija Božinova (koji još nije opravdao ni trunku očekivanja navijača) dodatno je oslabila napadačku liniju u kojoj sada Milinković ima Abubakara Oumarua, koji više deluje po krilu i "sidraša" Ivana Šaponjića, koji ima slabosti, pre svega u duel igri.

Sa Abubakarom Oumaruom uprava Partizana je pogodila u centar! Pokazao je Kamerunac, iako ne potpuno spreman, da će uz još nekolicinu starosedelaca (Darka Brašanca, Andriju Živkovića, Miroslava Vulićevića i neizbežnog Sašu Ilića) biti kičma tima srpskog šampiona.

Ali, ostali su problemi na drugim pozicijama...

Početkom jula, generalni direktor Miloš Vazura rekao je da "svi igrači koji su dovedeni imaju godišnja primanja ispod 150.000 evra", a nakon odlaska Volkova na poziciji levog beka Partizan je imao samo dvojicu mladih - Nemanju Petrovića i Miroslava Bogosavca.

"Nemanja Petrović je imao ponudu iz Nemačke, ali smo je odbili jer mislimo da će vredeti više. On je mladi reprezentativac i ne znam zašto bismo dovodili beka, kad imamo njega", rekao je Vazura tada, dakle početkom jula.

Najveće pojačanje Partizana ovog leta jeste ostanak Andrije Živkovića. A funkcioneri Partizana tvrde da će on ostati do juna, kada će mu biti ponuđen novi dvogodišnji ugovor. Ishitrene izjave pojedinih čelnika Partizana (potpredsednika Milorada Vučelića) o plati od milion evra, možda i prevelika očekivanja od momka koji je još tinejdžer, "slomile" su ga kad je bilo najpotrebnije. Ali, on ima veliki kredit kod navijača i bez njega se, jednostavno, ne može. Uostalom, ne sme se zaboraviti revanš protiv Steaue u Beogradu!

Kada se malo vratimo u prošlost, lako ćemo zaključiti da je Partizanu u mečevima protiv BATE Borisova nedostajao motor na sredini terena. A taj motor mogao je da bude Nikola Drinčić. Da mu se izašlo u susret, pre svega u finansijskom smislu, Drinčić bi ostao i bio bi zadovoljan, a zna se šta znači zadovoljan fudbaler. Ima i navijača Partizana koji sada kritikuju upravu što je pustila Branka Ilića, ali je činjenica da je Slovenac pošto-poto želeo da ide i želja mu je uslišena.

Posle Steaue doveden je Nebojša Kosović, ali njega još nismo videli na delu, pa o njemu ne može ni da se sudi.

Od drugih pomenutih novih igrača, posle Abubakara, najviše do sada je pokazao Marko Jevtović, koji, istina, pravi greške, pokazao je i naivnost u meču protiv BATE Borisova u Belorusiji, ali bi on, kada se ustali i ohrabri mogao da bude važna karika u Partizanovom timu.

- Finiš prelaznog roka -

Kada je vrag odneo šalu, odnosno kada se dogodilo otrežnjenje i kada se shvatilo da ovaj tim Partizana, bez jake klupe, ne može da izdrži borbu na više frontova (a u susret Ligi Evrope), krenulo se u napad na pojačanja.

Šta se sve događalo poslednjih dana prelaznog roka i šta je sve istina verovatno nećemo saznati nikad ili ćemo saznati za koju godinu (kao, recimo, u slučajevima Lazara Markovića i Aleksandra Mitrovića. I to ne potpunu istinu!).

Da li su iz uprave Partizana pogrešili što su puštali da "cure" informacije o igračima koji su na spisku želja, da li je moguće da tako jak klub ne može da se odupre svim pritiscima i da mu se "miniraju" transferi, kako to sada kaže Milorad Vučelić? I ako je tačna Vučelićeva tvrdnja, onda je Partizan potučen do nogu!

U jednom danu došla su dva leva beka (Nikola Leković i Aleksandar Subić), a potom i vezista Alen Stevanović, koji je imao najviše kredita kod Siniše Mihajlovića dok je bio selektor reprezentacije Srbije. Mihajlović je stavio Stevanovića u vatru protiv Hrvatske u Zagrebu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i... nije ispalo dobro.

Kao igrač Torina (zvanično) Stevanović je više je bio na pozajmicama nego što je bio igrač Torina, a njegova forma je pod velikim znakom pitanja. Mada, kakav je kvalitet srpskog fudbala, ne sme se potcenjivati nijedna liga, pa ni Serija B!

Probao je Partizan, istina, da dovede levog beka pred dvomeč sa BATE Borisovim, ali je priča oko Marka Lomića završena pred potpis. Obe strane imaju svoju verziju događaja. Epilog je da je Partizan u najvažnijim utakmicama sezone ostao sa nedovoljno iskusnim Nemanjom Petrovićem na levoj strani.

Ali vratimo se na priču o onih DVA miliona evra (i ponavljamo, ne znamo da li je sve to istina i šta se sve tu zaista događalo) i prisetimo se igrača koji je bio u Partizanu, ali samo na treninzima - Brazilca Džonatana, kojem je bio istekao ugovor sa Interom. Trenirao je Brazilac sa Partizanom, a na pitanja da li bi crno-beli mogli da ga angažuju, uvek se odgovaralo: "On je preskup".

Da je njemu ponuđeno nešto više novca (ne tih dva miliona evra, ali svakako neka solidna suma), Džonatan bi možda i pristao, a Partizan imao iskusnog igrača na poziciji levog beka. A takav mu treba za iskušenja u Ligi Evrope.

"On trenira sa nama, izuzetan je momak. Lepo smo ga prihvatili i svlačionica ga je zavolela, ali kada neko zarađuje dva-tri miliona godišnje... Njegov dolazak bi bio fenomenalan, ali zaključite sami... Biće takvih stvari jednog dana", rekao je novinarima trener Partizana Zoran Milinković 31. jula.

Kada se podvuče crta - Partizan je morao mnogo bolje ako misli da u Ligi Evrope ne igra više samo epozodnu ulogu, ali i ako misli da izdrži borbu u takmičenja, pre svega u prvenstvu u kojem već ima dva poraza.

Doveden je samo jedan štoper koji se, najblaže rečeno, nije uklopio (Fabrisio), tek sada su dovedena dva leva beka, od kojih jedan nema iskustvo igranja u Evropi (Subić), a drugi je igrao tek godinu dana u Poljskoj (Leković).

Najveći problem Partizana ostaje sredina terena. Ako nema Saše Ilića (ali i on više ne može toliko!), onda je organizacija igre, odnosno "plejmejker" takođe akutni problem ekipe Milinkovića. Stefan Babović koji nosi broj 10 na leđima (a zna se šta je "desetka" uvek predstavljala u fudbalu), u dosadašnjem toku sezone nije pokazao ono što se od njega očekuje, niti da može potezom ili sva da reši meč, da asistira, "napravi razliku", kako se to kaže (postigao je gol u Beogradu protiv Dile Gori, da ne zaboravimo).

Ali, i toj "desetki" treba neko da čuva leđa, da ne brine šta će ako pogreši, jer zna da će neko bar probati da ispravi grešku. Taj neko je zadnji vezni. U Partizanu ga trenutno nema. Odnosno, nema tog klasičnog "čistača" na sredini terena. Darko Brašanac, uz Abubakara, najbolji igrač Partizana u dosadašnjem toku sezone ili najkonstantniji preuzeo je više uloga na sebe - i "čisti", i "pakuje", i šutira. I njemu treba podrška.

Kako bi mogao da izgleda tim Partizana kako sada stvari stoje:

Živko Živković - Vulićević, Balažic, Fabrisio, Leković, Jevtović, Saša Ilić (Babović), Brašanac, Andrija Živković, Alen Stevanović (Božinov kad se oporavi), Oumaru.

Dakle, vrlo malo izmena u odnosu na postojeći sastav.

Komentari / 0

Ostavite komentar