Blokirani računi "Puteva Srpske"

Zbog presude Suda BiH u korist firme "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva kojoj bi JP "Putevi RS" trebali isplatiti 3,4 miliona KM odštete, ovom javnom preduzeću juče su blokirani računi, saznaju 'Nezavisne'.

Republika Srpska 01.09.2015 | 22:54
Blokirani računi "Puteva Srpske"

Sve je počelo u aprilu 2012. godine nakon što je JP "Putevi RS" raspisalo tender za održavanje puteva u Republici Srpskoj. Firma "Elektrounion", preuzela je tendersku dokumentaciju, ali je prije nego što je dostavila ponudu i stekla status ponuđača, uložila prigovor na dokumentaciju i uslove tendera, a na samom otvaranju ponuda pojavio se predstavnik ove firme i zatražio zaustavljanje kompletnog postupka, šo je tenderska komisija odbila.

Nedeljko Krajišnik, u to vrijeme izvršni direktor za pravne poslove u Putevima Republike Srpske, nedavno je "Nezavisnim" rekao da predstavnik "Elektrouniona" nije imao pravo da zahtijeva obustavljanje tendera i da komisiji tada nije bilo ni jasno šta on zapravo traži.

"Ponuda 'Elektrouniona' nikada nije dostavljena. Imajući u vidu da je i po Zakonu o javnim putevima održavanje puteva i magistrala od posebne važnosti za Republiku Srpsku, postupak je hitan. To je bio ogroman tender na kojem su učestvovale velike firme, a dokumentacija se mora prilagoditi specifičnosti posla", rekao je nedavno Krajišnik.

Nakon što tenderska komisija nije obustavila postupak, "Elektrounion" se žalio Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, koja je JP "Putevi RS" naložila da obustave postupak do njihove konačne odluke, što je i učinjeno, međutim kako Kancelarija za razmatranje žalbi nije u propisanom roku od 15 dana nije donijela konačnu odluku, JP "Putevi RS" 1. juna 2012. godine posao su dodijelile firmi "Romanijaputevi".

Samo šest dana nakon toga, Kancelarija za razmatranje žalbi dostavila je svoju "konačnu"odluku o poništavanju postupka i od tada počinju sudski sporovi koji još nisu završeni.

U međuvremenu, Kancelarija za razmatranje žalbi donosi i rješenje o kršenju Zakona o javnim nabavkama najavljujući da će naknadim rješenjima donijeti odluku o procjeni štete prema kompaniji "Elektrounion", što je i učinjeno jer je 1. jula usvojen zahtjev za naknadu štete "Elektrouniona" u visini od 3,4 miliona KM.

Poslije nekoliko negativnih presuda po JP "Putevi RS", ovo preduzeće 3. avgusta ove godine dostavilo je Sudu BiH žalbu na ranije donesenu presudu, tako da je spor sa "Elektrounionom" još u fazi spora, ali žalba ne odlaže izvršenje ranije donesenih odluka po štetu JP "Putevi RS".

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je firma "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva praktično nepoznata ljudima i kompanijama koje se bave održavanjem puteva.

"Nemaju opremu i nisu ispunjavali nijedan uslov iz tendera, pa se nakon svega i sami postavite u našu poziciju i pretpostavite šta iza toga stoji", rekao je nedavno Krajišnik, a na pitanje da li je firma "Elektrounion" u vlasništvu Siniše Dodika, bivšeg poslanika SNSD-a u NSRS, on je rekao da jeste.

Ipak s druge strane, Siniša Dodik odbacio je ove tvrdnje, ističući da on nije vlasnik, niti bilo ko iz njegove porodice.

"Mi toj firmi samo izdajemo prostor, nekih 70 do 100 kvadrata. To je sve", rekao je nedavno Dodik.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Njegoš

01.09.2015 15:30

Sekta gazi sve redom, a ti narode ćuti i klimaj glavom...a on pjeva pod šatorima...fuj!

ODGOVORITE
Name

prijedor

01.09.2015 15:41

Samo naprijed bolji dio BiH.

ODGOVORITE
Name

kiza

01.09.2015 15:43

Nema para za izbore, a trebaju. I ptice na grani pevaju o tome kako je taj isti Sinisa dobijao poslove u rafineriji Brod, pa na kraju vidimo rezultate. Izgleda da je glavni Baja resio da zrtvuje sve ljude u putevima RS (vecina su njegovi), kao i samu firmu koja je trenutno jedan od temelja RS-a radi golog opstanka na vlasti. Toliko o patriotizmu. A Mile moze da ide lajkovackom prugom samo ne znam gde ce stici, a sto je jos gore ja ne znam gde cemo mi stici zajedno sa njim.

ODGOVORITE
Name

Istocno Sarajevo

01.09.2015 15:43

Hahhahaha, ovaj Sinisa bas naivcina neka, vjerovatno mu kiriju placaju u poklonima skupocjenih vozila koje voze braca Dodici po Istocnom Sarajevu! Bruka

ODGOVORITE
Name

Istocno Sarajevo

01.09.2015 15:49

100% firma Elektrounion u vlasnistvu Sinise Dodika i njegove porodice!!!

ODGOVORITE
Name

Grujo

01.09.2015 15:51

I šta sad? Bravo što su blokirani!!!!

ODGOVORITE
Name

elektrounion

01.09.2015 16:04

Ne, g Dodik nema nikakve veze sa nama, i nemojte coveka da povezujete vise sa nama. Vlasnik

ODGOVORITE
Name

A je li?

01.09.2015 18:39

Pa gospodine vlasnice sto se onda ne potpisete kad vec demantujete??? Pa nije valjda tolika tajna Vase ime i prezime??? Naravno, ukoliko niste Sinisa Dodik.

Name

Misko

01.09.2015 16:25

Sinisa je cist ko bebina suza ;) Pa svi u Istocnom Sarajevu znaju da je to njegova firma.. i ne samo ona. Crvena banda se medjusobno poklala. Bice jos prljavog vesa.

ODGOVORITE
Name

galeb

01.09.2015 16:41

Vlasniku ove firme ce biti najteze kad ova sredstva dodju na racun firme Elektrounion iz razloga kako ih rasporediti u kampanji iduce godine. Momci izduvali ste, neka vas je sramota ljudi koji nemaju novca ni za lijekove, bagro pokondirena, stidi se Sinisa!

ODGOVORITE
Name

Milorad

01.09.2015 17:01

Pa svi znaju da je to njegova firma! Istu koristi i za vrsenje tehnickog pregleda aparata za igre na srecu i to na nezakonit nacin. On je dno dna! Takodje on nema veze sa Miloradom Dodik ali koristi svaku priliku da se na njega poziva kako bi zavrsavao svoje prljave poslove! Ovom prilikom trazim od nadleznih organs da ispitaju poslovanje te firme!!!!!

ODGOVORITE
Name

bato

01.09.2015 20:44

Jos jedan lopovluk i nacin da uzmu milione.Prvo studentski domovi na Palama,pa palata predsjednika republike u Lukavici i sad ovo.Kosarac,Dodik i Elek ne znaju uzeti hiljade maraka,oni uzimaju samo milione a sve to pod budnim okom Milorada Dodika

ODGOVORITE
Name

Čekajući Olafa

01.09.2015 23:06

Režirano da se sudskim odlukama izvuče novac. Situacija kao stvorena za Olafa, koji stiže, na putu je..

ODGOVORITE
Name

Mirko

02.09.2015 08:34

Procjenu "štete" od 3,4 miliona mu je vjerovatno utvrdio Krsman koji je radio u Sarajevu.

ODGOVORITE