Ovih 10 transfera obeležilo je letnji prelazni rok!

U većini najjačih evropskih šampionata prelazni rok je završen u ponedeljak u ponoć, pa se već može početi sa analizom ovog, zaista vrućeg, letnjeg transfer perioda.

Fudbal 01.09.2015 | 23:15
Ovih 10 transfera obeležilo je letnji prelazni rok!

Ostalo je da se završi prelazni rok u Engleskoj, koji traje u utorak do 19 časova po srednjeevropskom vremenu. Istog dana se zavesa spušta i na transfere u Turskoj, Škotskoj, Finskoj i Ukrajini. U Izraelu će mećutim klubovi moći da dovode još osam dana, a u Portugaliji još čak 21 dan.

Definitivno je najviše bombi detonirano u Mančesteru, pošto Siti stoji iza tri od pet najskupljih transfera.

Ranije tokom leta Rahim Sterling je prešao iz Liverpula za, po mnogima previsokih, 62,5 miliona evra, a Siti je takođe oteo i gradskom rivalu Junajtedu Nikolasa Otamendija. Najskuplji je ipak bio Kevin de Brujne, najbolji asistent u jednoj sezoni Bundeslige. Belgijanac je iz Volfzburga prešao za 75 miliona evra.

Mančester junajted je uspeo da vrati određen novac potrošen na najskuplje pojačanje u njegovoj istoriji, Anhela di Mariju (75 miliona), pošto je PSŽ uplatio 63 miliona evra.

Najskuplji transfer u kome nisu učestvovali premijerligaši je prelazak Čileanca Artura Vidala iz Juventusa u Bajern, za 37 miliona evra.

Poslednjeg dana prelaznog roka bilo je vruće širom Evrope, a u centru pažnje definitivno je bila transfer saga leta zvana David de Hea. Prvobitna informacija glasila je da golman Mančester junajteda ide u Real za sumu između 30 i 35 miliona evra a da će Kejlor Navas na Old Traford. I, malo pre ponoći je transfer propao, jer potrebna papirologija nije bila završena na vreme.

Ipak, prema poslednjim informacijama iz Madrida, postoji mogućnost da UEFA odobri dodatno vreme za to, što ne bi bio prvi put, i da se De Hea u utorak preseli u špansku prestonicu.

Najskuplji naš fudbaler bio je ovog leta Aleksandar Mitrović, koji je za 18,5 miliona evra prešao iz Anderlehta u Njukasl.

Blizu osmocifrene brojke bili su i transferi Matije Nastasića i Sergeja Milinković-Savića, koji su u Šalke (pre toga šest meseci bio na pozajmici) i Lacio prešli za 9,5, odnosno 9 miliona evra.

Vredni pomena su još i transferi Nemanje Gudelja u Ajaks (6 miliona), Miloša Jojića u Keln (3 miliona), Predraga Rajkovića u Makabi (3 miliona), kao i Lazara Markovića u Fenerbahče i Adema Ljajića u Inter, koji su tamo stigli kao pozajmljeni igrači.

Transfer Slavoljuba Srnića iz Čukaričkog u Crvenu zvezdu najskuplji je ovog leta u našoj Superligi, barem što se tiče obeštećenja između klubova. Crveno-beli će Brđanima platiti 350 hiljada evra, kao i 40 odsto od sledećeg transfera.

Kao što to uglavnom i biva, većina transfera u našem šampionatu je završena bez plaćanja obeštećenja. Partizan je od zvučnijih pojačanja doveo Valerija Božinova, Abubakara Oumarua, Marka Jevtovića, Fabrisija, a poslednjeg dana čak još četiri igrača, od čega dva leva beka, Alena Stevanovića i Nemanju Mihajlovića.

Zvezda je pored Srnića angažovala Huga Vieiru, Idana Vereda, Mičela Donalda, Bruna Matoša i Luisa Ibanjeza od stranih igrača, koji verovatno imaju nešto veća primanja.

Vojvodina nije bila posebno aktuelna ovog leta, samo je prodala „zlatne orliće” Mijata Gaćinovića Ajntraht Frankfurtu za 1,5 miliona evra i Srđana Babića Sosijedadu, dok je Čukarički poslednjeg dana iznenadio sve angažovanjem Li Adija.

Top 10 transfera ovog leta:
1. Kevin de Brujne Mančester siti - Volfzburg 75 miliona evra
2. Anhel di Marija Pari Sen Žermen - Mančester junajted 63
3. Rahim Sterling Mančester siti - Liverpul 62,5
4. Kristijan Benteke Liverpul - Aston Vila 46,5
5. Nikolas Otamendi Mančester siti - Valensija 44,6
6. Roberto Firmino Liverpul Hofenhajm 41
7. Arturo Vidal Bajern Minhen - Juventus 37
8. Julijan Dreksler Volfzburg - Šalke 36
9. Mateo Kovačić Real Madrid - Inter 35
10. Džekson Martinez Atletiko Madrid - Porto 35

Komentari / 0

Ostavite komentar