BiH gubi projekte iz energetskog sektora?

Sekretarijat Energetske zajednice sa direktorom Janezom Kopačem na čelu, ne odustaje od predloženih sankcija za BiH zbog neusvajanja energetske strategije na državnom nivou.

Bosna i Hercegovina 01.09.2015 | 07:45
BiH gubi projekte iz energetskog sektora?

U dnevni red narednog zasjedanja Ministarskog savjeta EZ već je uvrštena tačka koja se odnosi na sankcije prema BiH.

BiH već duže vremena ne ispunjava obaveze prema evropskom projektu za energetski razvoj, a sudeći prema sporosti u funkcioniranju i nestabilnoj većini, teško da će do roka za sankcije uslovi biti ispunjeni.

Preuzete obaveze

BiH će, prema svemu sudeći, ostati bez oko 100 miliona evra vrijednih energetskih projekata koje finansira Evropska unija.

Upravo će članovi Ministarskog savjeta EZ 13. oktobra u Tirani donijeti zvaničnu odluku hoće li prihvatiti odluku direktora Kopača da se BiH oštro kazni zbog neusvajanja energetske strategije, ali prije svega državnog zakona o plinu, koji je trebao biti usvojen još u julu 2014. godine.



Šta traži EU

Prema dokumentaciji do koje je došao “Dnevni avaz”, na dnevnom redu Ministarskog savjeta EZ odluka o suspenziji je pod tačkom 7.

Energetska zajednica, prema saznanjima “Dnevnog avaza”, ponovo traži od EU da obustavi sadašnju i buduću finansijsku podršku odobrenu vlastima i firmama u BiH za projekte na listi Ministarskog savjeta projekata EZ.

Radi se o izgradnji hidroelektrana (HE) Dabar, Srednja Drina, KTG Zenica, dalekovoda Banja Luka – Lika, Plevlja - Višegrad,  izgradnja plinovoda Slobodnica - Bosanski Brod - Zenica, Ploče – Mostar – Sarajevo/Zagvozd – Posuše/Travnik, ali i Lička Jesenica – Tržac – Bosanska Krupa.

Poziv EU na saradnju

Evropska unija, u skladu s članom 6. Ugovora, pozvana je da preduzme odgovarajuće mjere za suspenziju finansijske podrške koja se dodjeljuje Bosni i Hercegovini u sektorima koje pokriva Ugovor o energetskoj zajednici, stoji takođe u predloženim sankcijama prema BiH.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

neutralni

01.09.2015 06:01

Većina projekta je u RS, a Dodik opstruiše. Bolje mu je da u četiri oka dogovara sa Kinezima nego da poštuje neke tamo evropske standarde i kriterije, makar bila gratis sredstva.

ODGOVORITE
Name

Drago

01.09.2015 06:07

Ovo je iz sarajevske kuhinje! Malo,malo pa traže nešto na nivou BIH! KOME TREBA TAKVA EVROPA?!

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

01.09.2015 06:35

GOSPODINE DRAGO DOBRO ZBORITE O ZAHTJEVIMA EU AKO IMATE NEKOG DRUGOG KO ŽELI DA ULOŽI NOVAC U PROIZVODNJU ENERGETSKIH POSTROJENJA, ILI STE VI MOŽDA SPREMNI DA FINANSIRATE ENERGETSKE PROJEKTE... A KINEZI, PA I ONI ULAŽU SAMO AKO IMAJU JASAN INTERES I GARANCIJE - NIKO NE ULAŽE NOVAC, A DA NE OČEKUJE PROFIT... A DODIKOVU "PJESMU I PRIČU" OSTAVITE ZA VAŠARSKE ŠATORE I TAKMIČENJA LAŽOVA, LOVACA I RIBOLOVACA...

Name

neutralni

01.09.2015 06:36

@Drago Kako misliš da neki plinovod ili dalekovod koji prelazi državnu granicu i koji prolazi kroz više zemalja i sve entitete, kantone i distrikte u BiH ne bude na nivou Bosne i Hercegovine?

Name

BOJKOT

01.09.2015 06:42

Odlicno si primjetio. Savjetujem ti da ih sve bojkotujes i nemoj se prikljucivati na njihovu struju. Jos bolje, iskljuci se i sa ove koju imas. Ko zna odakle je dosla, a i nas ces, tako iskopcan postediti klaustrofobicno-nacionalistickih komentara

Name

Jojsa

01.09.2015 06:49

Ova samo mogu bolesni i nesposobni političari propustiti i odbiti. Pa ovo je barem dobrobit za sve građane.

ODGOVORITE
Name

micko

01.09.2015 07:11

Za nekoga je svijet mali, a za nekoga selo veliko. Samo u torove se pozabijati dok svi ne pocrkamo .

ODGOVORITE
Name

Mrzim Bosnu

01.09.2015 08:36

BiH se i sama gubi već od 1991. godine,tako da je ovo samo još jedan dokaz da ne postojeća država ne može da bude država.

ODGOVORITE
Name

netralni

01.09.2015 10:29

Kakva je, takva je, BiH je postojala, postoji i postojaće. Oni koji je negiraju biće najveći gubitnici u konačnici. I već jesu kada se pogleda standard, demografska slika, ekonomija itd...

Name

Re Gastabajter iostali

01.09.2015 09:22

Nigdje osim za ovu tzv državu nepstavljaju se politicki uslovi kada je ekonomija u pitanju! Tačka!

ODGOVORITE
Name

Ja

01.09.2015 10:41

Kako Dodik moze znati sta je u interesu naroda? Nigdje nisam vidio ovoliko budala kao u RS-u. Podrzavaju covjeka koji im je toliko zla nanio, samo da bi drugim narodima napakostio. Ne vodi se politika tako. Ali imam osjecaj, da ce zavrsiti da dozivotnoj robiji ako ovako nastavi.

ODGOVORITE