Analiza SP - atletika, Peking 2015.: Sjajni Kenijci i Usein Bolt!

Svečanom ceremonijom u nedelju "zatvoreno" Svetsko prvenstvo u atletici. Za dve godine u Londonu!

Ostali sportovi 31.08.2015 | 23:30
Analiza SP - atletika, Peking 2015.: Sjajni Kenijci i Usein Bolt!

Ne zovu je džabe "kraljica sportova"!

Gledaoci u Pekingu, a i oni pored "malih ekrana", mogli su u prethodnih osam dana (22. – 30. avgust) da uživaju u čarima dugih i kratkih pruga, skokova u dalj, pa u vis, ali i bacanja kladiva, koplja, kugle...

Kada se podvuče crta, najuspešnija zemlja ovog Svetskog prvenstva jeste Kenija.

Njihovi atletičari osvojili su 16 medalja (čak sedam zlatnih), a odmah do njih je Jamajka, takođe sa sedam zlatnih medalja, ali nešto manje onih srebrnih i bronzanih – pa je konačan zbir 12 medalja!

Zbirno, najviše medalja osvojile su Sjedinjene Američke Države – čak 18, ali s obzirom da se zlatne medalje više vrednuju, SAD je tek trećeplasirana zemlja na ovom Svetskom prvenstvu.

Srbija se našla u društvu SAMO 43 reprezentacije koje su osvojile bar medalju na ovom Prvenstvu.

Naša Ivana Španović osvojila je u petak bronzanu medalju u skoku u dalj, pritom oborivši nacionalni rekord Srbije – 7,01!

Odličan je bio i Asmir Kolašinac koji je sedmi na svetu!

Tako je reprezentativac Srbije u bacanju kugle ostvario najbolji plasman u karijeri na svetskim šampionatima bacivši kuglu - 20,71 metar.

Ipak, prva zvezda 15. Svetskog prvenstva u atletici bio je Jamajčanin Usein Bolt.

Iako su ga svi otpisali, kako zbog povrede tako i zbog forme Džastina Getlina, Bolt je još jednom pokazao da od njega nema bržeg čoveka!

Nakon što je osvojio zlatnu medalju na 100, pa na 200 metara, popularni "Jusa" je svojoj Jamajki pomogao da dođe i do zlata u štafeti.

Koliko su Jamajčani dominantni u "kratkim disciplinama" pokazale su i dame. Šeli-En Frejzer-Prajs osvojila je zlato na 100 metara, a zlatna je bila i jamajčanska štafeta 4x100 metara.

Veliki uspeh napravila je i Hrvatica Blanka Vlašić, koja je u 31-oj godini ponovo osvojila medalju i to srebrnu, a za radost građana Bosne i Hercegovine pobrinuo se Amel Tuka koji je osvojio bronzu na 800 metara!

Prvenstvo su obeležili i Britanac Mo Farah, koji je "uzeo" zlato na 10 i 5 hiljada metara, potom 20-godišnji Amerikanac Kristijan Tejlor, koji je zamalo oborio rekord u troskoku star 20 godina, mlada Holanđanka Dafne Shipers (zlato na 200 i srebro na 100 metara)...

Naravno, ne sme se zaboraviti ni BH trkač - Amel Tuka, koji se takođe okitio bronzanim odličjem!

Bilo je i nekih vrlo zanimljivih stvari na ovom Svetskom prvenstvu koji je obeležio i pijani Poljak, lepotice, jedan kamerman, ali i sportski komentator Duško Korać.

A za dve godine, ponovo u Londonu.

Šta je za vas najjači utisak ovog Svetskog prvenstva? Napišite nam u komentarima...

Komentari / 0

Ostavite komentar