Međunarodni dan nestalih osoba

Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) danas će, u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira i Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije, u nekoliko gradova u BiH ogranizovati “Ulične aktivnosti” kako bi bio dat naglasak na temu nestalih.

Bosna i Hercegovina 30.08.2015 | 12:50
Međunarodni dan nestalih osoba

Iz ICMP-a je saopšteno da će se aktivnostima predstaviti “žive skulpture” koje se sastoje od instalacija dizajniranih od članova porodica nestalih kako bi predstavili svoje voljene te uključili u dijalog građane i objasnili značaj problema nestalih lica.

Cilj instalacija jeste i da ukažu na hitnu potrebu za proaktivnim i efektnim djelovanjem vlasti koje bi pomoglo da se okonča patnja hiljada članova porodica nestalih, navodi se u saopštenju.

Posjetioci će biti pozvani da potpišu peticiju koja poziva vlasti na primjenu Zakona o nestalim licima koji je usvojen u novembru 2014. godine.

U Sarajevu će “Ulične aktivnosti” povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih biti održane u Gradskom parku od 11.00 do 13.00 časova.

“Ulične aktivnosti” će, u nedjelju od 11.00 do 14.00 časova biti organizovane i u Prijedoru, Ilijašu, Vogošći, Travniku, Srebrenici, Bijeljini, Ozrenu, Mostaru i Brčkom.

Slične aktivnosti biće organizovane i u Beogradu, Zagrebu, Pakracu i Prištini.

Više od 70 odsto nestalih lica u BiH je pronađeno, međutim, sudbina još 8.000 žrtava i dalje je nepoznata.

Od velike važnosti je da se učini sve što je moguće da se nastavi potraga za osobama koje se još vode kao nestale, navode iz ICMP-a.

Komentari / 0

Ostavite komentar