Usorac: Štete od suše 500 miliona maraka

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac ukazao je u izjavi Feni da su indirektne štete od suše u poljoprivredi u RS-u više od 500 miliona KM.

Republika Srpska 30.08.2015 | 20:58
Usorac: Štete od suše 500 miliona maraka

Usorac upozorava da je, zbog visokih temeparatura, ovo "katastrofalna" godina i još jedna u nizu loših godina za ratare, bilo da su sušne ili poplavne.

Podsjeća da je 2010. bila poplavna, zatim su uslijedile tri sušne godine, lani je bila velika poplava, a ovu će ponovo obilježiti visoke temperature.

- To znači da šest godina u kontinuitetu poljoprivreda trpi nepovoljne vremenske prilike, što umanjuje njen razvoj, jer se bavimo posljedicama nevremena, a ne razvojem - naglašava Usorac.

On kaže da se to odnosi na ministarstva koja pokušavaju da saniraju štete, a ne da se pokrenu razvojni programi uz što veću proizvodnju.

Posljedice visokih temperatura ove godine manifestovale su se i na proizvodnju mlijeka, koja je po farmama bila smanjena od 10 do 20 posto, a na nekim imanjima bilo je i uginuća stoke.

Uvjerava da ni eventualno proglašenje elementrane nepogode u RS usljed suše ne bi pomoglo poljoprivrednim proizvođačima, jer Vlada RS-a nema novac kojim bi u tom slučaju dodatno intervenisala.

To što je Vlada RS-a procijenila štete na oko 200 miliona KM je, kaže, direktna šteta na usjevima, ali je mnogo veća indirektna šteta, i prelazi 500 miliona KM, što je četvrtina budžeta RS-a, pa se poljoprivredi proizvođači, kako kaže, ne zanose da budžet "koji se krši kreditima, može namiriti štetu".

Ističe da bi bilo dobro da su resorno ministarstvo i Vlada RS-a napravili program kojim bi ratare oslobodili naknada za zakup i koncesije, budući da nema ni prinosa.

Smatra i da je u BiH, između ostalog, trebao već odavno da se uvede "plavi dizel", što bi puno značilo poljoprivrednicima.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Radovan

30.08.2015 10:36

Dogovorite se jel 500 ili 800 miliona, koja vam cifra više odgovora?

ODGOVORITE
Name

A

31.08.2015 05:11

Cika Uso lupa ko stari prozor

Name

x.x

30.08.2015 10:41

Kad god Usorac govori, pametno zbori.

ODGOVORITE
Name

SOKO

30.08.2015 11:56

USORAC j e*mlogo pametan breeeeeee* da se otpisu ZAKUPI I KONCESIJE* a sta sa 90% nekomercijalnih sitnih posjeda,,domacinstava koja nisu u sistemu PDVa,,nemaju ni povrat PDV niti prava na subvencije i odstetu,,samo VAMA to jos nije poznato gospodine sto rece* PROVOZAT CU DODIKA U GEPEKU* PA DOBI KOJI MILION,STA SAD TREBAS VLADIMIRE,,???

ODGOVORITE
Name

Mirko Brdar

30.08.2015 12:21

Gospodo taj Usorac predstavlja samo sebe. Prica da vlast nema para ni za redovne subvencije, a kamo li za stete je laz. Ima novca ali samo za javne sluzbe to jest za njihove sluzbenike na svim nivoima. Prenositi sta izjavljuje Usorac je u najmanju ruku bezobrazno, bar od strane vase televizije. Samo jedna stvar Usorac i desetak njih oko njega dobijaju sve moguce subvencije od Dodikove vlasti. A mi ostali brzo i sigurno propadamo ne zbog suse vec zbog Usorca i ovakve vlast.Vi gospodo na svim mogucim medijima ste jednako krivi za propast sela kao i Usorac.

ODGOVORITE
Name

Logika...

30.08.2015 13:33

Ama KO POSIJA toliko miliona. Covjece boziji svi na birou....

ODGOVORITE
Name

Kozar Jeremija

30.08.2015 14:51

Usorac i dalje lupa kao maksim po diviziji.Na kraju proljećne i jesenje sjetve on govori da su zasijane znatno manje površine nego što se očekivalo, a kad dođe vrijeme žetve ili berbe, govori da je urod podbacio 30, 50 ili više odsto tako da poljoprivrednici ostvaruju čisti gubitak.E, ako je tako, kako može sada da kaže da su štete od ovogodišnje suše preko 500 miliona KM.Petlja li, petlja!

ODGOVORITE
Name

Idi bolan

30.08.2015 21:55

Krupan čovjek, pa i kod njega sve krupno. Krupni iznosi i okrugli. Nema ništa usitno, za decimale neće ni da čuje. Zna i on da od toga nema ništa, petljanija, improvizacija i blef. Pa ko koliko svrne.

ODGOVORITE
Name

Ja

31.08.2015 06:26

Zato je Usorac imao para da plati osiguranje pa ce da dobije barem 100 miliona od tih 500 a vas ostale ko hebe! Kupujte GMO soju i trujte i sebe i narod!

ODGOVORITE