Pola svijeta ogradilo se strujom i žicom

Planeta “ispresecana” raznim ogradama, državne granice postale strujna i minska polja. Talasi migranata se prelivaju preko svih barijera bez problema.

Svijet 30.08.2015 | 10:23
Pola svijeta ogradilo se strujom i žicom

Nemoć Brisela da reši, bez presedana najtežu migrantsku krizu na tlu Starog kontinenta, pojedine zemlje Evropske unije pokušavaju da premoste - zidovima. Izgradnja barijera na granici nije ovdašnji “pelcer”, ali se uspešno primila.

Mađarska podiže žičanu ogradu visoku četiri metra na granici sa Srbijom, uz obrazloženje da joj otud dolaze izbeglice sa Bliskog istoka, Afrike i Azije. Turci su počeli izgradnju betonskog zida na granici sa Sirijom, a u 2018. godini, nići će stotine metara bodljikave žice na međama između Rusije i Estonije i između Rusije i Ukrajine.

Ankara je povećala bezbednost duž svojih granica, da bi sprečila strane džihadiste da ulaze u Siriju, a militante u Tursku. Zida 45 kilometara dugu betonsku barijeru, a već se startovalo sa deonicom od 12 kilometara u blizini grada Rejhanli. Ovo mesto u provinciji Hataj, glavna je tačka za krijumčarenje i prelazak ljudi iz Sirije u Tursku.

U Talinu planiraju da dignu zid sa bodljikavom žicom visok dva i po metra, u dužini od 108 kilometara. Pokrio bi dve trećine granice sa Rusijom. Vrednost posla premašuje 70 miliona evra. I ukrajinska vlada je pokrenula projekt izgradnje zida duž granice sa Rusijom koji, takođe, treba da bude izgrađen 2018. godine.

Kenija planira da se zidom odvoji od Somalije, da bi sprečila upade islamskih ekstremista El Šababa na svoju teritoriju. Iran se ograđuje od Pakistana, Indija je to već uradila, a sad iste planove ima i na granici sa Bangladešom. Brazil zidom želi da zaustavi švercere iz Paragvaja. Isti motiv naveo je Indiju da zida i na granici sa Bangladešom, pošto je njegova ograda ka Pakistanu opravdala očekivanja.

Izraelci su se odvojili od Palestinaca, rukovođeni političkim motivima. Identičan cilj, mada iz sasvim drugih, ekonomskih razloga, imale su SAD kad su se zidom odvojile od latinoameričke bede.

Džordž Buš mlađi je odlučio 2005.godine da zaustavi talas migranata sa siromašnog juga, pa je podigao hiljadu kilometara dugu ogradu na trećini granice sa Meksikom. Pet godina i mnogo milijardi dolara kasnije, projekt je obustavljen, pošto se ispostavilo da će ograda, makar “podržana” termalnim kamerama i dronovima, pasti na ispitu zaustavljanja sirotinjskog stampeda koji ide “trbuhom za kruhom”.

Amerikanci su podizali zidove i po Bliskom istoku. Godine 2007. sagradili su ogradu i u iračkom gradu Adamija, u nameri da razdvoje tamošnje šiite i sunite i prekinu talas nasilja.

Čvrsta granica između Kuvajta i Iraka, koju čine razne barijere, direktna je posledica invazije Sadama Huseina na Kuvajt 1990. godine. Ukupna dužina ograde je 190 kilometara. I na granici Iraka sa Saudijskom Arabijom postoji zid dug čak 900 kilometara. Njegovu izgradnju je naredio saudijski kralj Abdulah da bi se zaštitio od terorista.

Bodljikava žica postavljena je i na granici između Gruzije i Južne Osetije. Gradnja je počela odmah posle rata 2008. godine, ali je vidljiva od pre dve godine. .

Već 60 godina, jedan od “čuvenijih” zidova stoji između dve Koreje. Demilitarizovana zona duga je 248, a široka četiri kilometra. Prelaz iz jedne u drugu Koreju sprečavaju ograde kroz koje je sprovedena struja. Dodatno ga “ojačavaju” minska polja i protivtenkovske barijere. Od 1974. godine zid deli i Kipar, na turski i grčki deo.

Na listi najpoznatijih zidova na svetu je i onaj na Zapadnoj obali, koji je izgradio Izrael. Dug je oko 700 kilometara. S druge strane zida, ostalo je oko 23.000 Palestinaca.

Berlinski zid pao je pre četvrt veka, a u prestonici Severne Irske, Belfastu, još stoji 99 zidova. Prvi je izgrađen pre 40 godina, sa ciljem da spreči sukobe između katolika i protestanata.

Izvor: Novosti

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Drago

30.08.2015 08:32

Evropa placa ceh za americku heemoniju. Izbbjeglice,emigranti i sve štouz to ide su aneri osmislili. Sve se odvija daleko od Amerike a kada ce Evropa progledati veliko je pitnje. Od nestanka De Gola Evropa se pretvorila uslugu najveceg hegemona stvorenog ikad!

ODGOVORITE
Name

dragojr

30.08.2015 08:47

Ti znas.

Name

Hazim

30.08.2015 12:29

Slazem se

Name

re Drago

30.08.2015 15:40

I ja se slazem!

Name

Logika...

30.08.2015 08:46

Pa zar nemamo svi OGRADE izmedju sebe kao komsije... Ajde da rusimo svoje ograde pa da setamo,gazimo i kidamo plodove necijeg rada i truda...Covjek je uvijek u evoluciji...Ebi ga doslo novo doba. Pederi vladaju i imaju veca prava, skolovani zaposleni kod neskolovanog, a eto i ograde su sada in..

ODGOVORITE
Name

Dedin Potomak Jedankroz Jedan

30.08.2015 08:55

Neka vide Vucic i Dacic za kakvom Evropskom familijom jure. Pa se pitam kako ce u Evropsku Uniju kad je ogradjena bodljikavom zicom kao Gvantanamo. Braco Srbi i sestre Srpkinje, ujedinite se u odbijanju Evropskog Kazamata i zapadno americkih poslusnika Samo ujedinjenje svih pravoslavnih drzava sa bratskom Rusijom I Kinom. Ziveli najaci Srecno i Nepobedivo. Pozdrav Svim Dedinim Potomcima. CCCR.

ODGOVORITE
Name

butros ghali

30.08.2015 12:00

U pravu si al malo u k...u. Zapitaj se ako ne valja Evropska unija zasto su autobusi puni Srba koji hrle u tu Evropu?

Name

Fikret

30.08.2015 08:55

Sve usminkaju u rukavicama, kao demokratski, mogli su minsko polje postaviti.

ODGOVORITE
Name

...

30.08.2015 09:15

SVAK OD SVAKOG SAD SE OGRADjUJE, SVUD TOROVI I BLEKA SE CUJE...

Name

javorka

30.08.2015 10:01

Niko ih nece samo Srbija hoce

ODGOVORITE
Name

...

30.08.2015 10:51

Zicom i strujom se ogradilo pola svijeta i sad je uredu i sve , cvijeta'...

Name

Osvit

30.08.2015 11:57

Nekad su zidovi i ograde sprecavale ratne pohode danas ogranicavaju slobodu kretanja ne samo ljudima iako mislimo da pripada samo nama,odnosno nasim elitama.

ODGOVORITE
Name

d

30.08.2015 12:38

Slicno nesto Ausvicu

ODGOVORITE