Košarkaši: Banjaluko - hvala ti na svemu!

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević jako zahvalan publici u Banjaluci. O svojim igračima govorio i kroz kritiku i kroz pohvale. "Orlovi" su uspeli u nameri da se pobedom nad Slovenijom zahvale Boriku i Banjaluci na velikom gostoprimstvu.

Košarka 30.08.2015 | 13:00
Košarkaši: Banjaluko - hvala ti na svemu!

"Orlovi" nisu sagorjeli u želji da pobijede borbene Slovence u bučnom Boriku. Na čvrstu igru odgovorili su još čvršćom i ostvarili trijumf u generalnoj probi za Eurobasket.

Poslije utakmice, selektor Aleksandar Đorđević se na prvom mjestu obratio navijačima.

"Zahvaljujem se predivnoj publici u Banjaluci, ovo su emocije koje jednostavno kada ih doživite ne možete opisati. Jednostavno smo beskrajno zahvalni i možda je to razlog našeg slabijeg starta, mada ne bih volio da je tako jer uvijek je lijepo igraču kad igra pred svojom publikom", zastao je Đorđević, pa dodao:

"To je bila naša publika koja nas je na kraju krajeva i nosila".

Selektor "orlova" pohvalio je rad stručnog štaba rivala u pripremi utakmice.

"Slovenija je odlično pripremila utakmicu, izvukavši pouku iz prve utakmice protiv nas. Imamo par igrača koji se iz povreda vraćaju i traže, još uvijek nisu 'u fulu' i normalni su neki padovi u individualnoj igri".

Đorđević je potom detaljnije analizirao utakmicu i igru protivnika.

"Mislim da smo dobro odgovorili na do granice faula agresivnu igru Slovenije našom igrom i jednostavno smo ušli u duel, košarkašku bitku i neke stvari smo ispunili i probali. Ekipa Slovenije je probala sa atipičnim petorkama, sa niskim igračima, četvoricom, gdje je Balažič bio jedini visoki igrač, Zdovc je vjerovatno pokušao da odgovori brzinom na našu visinu i dominantnost u reketu. Promašili smo mnogo faulova, 17 promašenih faulova je jedan od razloga zbog kojih nismo završili utakmicu u regularnom periodu".

U igri svog tima i dalje primjećuje "naivne momente".

"Još imamo naivnosti u našoj igri. Neki igrači koji nisu na ovom nivou igrali neke stvari individualno-taktičke ne znaju da riješe u automatizmu i to su neke stvari koje je jako teško naučiti u ovako kratkom periodu".

Posebnu poruku imao je za igrače koji igraju na "spoljnim" pozicijama. Rekao je da mu nedostaje njihov doprinos.

"Fale mi spoljni igrači, njihova odlučnost, još veća agresivnost, čak i od nekih igrača koji su prošle godine bili u ekipi. To su neke stvari koje su alarmantne u smislu da se to ponavlja. Mi to moramo da rješavamo i da oni shvate da se mijenjaju uloge koji oni igraju u klubovima i jednostavno nemaju svi igrači minutažu na istom nivou kao u klubovima, ali nama apsolutno treba nihova apsolutna posvećenost i agresivnost. Ta agresivnost u pojedinim trenucima ne postoji i onda nedopustivo padamo".

Neke izabranike je i otvoreno pohvalio...

"Pojedinačno sam sigurno zadovoljan igrom Bjelice, koji je odlično igrao, Erceg se polagano vraća, Raduljica napadački, ne i odbrambeno, Kuzmić je pokazao dobru igru, Teodosić se vratio na jedan dobar način".

Zbog povrede koja ne bi trebalo da stvara duži problem Đorđeviću, u subotu nije nastupio Stefan Marković.

"Nama je mnogo falio naš plejmejker i zamenik kapitena Stefan Marković da odgovorimo na izuzetno brzu igru niskih igrača Slovenije, koji imaju beskrajan talenat, što su i pokazali. Jednostavno su probali da napadnu stalnim 'pick and rollom', da nađu rešenja napadački i nemalo puta su nas doveli u problem. Međutim na kraju smo osgovorili dobrom muškom, tvrdom utakmicom".

"Konačnih 12 tek pred put"
"Nećemo još odlučivati kojih 12 ide na EP. Imamo još nastavak dijela rada u Beogradu, svi momci koji su sa nama su zaslužili da budu među 12 i mi nastavljamo dalje. Tek za dva-tri dana, pred sam put ćemo odlučiti kojih 12 igrača ide na EP", objasnio je Đorđević.

Želja je bila očigledna. Bilo je potrebno dosta energije, uz malo nervoze, da se ona pretoči u pobedu, ali su "orlovi" i to uspeli. Rezultat je bio odličan - trijumf nad Slovenijom, za srećan put na Eurobasket.

To "Srećan put" dobro se čulo iz banjalučkog Borika, u kojem je tim Aleksandra Saše Đorđevića odigrao meč pred 5.000 bučnih i emotivnih gledalaca. Pobeda je izborena u produžetku, a na kraju su popaljene i baklje.

Zbog svega viđenog, najbolji srpski košarkaši dugo su zahvaljivali dvorani. Posle meča, neki su, kao Nikola Kalinić, zahvalnost izrazili i na Twitteru.

"Hvala Banja Luci na podršci, gostoprimstvu i emocijama koje nam je pružila. Nadam se da se vidimo opet! :) :)", napisao je Kalina.

Pred "orlovima" je povratak u Beograd, iz kojeg će prvih dana septembra krenuti ka Berlinu, gde ih od 5. septembra očekuje učešće na Eurobasketu.

I centar "orlova" posebno zahvalio Banjaluci na spektakularnoj podršci protiv Slovenaca.

Svi u taboru srpske reprezentacije biranim rečima su govorili o prijemu koji su u petak i subotu doživeli u Banjaluci.

Najveći grad Republike Srpske dočekao ih je raširenih ruku i nosio do pobede nad Slovencima, koju su mu podarili dobro natopivši dres znojem.

Poput selektora Saše Đorđevića i svojih saigrača, Miroslav Raduljica počeo je razgovor sa novinarima porukama domaćinu.

"Hvala Banjaluci i Republici Srpskoj što nas je ovako dočekala. Ja sam znao da će biti sjajno pošto često dolazim ovde i svaki put su me prijatelji u Banjaluci i prijatelji i rodbina iz Šipova dočekali na sjajan način", istakao je srpski centar.

Njegovo mišljenje deli ceo tim.

"Mislim da su i moji saigrači znali da će biti ovako. Igrali su i drugi ovde, znaju ljudi šta je Banjaluka i šta je Republika Srpska i siguran sam da su i oni zadovoljni ali i iznenađeni koliko je to masovno bilo".

O utakmici je govorio kratko.

"Mislim da je korisno bilo što smo igrali utakmicu na ovaj način, pogotovo u ovoj atmosferi pred sam početak prvenstva. Slovenija je dobar tim, namučili su nas u prvom poluvremenu, ali mi smo se vratili u drugom našom odbranom i svakako nam je bilo korisno i sjajna atmosfera, hvala ljudima iz Republike Srpske".

"Orlovi" su imali probleme sa sitnim povredama pred početak (Stefan Marković nije ni igrao), ali su uspeli da se izdignu i da pobede raspoloženog protivnika.

"Važna je pobeda ali i način na koji smo pobedili i pored toga što su neki igrači povređeni. Bogdan ima problema sa leđima, Stefan nije igrao, ali opet pobedili smo na neki teži način u produžetku. To je dobro pred sam početak prvenstva, da shvatimo neke stvari i naučimo iz svojih grešaka".

Na redu je povratak u Beograd, pa put na Eurobasket.

"Svi verujemo, počev od Saše, on prenosi na nas tu energiju da možemo da stignemo do cilja, a to je zlato i plasman u Rio".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

blbl

30.08.2015 11:19

Joj euforije kao da su pobedili za zlato a ne jednu obicnu trening utakmicu :)

ODGOVORITE
Name

SKD

30.08.2015 13:30

Pa bilo je za zlato,pobijediti pred svojom bracom u REPUBLICI SRPSKOJ.HVALA IM.

ODGOVORITE