Čutura: Nije tragedija ako Srbija ne uzme medalju!

Proslavljeni hrvatski košarkaš za "Vice" procenjuje izglede Srbije na Eurobasketu i ko su favoriti za titulu.

Košarka 30.08.2015 | 13:40
Čutura: Nije tragedija ako Srbija ne uzme medalju!

Da je košarka film, Zoran Čutura (53) bi tokom 80-ih bio stalni dobitnik Oskara za sporednu ulogu, kako u Ciboni, tako i u reprezentaciji Jugoslavije.

Sa "cibosima" je dva puta bio šampion Evrope i dva puta osvajač Kupa pobednika kupova, dok sa "plavima" ima svetsko i evropsko zlato, olimpijsku bronzu i svetsku bronzu.

Po završetku karijere dugo je radio kao novinar, ali u intervjuu za portal "Vice" kaže da sada piše samo povremeno, jer je to "zatupljujući i krvavi rad, u kojem mogu samo izgubiti stare prijatelje, ne stičući nove".

Govoreći o reprezentaciji Srbije i njenim izgledima za uspeh na Evropskom prvenstvu, pošao je od selektora Aleksandra Đorđevića, koji mu je bio rival u godinama pred raspad SFR Jugoslavije.

"Kao predvodnik ekipa u kojima je igrao i kao čovek sa izraženom dozom samopouzdanja, na neki način je bio predodređen da jednog lepog dana bude i odličan trener. Ima zdrave rezone sa kojima se uglavnom slažem, pravi čovek na pravom mestu. E, sad, hoće li Srbija ponoviti prošlogodišnji uspjeh sa Svetskog prvenstva? Moguće je, ali nije realno", kaže Čutura.

Zašto?

"Srebro Srbije na SP nazvaću onako kako sam ga nazvao i tada - apsolutnom senzacijom. Srbija je na tom putu poderala i Brazil i Francusku, selekcije objektivno jače od nje, nakon što su se 'provukli' kroz prvu fazu turnira. Mislim da su imali dobru hemiju, rasli su kroz takmičenje, a ključnom bih nazvao ulogu veterana Nenada Krstića, koji je (pro)igrao u drugoj fazi, a i igrači i stručni štab su imali strpljenja da ga sačekaju".

Hoće li se takve okolnosti ponoviti?

"Ako se i ne ponove, neće se dogoditi ništa tragično za srpsku košarku, jer imaju solidnu, relativno mladu i atletski vrlo potentnu selekciju, koja ima pravo da pretenduje na stalne juriše prema visokom plasmanu. Nekad će se ti plasmani realizovati, a nekad neće. Uostalom, dve poslednje medalje Srbija je osvojila kada se tome malo ko nadao - 2009 i 2014. Daleko je to od kontinuiteta kakav imaju Francuzi i Španci", podseća Čutura.

On smatra da su upravo Francuska (domaćin završnice) i Španija (iako oslabljena) prvi favoriti Eurobasketa.

"Takva je podela snaga u evropskoj košarci već dosta dugo. Sledi velika grupa selekcija izjednačenih kvalitetom, koje imaju pravo da pretenduju na jednu preostalu medalju i dodatne olimpijske kvalifikacije - Srbija, Grčka, Litvanija, Hrvatska, Turska, Rusija, Italija, Nemačka... A onda ide grupa reprezentacija koje određenog dana mogu da zagorčaju život svakom favoritu, ali ne mogu da prave iznenađenja u kontinuitetu".

Komentari / 0

Ostavite komentar