Ustaštvo u redovima hrvatske crkve

Predsedavajući biskupske konferencije Hrvatske nadbiskup Želimir Puljić predložio je referendum o ponovnom uvođenju u vojsku ustaškog pozdrava "za dom spremni".

Region 29.08.2015 | 22:55
Ustaštvo u redovima hrvatske crkve

Nemački nedeljnik "Cajt" objavio je tekst u kome navodi da neki od velikodostojnika katoličke crkve otvoreno simpatišu ustaše, tražeći da se o uvođenju fašističkog pozdrava u vojsku "za dom spremni" raspiše referendum, ali podseća i da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović protiv ove inicijative.

Nemački nedeljnik je u petak u svom internet izdanju objavio vest o izjavi predsedavajućeg biskupske konferencije Hrvatske nadbiskupa Želimira Puljića koji je predložio referendum o ponovnom uvođenju u vojsku fašističkog pozdrava "za dom spremni", pod naslovom "Hrvatski nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu".

Taj pozdrav su, kako podseća nemački nedeljnik, koristile hvratske ustaše, koje su bile povezane sa Hitlerovom Nemačkom i on je od tada zabranjen.

Neki od velikodostojnika katoličke crkve otvoreno simpatišu ustaše, navodi "Cajt".

List, međutim, podseća da je Grabar-Kitarović ove sedmice odbila inicijativu jedne grupe konzervativnih političara o ponovnom uvođenju pozdrava u vojsku, a tokom fudbalskih utakmicama taj se pozdrav, kako se navodi u tekstu, gotovo uvek skandira.

Nedeljnik podseća da se u junu, za vreme kvalifikacione utakmice protiv Italije u Splitu, mogao da vidi kukasti krst, koji je bio iscrtan na travi fudbalskog terena na Poljudu.

Posle jedne utakmice sa Norveškom, raspravljalo se i o isključenju hrvatske fudbalske selekcije sa evropskog prvenstva, podseća nedeljnik i dodaje da je Hrvatska od 2009. godine član NATO i od 2013. godine Evropske unije.

Grupa hrvatskih građana zatražila je nedavno od hrvatske predsednice i lidera HDZ-a Tomislava Kramarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni".

Izvor: Novosti

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ŠTA MI ČEKAMO

29.08.2015 17:10

MA ŠTA MI SRBI ČEKAMO VIŠE SA ISTINOM, TREBA DJECI U PRVOM RAZREDU POKLONITI KNJIGU MAGNUM KRIMEN.

ODGOVORITE
Name

Realno

29.08.2015 17:27

To je još jedan dokaz da Hrvatska nije zrela za EU

Name

Realno

29.08.2015 17:21

To je još jedan dokaz da Hrvatska nije zrela za EU

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.08.2015 17:57

Pustite Hrvate da oni biraju kako da se pozdravljaju i mi treba da gledamo svoju zemlju i kako se ovdje POZDRAVLJAMO.

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

29.08.2015 19:53

Pa zasto se biskup sam ne spremi ? Uniforma, oprema oruzje...Pa izvoli lolo, a ne kao svi prethodni , u crkvu I huskaj sirotinju da gine, a oni lagodno I raskalasno zive? Nema pravde I nikada je nije ni bilo. Sve je laz !!!

ODGOVORITE
Name

Mihailo M.

30.08.2015 01:22

Усташки поздрав "за дом спреман" је проблем Хрвата а не Срба. Њихово је право да се међусобно поздрављају по својој слободној вољи и жељи како год хоће, јер тај поздрав више говори о данашњој Републици Хрватској да је она наследница НДХ од ријечи било којег Србина!

ODGOVORITE
Name

Kukavice

30.08.2015 08:13

Šutili ste dok niste ušli u EU, a sada kada ste u njoj, na neciji mig, promovišete fašizam. Hocete da budete veći fašisti i od samih tvoraca fašizma.

ODGOVORITE
Name

nn

30.08.2015 08:50

Ostaje nam da pjevamo "spremte se spremte " da nas opet ne iznenade.

ODGOVORITE