Platini poručio Balkanu: Iskorijenićemo huliganizam!

Predsednik UEFA Mišel Platini jasno poručio da Evropska kuća fudbala nema toleranciju prema slučajevima nasilja na utakmicama. "Neću o FIFA, ovo je konferencija za novinare UEFA!", poručio.

Fudbal 29.08.2015 | 18:45
Platini poručio Balkanu: Iskorijenićemo huliganizam!

UEFA je odavno zauzela čvrst stav da huliganima nema mesta na stadionima. Međutim, ista ta UEFA ima dvostruke aršine prema "izvođačima nasilnih radova" na utakmicama. Prema Srbiji je najoštrija.

Mišel Platini, međutim, poručuje da je iskorenjivanje huliganizma jedno od najtvrđih opredeljenja Evropske kuće fudbala.

"Radimo sve što je u našoj moći da iskorenimo huliganizam u Istočnoj Evropi, posebno na Balkanu. Nije lako izaći na kraj sa tim stvarima. Nemamo toleranciju, kažnjavamo vinovnike incidenata, ali rezultati nisu uvek kakvi želimo da budu", istakao je predsednik UEFA Mišel Platini na konferenciji za medije u Grimaldi forumu u Monte Karlu par sati nakon što je okončan žreb za grupnu fazu Lige Evrope.

Na stadionima u zemljama bivše Jugoslavije (a i šire) viđene su mnoge ružne scene proteklih godina - u Srbiji se dogodio "slučaj dron" u režiji Albanaca, u Podgorici je golman Rusije Igor Akinfejev pogođen bakljom, u Hrvatskoj "svastika", poznate su one scene iz Italije (i u slučaju hrvatskih i u slučaju srpskih "navijača" - huligana), u BiH su gazili zastavu Izraeala pred meč u Zenici...

Platini nije želeo da govori o izborima za predsednika FIFA (planirani za februar naredne godine).

"Izbori su za šest meseci. U julu sam rekao da ću se kandidovati. Ali, ja sam ovde u ulozi predsednika UEFA i ovde govorimo isključivo o tome. Znam da su mnogi zbog toga došli na konferenciju za novinare, ali ima vremena za priču o FIFA. Sada ne!", jasno je poručio Platini.

Rekao je, međutim, da će se sigurno povući sa mesta predsednika UEFA 2019. godine i da se neće ponovo kandidovati na to mesto kada mu istekne mandat. Naravno, ako izgubi u borbi za fotelju predsednika FIFA.

Prvi čovek UEFA smatra da je povećanje broja reprezentacija-učesnica na Evropskom prvenstvu, sa 16 na 24, pravi potez evropske kuće fudbala.

"Odlična odluka za fudbal, idealna šansa za reprezentacije koje do sada nismo imali priliku da gledamo na najvećoj sceni. U Francuskoj ćemo, siguran sam, imati sjajan turnir, sa 24 veoma jake reprezentacije. Takođe, činjenica da se kvalifikcioni mečevi igraju tokom cele nedjelje uticala je na popularnost, kao i impresivnu TV gledanost. Mislite da je EURO 2016 daleko? E, pa reći ću vam da smo do sada imali više od 11 miliona zahteva za ulaznice. Morate priznati da to nije loše", kroz osmeh je rekao Platini.

Komentari / 0

Ostavite komentar