Ćopićev „Agrokop“ tužio Šećeranu!

Firma “Agrokop eksport import” Banjaluka koja je bila blokirana kao imovina Zorana Ćopića, jednog od saradnika narko-bosa Darka Šarića, pokrenula je sudski spor za naplatu osam miliona maraka od bijeljinske Fabrike šećera, prenosi portal CAPITAL.

Republika Srpska 28.08.2015 | 18:38
 Ćopićev „Agrokop“ tužio Šećeranu!

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je održano pripremno ročište na kojem „Agrokop“ od Fabrike šećera potražuje 8.167.006 KM na ime „neizmirenog duga koji je proistekao iz perioda 2010. i 2011. godine kada je “Agrokop”, kao većinski vlasnik, investirao značajna sredstva u sanaciju i revitalizaciju bijeljinske šećerane“.

Advokat “Agrocoopa” Faik Muhić obrazložio je da je “Agrocoop” tokom 2010. i 2011. godine vršio intenzivna ulaganja u fabriku koja je tada izašla iz stečajnog postupka i koja nije imala tekuća obrtna sredstva, a trebalo je da se pripremi za kampanju proizvodnje šećera. Kampanji proizvodnje šećera iz šećerne repe prethodio je remont postrojenja koja nisu radila punih 17 godina.

“Tužitelj je sredstva za sanaciju i rekonstrukciju fabrike pozajmio od poslovnog partnera ZZ “Jankovci” iz Hrvatske, koristio je vlastita I sredstva banaka”, naglasio je Muhić.

Mrđen: Ćopić je isključen u svakom smislu

Direktor banjalučkog „Agrokopa“ Ljubo Mrđen tvrdi za CAPITAL da je osnivač i vlasnik ove firme „Agrokop“ Novi Sad. Što se tiče imovine i vlasništva Zorana Ćopića, Mrđen kaže da on sada nema ništa sa banjalučkim „Agrokopom“ i da je isključen iz cijelog ovog postupka u svakom smislu.

Međutim, iz sudskog postupka koje je prethodnih godina vođen protiv Ćopića jasno je vidljivo da je Agrokop njegovo vlasništvo, a tužilaštvo je detaljno objasnilo šemu „pranja novca“ preko ove firme i ulaganja u Fabriku šećera.

Na današnjem ročištu u Bijeljini, predstavnik Fabrike šećera i donedavni vršilac dužnosti direktora Meho Fafulić u cjelosti je osporio tužbeni zahtjev, ističući da je “Agrokop” u 2010. godini investirao novac u sanaciju fabrike na osnovu ranijeg pisma namjere i na osnovu plana reorganizacije stečajnog dužnika, te da je to, ustvari, bila i obaveza “Agrokopa”, kao strateškog partnera.

“Ne radi se o cifri od 8.167.000 KM, jer je u međuvremenu izvršeno poravnanje na iznos od 6.183.415 KM, koju takođe osporavamo”, izjavio je Fafulić, predloživši da se provede vještačenje, kako bi se utvrdile konačne obaveze tužioca i tuženog.

Sudija Božana Gužvić prihvatila je prijedlog obje strane da se izvrši vještačenje priložene knjigovodstvene dokumentacije, analitičkih kartica i izvoda otvorenih stavki.

Glavna rasprava zakazana je za 23. oktobar ove godine.

Šarićeve firme

Banjalučki Okružni sud je još 12. maja 2011. godine donio rešenje o blokadi novoutvrđene imovine Zorana Ćopića, jednog od saradnika narko-bosa Darka Šarića, kojme je ranije privremeno zaplijenjen dio imovine vrijedne više od 20 miliona maraka. Na osnovu tog rješenja zabranjeno je raspolaganje i prodaja imovine preduzeća „Agrokop“ iz Banjaluke i Šećerane iz Bijeljine, koja su u Ćopićevom vlasništvu.

U sudskom postupku specijalni tužilac Slobodan Ćelić je kao dokaz predstavio i šemu novčanih transakcija između „Agrokopa“ Banjaluka i zavisnih preduzeća koja su u sastavu „Agrokopa“ Novi Sad, a čiji je većinski vlasnik bio Ćopić.

„Iz ove šeme može se videti da je „prljav“ novac koji je legao na račune banjalučkog „Agrokopa“ dalje prebacivan iz of-šor kompanija na račune drugih preduzeća u Srbiji. Posle toga taj novac je mešan sa „zdravim“ novcem, a potom je bio vraćen u banjalučki „Agrokop“, koji je zatim taj novac dalje ulagao u privredne tokove Republike Srpske“, pojasnio je Ćelić na suđenju.

On je ranije rekao da su of-šor kompanije iz kojih je legao novac u „Agrokop“ Banjaluka bile u vlasništvu braće Darka i Duška Šarića.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lubura

28.08.2015 20:49

Nedaj se Copa brate...

ODGOVORITE
Name

Brod

28.08.2015 20:52

Na vrijeme tuženo dok je još mafija na vlasti.

ODGOVORITE
Name

STEVAN VJETROVITI

28.08.2015 22:14

E TAKO JE TO KAD SE "GAZDAMA TERITORIJE" NE PLATI "PINKA" KOJA JE DOGOVORENA...SADA JE TO GOTOVO NEMOGUĆA MISIJA

ODGOVORITE